23 Април 2024вторник14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Строителството в градинките е незаконно

Йорданка Фандъкова става съучастник в престъпление, ако не спре рекетьорите, които нагло превземат всеки квадратен метър в столицата

/ брой: 236

visibility 46

Кръстьо ТРЕНДАФИЛОВ

Повече от 30 години учих и работих в София. Пред учите ми градът се променяше. За да се задоволят нуждите на непрекъснато нарастващото население от жилища, от училища, от здравни заведения, от места за отдих и развлечения, обществен транспорт и пр., строителството с всяка година ставаше все по-мащабно, сградите - все по-красиви, външно и функционално отговарящи на нарасналите претенции на ползвателите.
Столицата става все по-красива и все по-неудобна (меко казано) за живеене. Разбирам колко е трудно да се управлява развитието на град като София. Има обаче един проблем, с който всички телевизии ни занимават всекидневно, и с основание - протестите на гражданите за строителството върху терени, придобити по Закона са собствеността и ползването на земеделските земи.
Тези имоти са придобити при грубо (може би престъпно) нарушение на закона, от хора, използвали служебното си положение, покровителствани от предшествениците на Йорданка Фандъкова, някои непрекъснато усмихващи се, други - преследващи престъпници, но не на територията на столицата.
За какво става дума?
Съгласно чл. 2 на ЗСПЗЗ, земеделски земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за земеделско производство и:
1. не се намират в строителните граници на населените места;
2. не са включени в горския фонд;
3. не са застроени със сгради на: промишлени или други стопански предприятия, почивни или здравни заведения, религиозни общности или други обществени организации, нито представляват дворове или складови помещения към такива сгради;
Чл. 4 (1) Собственикът е длъжен да ползва земеделските земи само по тяхното предназначение.
Чл. 5 За земеделската земя, която не се ползва в продължение на три години съгласно изискванията на чл. 4, ал. 1, собственикът или ползвателят плаща на общината данък... И т.н.
Този закон е променян над 70 пъти, но тези членове не са променяни. Следователно тези земи са придобити в нарушение на закона. Това стана в Студентския град, в "Младост" и на много други места.
Йорданка Фандъкова е безпомощна (по Конституция частната собственост е свещена и неприкосновена), но ако не потърси отговорност от нарушителите - собственици или държавни служители, тя става съучастник в престъпление.
Ако приемем, че има някои, получили "правомерно" правото на собственост на земеделски земи по този закон, би трябвало при отчуждаването им за обществени нужди да им се заплати по пазарни цени на декар земеделска земя (в момента) от съответната категория, а не като урбанизирана територия в столичния град. Те никога не са притежавали такава земя. Те имат нотариален акт или констативен нотариален акт за земеделска земя. Представете си, че някой гражданин притежава овца, а когато дойде купувач, я предлага като състезателен кон.
Това се върши в София от няколко години. Не е редно с пари на всички данъкоплатци да се заплаща за извършено нарушение (нека други преценят дали е престъпление).
Докога със съдействието на Фандъкова "софиянци" ще ограбват хората от цяла България? Нямат ли съвест тези, които създадоха условия група недобросъвестни граждани да рекетират общината, а чрез нея - цялата страна? Не им ли стига това, че всички в България понасят редица лишения (без да роптаят), за да става столицата ни все по-хубава, все по-представителна, приели, че това е лицето на родината пред света. Не споменавам тези, които живеят в столицата и понасят тази гавра с условията им на живот. Всеки ден им отнемат градинки, междублокови пространства. Отнемат им въздуха. А протестиращите всеки божи ден напомнят, че Фандъкова трябва да се опомни.


 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ