25 Април 2024четвъртък04:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Облекчават "вноса" на работници от трети страни

Липсва обективен анализ на работната сила в страната, работодатели ще "извиват ръцете" на местните работници, смятат от левицата

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 29

При облекчени условия висококвалифицирани работници от трети страни ще получават разрешение от типа "синя карта" за пребиваване и работа у нас. Това реши парламентът вчера при гласуване на второ четене на промените в Закона за МВР. В момента "синя карта" се издава за 1 година и може да се поднови за още 1 без ограничение на броя на подновяванията. След промените картата ще се издава за 4 години.
Депутатът от БСП Пенчо Милков се възмути, че между първо и второ четене на Закона за МВР са внесени текстове, с които се цели промяна на два закона - за чужденците в България и за трудовата миграция и трудовата мобилност, които регулират достъпа до българския пазар на труда на лица от трети държави. "Това са отношения в обществото, които нямат връзка със Закона за МВР. Двата големи български синдиката са решително против, което се вижда от протокол от обсъждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество", допълни социалистът.
Не може да се приемат прибързани и на парче мерки по отношение на проблем, който трябва да се реши след обективен анализ и при напрягане на научния и интелектуалния капацитет на нашето общество, възмути се Милков. Социалистите смятат, че промените ще позволят на работодателите да "извиват ръцете" на работниците в България и ще дават възможност на чужденци да работят на техните места. Милков е категоричен, че трябва да се предприемат мерки за отваряне на трудовия пазар, но те не бива да бъдат самостоятелни, извън комплекс от мерки - ограничаване на трудовата миграция на българите, особено на висококвалифицираните ни съграждани, повишаване на възнагражденията от българските работодатели за труд, за който в други държави българските работници получават повече, обвързване на българското образование с икономиката. От левицата са категорични, че свързан проблем е износът от България на все повече квалифицирана работна ръка и висшисти. Според Тодор Байчев от БСП страната има нужда от висококвалифицирани кадри, но акцентът трябва да е върху образованието, което да произвежда кадри за бизнеса. Той коментира, че на хората, които са останали тук, им се казва "или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще внесем хора отвън".
От левицата подчертават, че двата големи български синдиката са решително против промените, предлагани от мнозинството и подкрепени само от бизнеса.
ДУМА припомня, че от КНСБ настояват да се инвестира в безработни у нас, вместо да бъдат внасяни работници от чужбина. Това най-сериозно се отнася до сезонна заетост на граждани от трети страни.
Междувременно министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви вчера, че професионалното обучение е ефективен инструмент за трайно решаване на проблема с дефицита на работна ръка. По думите му подготовката на квалифицирани работници, притежаващи търсените от работодателите знания и умения, са сред най-важните фактори за икономическия растеж на страната. Вносът на работна ръка би могъл да облекчи сезонната заетост, но именно професионалното обучение ще доведе до решаване на дефицита на работна ръка, каза министърът.


Инспекторите по труда проверяват за нелегални чужди служители

Инспекторите по труда започват масови проверки в зимните курорти за чужди работници. Това съобщиха от ГИТ. Оттам припомнят, че от началото на т.г. при извършените 2437 проверки в летните и зимните курорти са установени 33 случая на чужди граждани, които работят в страната без разрешение.
От ГИТ напомнят, че когато работодател реши да наеме работник от страна извън ЕС, необходимо е в 7-дневен срок преди реалното започване на работа да декларира в териториалната дирекция на Инспекцията по труда по местонахождение на работното място. Това е едно от най-честите нарушения, установявани от инспекторите по труда, във връзка със заетостта на граждани на страни извън ЕС у нас.
Инспекторите ще проверяват и работодатели, които са получили отказ от АЗ за наемане на работници от трети страни.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ