26 Април 2024петък21:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зърнопроизводителите готвят протест

От НАЗ искат спиране на концесията за добив на газ в Добруджа

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 111

Зърнопроизводителите се готвят за ефективен протест срещу добива на газ в Добруджа. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e решила по време на закрито извънредно заседание на УС на организацията в Ген. Тошево да се противопостави на инвестиционното намерение за добив на газ. Зърнопроизводителите искат диалог с премиера и министъра на земеделието за спиране на концесията.
Инвестиционни проекти са за добив на газ в област Добрич - "Разработка и усвояване на находище "Спасово" в блок "Добрич":"Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток" с инвеститор "Русгеоком БГ" ЕАД. Предвижда се продължаване на проучванията на компанията "Парк Плейс Енерджи" за находища на нефт и газ в блок "1-11 Вранино" (заемащ площ от 397 кв. км, разположен на територията на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево).
Зърнопроизводителите алармират за реални рискове и последици от добива на газ в региона. Както е известно, извличането на газ на дълбочина под 1 км е атрактивно само, ако се извършва по неконвенционален метод, тъй като добивът по традиционна технология не би бил икономически оправдан. Специалисти от научните среди също потвърдиха факта, че на дълбочина над 2000 м в района се намират скали - шисти, от които се добива шистов газ. Основателно притеснение буди и липсващото описание на технологията на добив в инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ", е отбелязано на страницата на НАЗ.
Поради тази причина от асоциацията са започнали мащабна информационна кампания сред населението, включително сред собствениците и ползвателите на земеделски земи, на районите, обхванати от проектите за добив на газ, както и сред членовете на регионалните сдружения на зърнопроизводителите. На заседанието са подкрепени предложения за среща с премиера Бойко Борисов и преминаване към ефективни действия, в защита на опазването на живота и здравето на жителите.
В Добруджа се намират най-плодородните и обработваеми почви в страната и основният поминък на местното население е земеделието. В протестна декларация от миналия месец от асоциацията обясняват, че подземните води на Добруджа са единственият източник на питейна вода и вода за битови нужди, при това с най-висока цена за страната, и не трябва да се допуска дори и минимален риск от замърсяване, намаляване на дебита или евентуалното изгубване на водата. Миналата седмица Министерството на околната среда и водите обяви, че очаква експертни становища от всички отговорни ведомства. По методите за проучване и добив трябва да се произнесе Министерството на енергетиката, а Басейновите дирекции в Плевен и Варна имат компетенции по въпроса нарушава ли се дисбалансът на всички подпочвени води. От РЗИ и ВиК в Добрич се очакват анализи за влиянието върху човешкото здраве и качеството на питейните води, а без подробна хидрогеоложка експертиза РИОСВ - Варна няма да излезе с окончателно решение по доклада за оценката за въздействие върху околната среда.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ