25 Април 2024четвъртък16:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Златен век за българските небостъргачи

Пореден опит за строеж на висока сграда изкара на улицата жители на "Лозенец"

/ брой: 231

автор:Деси Велева

visibility 86

Столичани се събраха на пореден протест в сряда вечерта срещу строеж на небостъргач в София, носещ гръмкото име "Златен век". Неговите 120 метра ще се извисяват в кв. "Лозенец", точно срещу хотел "Маринела" (бившия Японски хотел). 34-етажното архитектурно "чудо" се строи от фирмата "Артекс" и отново е резултат от законови вратички, по подобие на добре познатия скандален проект за високата сграда на НИКМИ в кв. "Стрелбище". Докато там обаче все още има надежда да се спре изграждането на гиганта, в "Лозенец" прогнозите не са благоприятни. Там вече се наливат основите - процес, който стана конкретната причина за новия антистроителен протест. Преди около седмица още преди първи петли местните хора бяха събудени от шумни и мощни строителни дейности. Наливането на бетон в 4,30 ч. сутринта не бе осуетено от нито една институция въпреки зова за помощ дори на спешния телефон 112. Недоволните обаче не скриха емоциите си и издигнаха гласа на възмущението си.
Едва третият протест на хората от кв. "Лозенец" успя да привлече медийното и общественото внимание. Но не и общинското. Засега никой управленски представител не се е изказал по поредния сложен казус, който заплашва да хвърли сянка не само върху главите и домовете на местните хора, но и върху

малкото останало доверие в общинските институции

и архитектурното направление, водено от Здравко Здравков. Вероятно хората трябва да прибегнат до отчаяни действия като блокади, живи вериги или пряк сблъсък със строителите, за да станат достойни за вниманието на ул. "Московска" 33. Доколко обаче това внимание ще доведе до качествен резултат, е много съмнително. Евентуална подкрепа от страна на кметството не гарантира краен положителен резултат, както стана ясно от проекта за небостъргач на НИКМИ в "Стрелбище". Както добре помним, общината все пак се включи формално в защита на жителите на квартала, обеща им подкрепа, но не успя да се пребори за премахването дори на една проста ограда около скандалния терен. Подобен изход може да се очаква и с този нов проблемен строеж, особено като се има предвид, че и неговата история не е от година-две. Колкото по-дългогодишна е сагата по такъв казус, толкова по-голяма е възможността управляващите да вдигнат ръце и да ги измият с оправдания за други виновни.
А тук историята започва през 2007 г. по времето на главния архитект Петър Диков, който дава разрешението за строеж. Тогава обаче няма нито Общ устройствен план, нито Подробни устройствени планове на града. Основният документ е приет едва две години по-късно и според него теренът попада в зона за високоетажно жилищно строителство над 15 метра, но с максимална кота корниз от 26 метра. Тези текстове обаче не засягат проектите с вече издадено разрешително. В случая и този за "Златен век". Едва през 2010 г. се появяват признаци за бъдещ строеж, като се поставя ограда около имота. Именно тя две години по-късно е причината Диков да презавери изтичащото разрешение за строеж. През следващите години инвеститорът успява да се възползва от различни

нормативни пропуски и несъответствия

които му дават правото да започне реално строителство през тази година. Фирмата се спасява и от ограничението за височина, тъй като и този имот някак си се оказва ъглов и според малоумните разпоредби за него законовите изисквания не важат.
Формалната законност на строежа обаче не спря столичани да изразят негодуванието си. Месеци наред те ровят в документации, сравняват данни, търсят пропуски с надежда да открият и те своя вратичка, с която да спрат проекта. Заричат се да се борят за правото си да дишат, да не гледат на метър от домовете си бетонни стени, да имат възможност да минават с колите си по улици с нормално движение. Защото самотно стърчащият златен рог, който ще се издига на едноименната улица, няма да е просто неподходяща и неестествена гледка за този район, а и основание за транспортен хаос. Хилядите новодомци в жилищата и офисите на небостъргача, гостите и посетителите на търговските части несъмнено ще пристигнат с автомобилите си, които ще се влеят в околния трафик. Този въпрос рядко се взема предвид при даването на визи и разрешителни за строеж и накрая жертва стават именно живеещите наоколо. Мнозина от тях осъзнават бъдещите проблеми и призовават кварталът им да не се превръща в гето. Те смятат, че сградата на ул. "Златен рог" 10 ще влоши драстично качеството на живот на всички в района, и подозират, че от общината са на път да им отнемат градинка, за да може генерираният трафик да бъде обслужен. Местните хора са категорични, че "Лозенец" с бързи темпове се превръща от най-желания квартал в зона на небостъргачи, което ще доведе само до огромен поток от коли, шум, замърсяване и безсънни нощи от продължителното строителство. Да не говорим за преграждането на пътя на ветровете откъм Витоша, което вещае проблеми за проветряването на столицата. 
Не на такова мнение е инвеститорът "Артекс", според който София има нужда от сгради с "темперамент и неповторимо лице", а неговата безспорно била символ на новото начало и новата надежда. Що ли такава "надежда" не виждаме в европейските столици, които ревностно опазват облика си. Строителят стига дотам да заявява в рекламата си, че "широкият градски център не е исторически резерват със

застинали от старината естетически принципи"

Демек, къде по-естетическо е да цъфне грамаден небостъргач - пирон насред хълм, вместо разни грозни сгради на по 100 години да пречат с разрухата си и да демодират София.
Модерното начало, което иска да постави "Артекс" в квартала им, обаче не обезсърчава столичани, които няма да спрат гражданския си отпор. Те са мотивирани да продължат протестите си и да се борят докрай за търсената от тях справедливост. Очакват все пак и от Столичната община да вземат позиция и да изпълнят ангажиментите си за защита на обществения интерес.





Борис Цветков:
"Подкрепих поредния протест на гражданите от район "Лозенец" срещу строежа на небостъргач в и без това презастроения район. Бетон се налива и по тъмно, почти денонощно, без каквито и да е разрешения и съгласувания, въпреки недоволството на млади и стари. Разрешението за строеж е изтекло, а цялата сага показва как един нагъл инвеститор използва вратички и празноти в законите и нормативните документи и се опитва да реализира на всяка цена намеренията си в ущърб на обществения интерес. Протеста за запазване на жизненото пространство на хората подкрепиха и Николай Велчев - председател на РС на БСП, Деница Кюранова, Коцето-Калки и много други. Борбата за спиране на незаконното строителство и за запазване на жизненото ни пространство продължава!"



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 356

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 282

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ