19 Април 2024петък10:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ не смятат да напускат Сирия

Вашингтон възнамерява да запази военното си присъствие, за да не спират натиска си върху Башар Асад

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 452

САЩ възнамеряват да запазят военното си присъствие в Сирия и след разгрома на ИДИЛ ("Ислямска държава"), съобщи вестник "Вашингтон пост". Изданието пише, че администрацията на Доналд Тръмп разширява целите си в Сирия отвъд плана за разгром на групировката, в който влиза и политическо уреждане на гражданската война.
Според вестника това може да доведе до открит конфликт със Сирия и Иран.
Американски официални представители съобщиха, че се надяват да използват военното си присъствие в Северна Сирия, за да окажат натиск на президента Башар Асад да направи отстъпки на мирните преговори в Женева. В края на месеца е запланувано подновяване на преговорите, които вече три години се влачат без резултат.
Източниците поясняват, че със заплануваното оставяне на американски войници в Северна Сирия, където американците тренират и подпомагат Сирийските демократични сили срещу ИДИЛ, се цели също установяване на ново местно управление, отделно от правителството на Асад.
Белият дом също така ще търси ново сътрудничество с Русия.
Източниците отбелязват пред изданието, че удължаване присъствието на американските сили в Сирия е необходимо, за да се потвърди тоталният разгром на "Ислямска държава", а също така да се върнат разселените местни граждани, които да бъдат управлявани от стабилно местно управление.
"Борбата срещу ИДИЛ все още не е приключила", каза официален представител.
Според официалните данни САЩ имат 503 войници в Сирия. Но реалният им брой се смята, че е далеч по-голям.
Съобщенията, че САЩ не смятат да напускат Сирия и планират да създадат свой протекторат в северната част на страната, "не са случайни", смята ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов. "Мнозина бързат да си резервират изгодни позиции на финала", за да влияят върху политическото урегулиране в Сирия, подчерта руският сенатор във Фейсбук.
Косачов смята, че САЩ се опитват "да скочат в последния вагон на влака на сирийския процес, който очевидно е минал покрай тях". Това нагледно потвърди срещата на лидерите на Русия, Иран и Турция. Сенаторът подчерта, че Съединените щати грубо подкрепят "вътрешносирийския сепаратизъм" и се опитват да укрепят нелегитимното си присъствие в тази страна.
Председателят на комитета по отбраната в руската Дума Владимир Шаманов от своя страна определи американските планове като "наглост от висша категория". "Това са самозванци в чужд дом", заяви депутатът пред журналисти.
Експертите пък не са учудени от американската позиция. "Това, което пише "Вашингтон пост", струва ми се отговаря на действителността. Такава е политиката на САЩ, по отношение на сирийската криза тя продължава още от началото, когато действаше предишната администрация на Барак Обама", отбеляза пред РИА "Новости" руският експерт по Близкия изток Борис Долгов. Той подчерта, че целите и интересите на САЩ противоречат на декларираното от лидерите на Русия, Иран и Турция след срещата им в Сочи, но позицията на САЩ "е известна отдавна".

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 604

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 497

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ