25 Април 2024четвъртък05:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кольо Колев:

При всяка издънка ГЕРБ търсят вина в БСП

Управляващите са безкрайно удобни за Европа, която им отговаря на принципа "да почешем кучето и да му подхвърлим някое кокалче", казва социологът от "Медиана"

/ брой: 235

автор:Валентин Георгиев

visibility 1675

"Корупцията ще продължи, ще продължат и дитирамбите за битката с нея"

- Г-н Колев, какви са вашите впечатления и изводи от проведената в края на миналата седмица конференция на управляващата партия ГЕРБ?
- Съвсем казионно мероприятие, което живо ми напомня не толкова далечното минало на БКП, не се говореше за политики и актуални проблеми на страната, колкото някакви общи фрази и заявяване на основния враг. Казионно мероприятие с ненужна помпозност. Ей, богу, нищо особено.
- Как ще коментирате тази демонстративна монолитност, липсата на критика и самокритика, както и приветствието на ЕНП, в което Жозеф Доул изрече немалко хвалби към Цветанов и Борисов, и предрече, че ГЕРБ щели да спасят държавата?
- За самокритичност при ГЕРБ просто е смешно да се говори. Кога сте виждали въобще нещо подобно там? Единственият, може би, който си позволява известна самокритичност, е Томислав Дончев, но те и затова го оставят малко по-настрани. Там няма самокритичност, там има хвалба - ние тука, аз, ето, от една страна, и лошите, които, видите ли, саботират нашите хубави действия в името на спасението на страната.
Що се отнася до външните поздравления, те са традиционна политиканщина. Бойко Борисов и ГЕРБ са много удобни за Европа. Те са се прилепили плътно до т.нар. големи. Ето, дори последното нещо с гласуването за хербицидите - Германия си променя мнението и ние веднага сме с Германия. Управляващите са безкрайно удобни, предвидими и в този смисъл не създават проблеми. Затова - да погалим и да почешем кучето, да му подхвърлим някакво кокалче.
- А присъствието на коалиционните партньори - патриотите с тримата им лидери, безпрецедентното изнасяне на реч от Волен Сидеров, който нарече управлението "най-доброто досега"... Защо толкова често от властта се чува, че няма да развалят този модел, постоянно се натъртва на темата стабилност? Така ли е или нещо скърца?
- В едно коалиционно управление винаги има търкания. Неотдавна Валери Симеонов директно каза: "Ако Бойко Борисов продължава така да управлява, тогава да си управлява сам с правителство на малцинството." Това беше във връзка с отстраняването на Димитър Главчев. Така че, да, разбира се, търкания има и неслучайно г-н Борисов не произнесе лоша дума спрямо ДПС и за Ахмед Доган.
- Да, от ГЕРБ заявиха, че няма да се коалират с БСП, но нито дума за ДПС, камо ли за Пеевски...
- Това е и някакъв предупредителен сигнал срещу патриотите: Хей, момчета, внимавайте! Ако много почнете да искате, имам и друг вариант за управление. В общи линии Борисов не изключва възможността за преформатиране на правителството, но на този етап не виждам сериозна опасност патриотите да се отдръпнат. Има известна опасност от Валери Симеонов, но не съм сигурен, че евентуално при някакво напрежение той ще бъде последователен в отдръпването си, от една страна, и от друга страна - че ще бъде последван и от Каракачанов, и от Волен Сидеров.
- Как ще коментирате мантрата за промяна на Конституцията, за разследване на приватизацията, на целия преход? Това опит за уязвяване на опозицията ли е или е за бягство от други по-основни и по-важни въпроси?
- Това е пиар акция във всяко отношение - ето, ще направим разследване на приватизацията с 25-годишна давност. Глупости на търкалета. Нещо абсолютно невъзможно чисто практически, а и юридически. Приемането на нова давност не прекратява предишната, тя ще важи оттук нататък, а не по отношение на приватизация преди 15, 20 и пр. години. Това е чист пиар - ето колко сме хубави, как искаме да разследваме мръсотиите на прехода, обаче лошите опозиционери, тези, които са участвали в приватизацията, ни пречат да направим тази смела стъпка на полза роду. Самите те осъзнават несъстоятелността си в юридически и в икономически смисъл, но продължават да бият тупана. Хората лесно се лъжат, но все пак сред мислещите едва ли има някой, който да разчита това като чисто, хубаво, светло намерение.
- Преди ден излезе проучване, в което доста висок процент от хората имат очаквания и надежди, че нещо може да се направи...
- Това ни връща към прочутото изказване на проф. Христов за големия брой хора, които не могат да се ориентират и политически, и икономически, и юридически, не могат да си дадат сметка до какво води дадено политическо действие. Напълно е възможно мнозина да кажат: ей, колко хубаво би било лошите да бъдат хванати и набити. Но едва ли това има някакъв особен смисъл за останалите, които се съобразяват с политическите и икономическите реалности.
- Всъщност въпросът беше повдигнат след серия разкрития по общини. Там ли е най-голямата корупция? На конференцията на ГЕРБ лидерите скочиха да защитават своите кметове като свещени крави. Цветанов каза, че ГЕРБ вече управляват 5 млн. българи и искат още да спечелят. Еднолично ли желаят да управляват цяла България?
- Напълно е възможно да го искат, само че има стара българска поговорка, която казва: "На бодлива крава, Бог рога не дава." Надявам се и искрено вярвам, че това няма да се случи. Голяма част от корупцията без всякакво съмнение минава именно през общините, през публичните фондове, през т.нар. държавни поръчки, които практически заемат около 40% от БВП на страната. Представете си за какво става дума! Корупцията е най-видна именно в по-низово ниво, когато тя става пред очите на всички. В голяма част от провинциалните центрове не работят с пари префинени хора - такива, които знаят как да се крият, всичко става пред очите на обществеността - той е кмет, тоя му е братовчед, оня - баджанак, кум, и работата е ясна. Там корупцията е видима и ще продължи.
Във всяка партия на власт обикновено има две основни противостоящи структури - едната е на тези, които искат тук и сега да осребрят властта, веднага, ако е възможно. Тези хора в ГЕРБ, концентрирани основно в провинциалните общински структури, са се развихрили със страшна сила. Видяхме ги и със "Суджукгейт", и с Хасково, и пр. На това обикновено се опитва да се противопостави централното ръководство, при което се предполага, че мисли за запазването на властта за разлика от първите, които изобщо не се интересуват. Първите казват: хайде, вземи парите и бягай. Вторите - чакайте, внимавайте, ще отстранявам с твърда ръка всеки, който злоупотреби. Може някой да бъде хвърлен на вълците, но като цяло, както видяхме и с Делян Добрев, това няма да бъде масово явление. Корупцията ще продължи, ще продължат и дитирамбите за битката с нея. Едновременно с това на хората ще бъдат подхвърляни шарени балони от типа: "Ето, сега ще разследваме всички, цялата приватизация и цялата мръсотия на прехода."
- Изглежда, че и от Европа си затварят очите. Докладите станаха традиция - излиза поредният с препоръки и всичко продължава по старому.
- Тук битува някакво инфантилно съзнание, че едва ли не Европа е безкорупционен рай, където царуват нормите на социалната справедливост, морала и пр. Глупости! Когато Европа протестира срещу корупцията, има предвид нашенската, а не своята. Ако българска фирма е успяла чрез корупционни практики да вземе поръчката на някоя немска, австрийска или друга чужда фирма, е голям проблем. Другото не ги интересува, освен когато боде очи. Дали Европа си затваря очите? Да, и ще продължи да ги затваря, докато нейните интереси се съблюдават.
- Предстои ни европредседателство. Какво да очакваме? Ще има ли политическо напрежение и може ли да се стигне до сериозни катаклизми?
- Политическо напрежение няма да има поради простата причина, че от това не е заинтересован никой, в т.ч. и БСП. БСП също няма интерес от особено компрометиране на управляващите в момента и на България като цяло. Ще има размяна на реплики, както досега. Когато Борисов и ГЕРБ се изложат в една или друга сфера, те ще прехвърлят това като вина или обвинение към опозицията и по-специално към БСП. Вече се видя схемата - ние правим хубавите неща, но сме жертва на завист, злоба и саботажи от страна на БСП. При всяка издънка на ГЕРБ ще бъде потърсена вината на БСП, за да могат да си изчистят мръсните ръце. Това няма да остане без ответна реплика, но едва ли ще бъде особено подчертано по време на европредседателството. Разумното и за двете страни ще бъде търсенето на неформални, полуформални контакти и в този смисъл - на съюзници сред участниците в европредседателството.
- Има ли ниша, виждате ли поводи, може би не на този етап и веднага, за нова политическа формация, която да разбие статуквото?
- Без всякакво съмнение има такава ниша. Дали ще се появи политическа формация, която да я заеме, е трудно отсега да прогнозирам.
Данните ясно показват: БСП има около 20%, ГЕРБ - 23%, в общи линии това са 43%, да кажем до 50-55 отиват с ДПС и малко патриоти. Но има 45%, близо половината от избирателите, които отричат въобще съществуващия политически елит. Без всякакво съмнение те ще бъдат силно привлечени от нова политическа формация, която условно наричам "Партия на умерения прогрес в рамките на здравия разум".
Същата ниша наблюдавахме и при появата на Симеон Сакскобургготски, и при появата на Бойко Борисов, когато той дойде и каза: абсолютно всички досега са мастии, ще накажем всички, ще им вземем парите, колите и жените... Това в крайна сметка го изстреля във върховете.
Ситуацията днес е приблизително същата, независимо какво показват социологическите изследвания и икономическите данни. На голяма част от хората им е писнало от всички, от целия политически елит. А това е характерно не само за България, а и за доста европейски страни. Големият въпрос е дали тази ниша ще бъде заета и ако бъде заета, дай Боже, да е от нещо смислено и интелигентно.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ