19 Април 2024петък06:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право, куме, в очи...

Колики мъчат хайлайфа

/ брой: 234

автор:Светлана Михова

visibility 2299

Европа търси лек от преяждане. Колики я мъчат, а тя все не може да укроти апетита си. Лапа ли, лапа. Търбухът й се разшири. За броени години погълна над дузина страни, които още не може да смели. И това не й стига. Тъпче се ненаситно с тълпи емигранти. Няма кой да я спаси от лакомията, ако тя сама не осъзнае, че диетата й е жизненонеобходима.
Преди седмица от Брюксел се доловиха симптоми, че някакво вяло изтрезняване настъпва. Евролидерите се събраха на поредната среща на проекта "Източно партньорство", за да притворят вратата, широко отворена през 2009 г. Нови членове на Евросъюза от изток скоро няма да има, намекнаха европейските лидери след тежък обяд с поканените за консумация шест бивши съветски републики - Беларус, Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан. Решено бе те да бъдат консервирани - всяка в различна саламура според склонността им да ферментират. С други думи, всяка трябва да покаже готовност да скъса с руското влияние, което още присъства. При едни - сред населението, при други - сред самия елит.
Затова подписаните споразумения за асоциация вече не означават свободна търговия на всяка цена и щедри субсидии, а отпускане на толкова средства, колкото показва градусът на ферментация - който колкото е успял да се измъкне от руското влияние, толкова помощ ще получи. Процесите ще бъдат контролирани строго от европейските функционери. Беларус и Армения, които членуват в икономически и военни съюзи с Москва, подписаха споразуменията, като от тях изключиха всички клаузи, които може да навредят на тези съюзи.
Още от самото начало в Брюксел се възцари унила атмосфера. Високото равнище на срещата бе силно накърнено. Френският президент, без да дава обяснения, прати премиера си. Премиерите на Испания, Италия и Холандия си измислиха по-важни ангажименти и изпроводиха министри. Не отиде на церемонията и беларуският президент Лукашенко, на чието присъствие се надяваха, за да го запишат като червена точка в противоборството с Русия. Трябваше да се задоволят с премиерите на страните членки от Източна Европа, за които всяко отскачане до Брюксел ги възвеличава в собствените им очи. Наложи се да преглътнат и вездесъщото си киевско протеже Порошенко, от когото им се повдига. Като са си го отгледали, ще трябва да го търпят. Ангела Меркел като печен политик и доайен на Европа откри причината за мрачното настроение: "Ясно е, че отношенията с Русия играят ключова роля за страните, поканени в "Източно партньорство".
Тези думи никак не допаднаха на британския премиер Тереза Мей. Щом пак Русия ще е в центъра на вниманието, то трябва да се фокусира върху всички нейни "грехове". Дамата не си поплюва и ги изброи: намеса в изборите на други страни, в референдума в Каталуня и в допитването, довело до "Брекзит". Москва е виновна за наплива от емигранти и за всички провали на Европа. "Ние сме длъжни да си отваряме широко очите за действията на враждебни държави като Русия, която заплашва потенциала за растеж на източните региони и се опитва да унищожи нашата колективна сила", каза лидерът на първата държава решила да напусне евроколектива. Тя искаше на всяка цена да окуражи шестте републики, предназначени за консервиране, и да им даде посоката на действие.
Така вместо с партньорство в Брюксел се заеха да доработват планове за бойни действия в информационната война срещу Русия. Взе се решение да бъде активизирана кампанията за "борба срещу руската дезинформация и фалшивите новини" и всяка година непосредствено от бюджета на ЕС да се отпуска над един милион евро за финансиране на т.нар. Оперативна работна група за стратегически комуникации (East Stratcom task force). Председателят на ЕС Доналд Туск обвини Русия, че "милитаризира информацията", разпространява фалшиви новини и всява раздор в западната цивилизация. Въпросната оперативна група за контрапропаганда се състои от 14 платени експерти. Привличат се и политици от различен ранг и активисти на граждански сдружения, които непрекъснато мрънкат, че парите не стигат, за да се справят със сложната задача. Те трябва "да повишат ефективността на проследяване информацията в руските медии и подробно да анализират данните с цел по-точно да бъдат оценени мащабите на руската дезинформация", уточнява британският в. "Гардиън". Събраните от тях данни ще се публикуват в сайта euvsdisinfo.eu (ЕС срещу дезинформацията).
Такива са плановете на европейския политически хайлайф, които от години вече не се увенчават с успех. Причините са все в пустата лакомия. Диетата е трудна работа. Но ако върхушката се вслуша в гражданството, би могла да си помогне. Според изследване на най-старата френска компания за проучване на общественото мнение Ifop 87% от германците, 85% от поляците, 79% от французите, 68 от англичаните искат да се нормализират отношенията им с Русия. Ако това стане, поне коликите ще спрат да мъчат Европа.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ