19 Април 2024петък19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

МОН проваля европрограмата за наука

Нови нередности с оценителите спънаха окончателно шанса да дойдат пари през 2018 г., темата "изследвания" е пред заличаване

/ брой: 237

автор:Велиана Христова

visibility 101

Голяма мъка беше за вицепремиера Томислав Дончев да отговаря в петък в парламента на левите депутатки Анелия Клисарова и Светла Бъчварова. Три пъти се прави, горкият, че не разбира какво го питат и че не схваща пределно ясния въпрос: има ли опасност заради нередностите в МОН да бъдат намалени парите по оперативната програма за наука и образование и каква сума има риск да загубим. Е, трябваше да признае, че програмата е съвсем зле, но ни една сума не спомена и на въпроса не отговори - защото да се даде гаранция, че парите ще бъдат използвани, било "все едно някой да ви даде гаранция, че ако ходите по заледен тротоар, никога няма да се спънете".

Спъна се г-н вицепремиерът


при това на равно място насред парламента - върху динената кора, подложена му от властниците на ГЕРБ в МОН. Колкото и да повтаря, че основни принципи в програмите на ЕС били прозрачност и обективност, никаква прозрачност и никаква обективност в програмата на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020" (ОПНОИР) няма. Бая ровене из документи му трябва на човек, за да се ориентира какво се случва в нея три години и половина след нейното начало. И все пак да опитаме.
ДУМА писа многократно за забавянето на всички срокове по тази програма, особено през 2016 г. при управлението в МОН на Меглена Кунева. Цялата програма е общо за 1,37 млрд. лв., по времето на Кунева бе обявено, че частта за наука (ос 1) включва 4 процедури - изграждане на нови центрове за върхови постижения, на нови научни центрове за компетентност, на регионални научни центрове и конкурс за уникални научни инфраструктури. През 2016 г. бе съобщено, че за ос 1 са предвидени 526,4 млн. лв., от които 447,5 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, останалите - от хазната. Според документи на МОН сега се оказва, че парите за ос 1 са 560 млн. лв., но това е най-безобидното разминаване в изчисленията на различните екипи на министерството. Другите, както ще видим, не са така безобидни.
Накратко за динената кора. След встъпването в длъжност на Кунева, когато главен секретар на МОН бе сегашният министър Красимир Вълчев, първо бе забавен стартът на процедурите за двата вида научни центрове, след това и акредитацията в ЕС на Управляващия орган на програмата - дирекция в МОН. Конкурсът за проекти за центровете общо за 350 млн. лв. (за двата вида центрове) бе обявен със закъснение, а след това при започнал конкурс МОН промени правилата току преди Нова година, та се наложи сроковете да се удължат до края на февруари 2017 г. Освен това, вместо да обяви нормален конкурс за набиране на оценители на научните проекти - учени с високи постижения, Кунева обяви обществена поръчка за фирма посредник, която да набере оценителите вместо МОН - при това със силно занижени изисквания за научния капацитет на оценителите, в разрез с първоначално договорените с ЕС условия. Всичко това бе направено под прякото ръководството на Красимир Вълчев, когото Кунева обяви пред журналисти за нейното второ "аз", компетентно по тези въпроси.  
Междувременно през октомври 2016 г. междинен одит на Еврокомисията установи, че МОН чрез дирекцията си управлява програмата и разпределя средствата, а в същото време други дирекции на МОН получават парите, което е недопустимо. Освен това,

ЕК констатира груби нарушения

заради които "замрази" изплащането на пари по вече сключени договори в частта на програмата за образование. Брюксел предписа раздаването на парите и получаването им да се разделят и чиновниците на МОН само по изключение да ръководят проекти. А за проектите-нарушители обяви, че ще намали европарите. Така до момента всички плащания по програмата в частта за образование (121,3 млн. лв.) се правят от българската хазна. Отгоре на всичко от тях управляващият орган е признал за разход досега само 72,4 млн. лв. А останалите? Министърът Вълчев мълчи по въпроса. 
По време на служебното правителство министър Николай Денков предложи и МС прие 14 мерки за изпълнение на препоръките на ЕК. Предвидено бе ръководители на проектите повече да не са чиновници от МОН, където е и управляващата дирекция. Обществената поръчка за фирма посредник за оценка на научните проекти бе отменена (понеже дори занижените изисквания не бяха изпълнени от кандидатствалите фирми) и бе обявен централизиран конкурс чрез МС за индивидуални оценители за научните проекти - учени с високи постижения от цял свят.
Дойде обаче новото редовно правителство, Красимир Вълчев стана министър. След нови месеци разтакаване и с помощта на тричленка на ВАС на 22 юни т.г. бе възобновено изпълнението на обществената поръчка, спечелена от фирма "Прогетти плант". Но договор с нея МОН сключи чак на 3 август т.г. А вместо проектите да излязат от ръцете на щатните служители на МОН и да са в тях само по изключение, бе замислено от министерството да "излезе" управляващата дирекция, като бъде превърната в агенция. Оценяването на подадените до края на февруари проекти за двата вида центрове (общо 30 допуснати до конкурса) оценителите на "Прогетти плант" започнаха едва на 22 август т.г. и завършиха на 21 октомври. А новата "независима" агенция, подчинена пак на министъра, бе образувана от 1 ноември. Но на 24 ноември т.г. тази агенция обяви пред Комитета за наблюдение на програмата установени нови нарушения при оценяването и върна оценителния доклад за отстраняването им. Ето това трябваше да обясни в отговора си в парламента Томислав Дончев, но не го направи. От шикалките, които търкаляше в петък, не се разбра какви нарушения са направени в оценяването, но от мъглявите му думи излезе, че има нещо нередно в самите оценители и връзките им с авторите на проектите, които оценяват. Но какво точно -

много прозрачно не ни казват

В интерес на истината Дончев с отчаяни писма до Кунева още от 2016 г. предупреждаваше, че действията на МОН ще направят беля.
Сега за парите конкретно. Когато Кунева напусна МОН през февруари т.г, бе обявено, че по ОПНОИР договорените пари са общо 324 млн. лв. На 4 април т.г. министър Денков съобщи, че договорените средства са вече 334,6 млн. лв. Пред две комисии в парламента на 20 юли т.г. министър Красимир Вълчев показа договорени 338,1 млн. лв. Но на 24 ноември т.г. новата агенция, управляваща програмата, докладва пред комитета за наблюдение, че са договорени... само 291,6 млн. лв. А пък с дата 2 декември 2017 г. в системата ИСУН наблюдението над ОП НОИР отчита договорени 339,9 млн. лв. Защо тези пари според агенцията се оказват с 48,3 млн. лв. по-малко? Единственото обяснение може да бъде, че са намалени парите за "онези" сгрешени образователни проекти от времето на Кунева, което министър Вълчев реши да направи сам, за да ограничи щетите. В същото време на 24 ноември т.г. агенцията докладва, че корекцията е само с 12,6 млн. лв. надолу, а не с 48,3 млн. лв. Извод: или лъжат и намалението на парите е по-голямо, или "административният капацитет" на работещите в агенцията над 100 души пак е недостатъчен да сметнат две и две.         
Голямата трагедия в тази програма е изпълнението на частта за наука, която де факто е пред заличаване. Оценяването на проектите е върнато заради нарушения, кога ще бъде завършено и прието, никой не казва. Вицепремиерът Дончев не отговори на Светла Бъчварова дали оценяването ще започне отначало, което би означавало фатално нарушение на всички срокове. Проблемът е, че

сроковете вече са фатално изпуснати

Защото в края на 2018 г. България е длъжна да отчете пред Еврокомисията "усвоени" пари в частта за наука минимум 34,6 млн. евро (69,2 млн. лв.), които да бъдат изплатени от Брюксел. Само че дори договорените пари за наука до момента са НУЛА, камо ли да бъдат отчетени и приети от агенцията и сертифицирани от фонда на финансовото министерство, което е задължително. Да не говорим, че в частта за наука още през 2016 г. трябваше да бъдат сертифицирани едни 31,4 млн. евро. и през 2017 г. - други 32,8 млн. евро. Е, и? НУЛА. Нещо повече - пак до края на 2018 г. трябва да бъдат сертифицирани в частта на програмата за образованието пък други 50,1 млн. евро (100,2 млн. лв.). Всичките тези пари има риск да загубим. А министър Красимир Вълчев признаваше публично само за едни 70 млн. лева в риск. Г-н Дончев, ето затова ви питаха в парламента.
И най-лошото. "Има риск да загубим" казваме само за благозвучие. Защото реално България вече е загубила тези пари. Понеже човек не може да знае всичко, попитах защо това е така Иван Кръстев - бивш зам.-министър в МОН по времето на Анелия Клисарова, който подготвяше първоначално ОП НОИР през 2013 г. и който работи по еврофондовете от 2006 г. Оказа се, че според правилата договорените пари трябва да бъдат реално платени и декларирани пред ЕК до края на настоящата година, за да бъдат възмездени с европари догодина. Но, подчертава Иван Кръстев: "От представената на Комитета за наблюдение информация става ясно, че под риск от загуба са 34,6 млн. евро за наука и 50,1 млн. евро в останалите части на програмата. Тези средства трябва да бъдат реално платени и декларирани пред ЕК до края на настоящата година. При положение, че все още не са изпълнени корективните мерки спрямо констатациите от одитния доклад на ЕК от 2016 г., а новосъздадената изпълнителна агенция няма акредитация като управляващ орган и е малко вероятно да получи такава до края на 2017 г., то явно

ще загубим близо 170 млн. лева"

Ще добавя: Ако изобщо ЕК не ни отреже всичките 560 млн. лв. за наука.
Вицепремиерът Дончев се опита да изкара, че имало "грешки", понеже, за да изгради МОН добро управление, били нужни поне 5 години. Ами че МОН от 2007 г. управлява част от оперативна програма! 10 години не му ли стигнаха? А цялата работа е, че ГЕРБ разгониха от управляващата дирекция компетентни хора, за да възседнат парите техни калинки. На целия този фон новата управляваща агенция, която е старата управляваща дирекция,  обяви годишен информационен ден утре, на 5 декември - ще ни запознава със следващите процедури, които щяла да обяви през 2018 г. Дали ЕК ще се навие да одобрява нови пари и за регионални научни центрове при тия нескончаеми зулуми на МОН? В парламента самият Томислав Дончев си каза: ако има опасност България да загуби пари, дори на 100% да ги загуби, може да ги пренасочим към други дейности, за да ги спасим...

П.П. Всичко това - за сведение особено на госпожата Менда Стоянова, която има наглостта да заяви (когато онзиден в НС отрязаха по първи петли парите на БАН), че "няма да плащаме" заплати на учените, да си ги заслужат с проекти. Е, първо почти не дадоха пари на научния фонд в МОН за проекти. 16-те милиона лева за фонда ще отидат за разплащане със стари проекти и през 2018 г. няма да има конкурси за нови проекти. А сега им отрязват и европроектите. Да живее председателството над Европа на знанието!

 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ