25 Април 2024четвъртък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Темата на писателя

В Германия студенти споделят идеите на Вапцаров

Изводи от 66-ия фестивал на киното в Манхайм и Хайделберг

/ брой: 231

visibility 80

Мая ВАПЦАРОВА

Какво означава да докоснеш духовния пулс на родените много след демократичния преход, които мислят за онзи нов свят, в който те биха продължили живота си и биха възпитавали своите деца?
Вярно е, че всички те по различен начин си представят живота, в който разполагат своите идеи. Търсят една нова социална справедливост за общество, което се развива според правилата на правова държава, а не според правилата на държавата мутри.
Тази втора държава постепенно привикна младите да ходят със скъсани дрехи, за да привикнат по-бързо с беднотията. Това е новата мода. Накара ги да не ядат месо. Унищожават малкия и среден бизнес, но в същото време се разхождат с лъскавите коли между хората, за да се увеличат кражбите сред населението. Сътвориха както в архитектурата, така и в другите клонове на изкуството, кичозен мутренски стил. В болниците цари нов вид геноцид, предназначен за българи и най вече на възрастни, за да няма кой да предава историята на новите поколения. Сега се появяват и проблемите с енергетиката. По-рано на всеки ъгъл се строяха аптеки, сега се строят банки. И те, като аптеките, фалират, но приносът от тях е къде, къде по-голям за джоба на мутрите.   И така мутробарокът бавно се превърна в мутрополитика, подкрепяна от "Соросоиди", както казва един мой приятел. Изглежда, че опитите и представите на г-н Сорос бяха отново възпроизвеждани само сред мишки и плъхове, а не сред човешки общества.
Но в Германия се раждат и възпитават, както студенти, дошли от всички краища на света, така също и самите немци, които "възприемат чуждата култура, но не забравят своята" и се опитват да я разпространят между всички останали.
Бях приятно изненадана от реакцията на Анелия Ноемюлер, която е обладана от идеята за нещо ново, завладяла е духа на младите студенти от различни националности и ги е повела към българската култура. Тя първа видя моите документални филми. След филма "Епоха" възкликна: "Това е филмът, който ни е необходим. В него най-напред личи съвременната мутрокултура, която ни е поставила черна превръзка на очите за всичко онова, което ни е завладяло. И един велик поет Вапцаров, който ни разтриса от съня на "дълбоката бронзова ера", пророкува бъдещето и предупреждава, че и те в миналото са живеели в една "епоха на дива жестокост". Филмите бяха прожектирани в един от най-старите университети в Манхайм.
Странно беше възприемането на тези филми в Германия. Страхувах се, че те няма да бъдат разбрани от днешните млади. Но те също реагираха като Анелия приеха ги като свои. Това са онези филми, които в България бяха отречени с такава настървеност, че на мен ми се прииска повече да не се занимавам с кино ("Ти помниш ли" и "Епоха"). 
 Не трябва да забравяме, че Манхайм и Хайделберг са градовете, носители на нова ера, на нови идеали. Дали те се пренасят отвън или растат вътре в страната, все още не знам.
Но за да подкрепя мислите си, ще цитирам думите на кмета на Хайделберг Йоахим Гернер и на директора на фестивала в Манхайм и Хайделберг Михаел Кьоц. Те използваха трибуната за откриването на 66-ия международен филмов фестивал в Манхайм - Хайделберг за едно изненадващо, но ясно определяне на изкуството в днешните политически бурни времена.
"Точно културата е носителка на духовната основа на нашето общество и неговите общи ценности - каза доктор Йоахим Гернер. - Културата е и в едно по-обширно схващане във всичките си свои форми на проявление на едно обществено благо, което отваря пътищата към наследството, защото така неговите мащаби стават по-ясни, към новото, което все още не се е утвърдило, и към чуждото, за да направи възможен истинския обмен между хората, произлизащи от различни култури."
Доктор Михаел Кьоц определи Международния филмов фестивал като една сфера на опита и познанието на самия себе си. А именно колко е важно в действителност културно да се познаваш. Колко много сме зависими от отделните части, с които можем да общуваме, много повече, отколкото мислехме. Колко важно всъщност е това, което по-рано значеше Родина, както и обратното - колко впечатляващо може да бъде само естетически да попаднеш в чуждото, наистина там всичко е ясно. Докато в сегашните филми е по-объркано даже отколкото в "ол инклузив" полет, а именно - губиш почва под краката си, която толкова добре познаваш. След това пътешествие в чуждата култура и чуждата страна ще знаете нещо, за което човек рядко се замисля чрез всичките тези политически дебати за нахлуването на чуждото. Вие ще знаете, че също така фалшиво е да отхвърляме своето, което показва нещо непознато, някаква нова идея".
Според мен културата закъсня. Тя не успя да ни разкаже какво е това ДЕМОКРАЦИЯ. Дори и днес тя се страхува от обществото, а иска то да я възприеме. Как, като тя е многолика и в същото време прилича на онази красавица с многото змии, която се нарича Горгона Медуза.



Разговор със студенти в Майнхайм


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ