29 Март 2024петък15:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 17

1520 - ЕКСПЕДИЦИЯТА НА ФЕРНАНДО МАГЕЛАН ПРЕМИНАВА МАГЕЛАНОВИЯ ПРОТОК и навлиза в Южно море, което нарича Тихи океан. Тихият океан е най-големият океан на Земята. Разположен е между Азия и Австралия на запад, Америка на изток, Северния ледовит океан на север и Южния океан на юг. С площ 169,2 млн. кв.км той заема 46% от водната повърхност и 30% от общата повърхност на Земята.

1878 - В СОФИЯ Е СЪЗДАДЕНА ПУБЛИЧНА БИБЛИОТЕКА, която по-късно прераства в Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По идея на софийския учител Михаил К. Буботинов на 10 декември (28 ноември стар стил) 1878 г. е създадена комисия с председател Марин Дринов, която да създаде българска национална библиотека. Тя е основана на 17 юни 1879 г. като държавно учреждение с името Българска народна библиотека. Днешната й сграда е проектирана от архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Фасадата е дело на скулптора Михайло Парашчук. Построена е със сключен през 1946 г. целеви държавен заем и е открита на 16 декември 1953 г.

1881 - РАЖДА СЕ СТЕФАН ЦВАЙГ, АВСТРИЙСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1942 Г.). Майстор на психологическата новела. Печели световна слава като есеист и автор на културно-исторически биографични творби. Сред известните му произведения са новелите "Амок" и "Страх", биографичните романи "Мария Антоанета" и "Магелан" и др. Емигрира в Бразилия по време на Втората световна война. От отчаяние след нашествието на "кафявата чума" се самоубива заедно с жена си.

1906 - РАЖДА СЕ ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ, РУСКИ ФИЛОЛОГ И КУЛТУРОЛОГ (УМИРА 1999 Г.) Голям приятел и изследовател на България, назовал страната ни с думите "Държава на духа". Академик на Академията на науките на СССР. Изследовател на средновековната руска и славянска литература, изобразително изкуство, история и фолклор.

1907 - РАЖДА СЕ АЛБЕРТО МОРАВИЯ, ИТАЛИАНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1990 Г.). Наричан "баща на италианския неореализъм". Издава първия си роман "Безразличните" на 22 г. Официалната власт начело с Мусолини забранява писанията му, дори тези с псевдоним. След Втората световна война издава няколко романа, най-известният от които е "Римлянката". През 1952 г. творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети известни филми като "Чочарка", "Конформистът" и др.

2007 - УМИРА ДОНЬО ДОНЕВ, ХУДОЖНИК-АНИМАТОР, РЕЖИСЬОР (Р. 1929 Г.). Бил е художник във в. "Вечерни новини", художник и режисьор в СИФ и САФ "София"; главен редактор на в. "Тримата глупаци" (1989-1997), "Четиримата глупаци" (1997) и на сп. "Фрас"; професор в НАТФИЗ (преподавал анимационна режисура); актьор във филма "Вагнер". Автор на първия български пълнометражен анимационен филм "И ги нарекоха Монтеки и Капулети". Върху анимационната поредица "Тримата глупаци" работи 20 г.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ