26 Април 2024петък17:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Проф. Симеон Янев на 75!

Белокосият стожер на духа

Време е институциите да се размърдат и заинтересуват от делото на големия литературен деятел

/ брой: 231

visibility 1085

Петър МИХАЙЛОВ

В края на ноември 75 години ще окръгли големият писател, теоретик, литературен историк, есеист, народопсихолог проф. Симеон Янев.
Съвсем наскоро му беше присъдена Вазовата наградата за литература. Съвсем заслужено. Защото, по почина на Патриарха на родното слово, белокосият стожер на духа миналата година издаде книга от около 400 страници, посветена на 1876 г., Априлското въстание и неговите апостоли: Бенковски, Волов, З. Стоянов.
Едни психографии, писани преди две десетилетия и побрани в томчето "Български характери", представени от международно известния славист д-р Галин Тиханов, но излезли в една преходна епоха, когато не им се обърна сериозно внимание. Към своите есета, посветени на паметта и делото на тези велики българи, проф. Янев е добавил един друг полемичен текст - "Петкото - един нравствен феномен" - тъжен, емоционален разказ за предателствата и предателите. Цялата книга е оградена от две новонаписани части - Встъпление и Заключение, проблематизиращи темата за свободата и робството. Обяснени от филолог на разбираем език, просвещаващи невежите - функцията на тая наука.
Пак през 2016 г. Професорът зарадва своите почитатели и с критическа книга, посветена на класически автори и някои постмодерни проблеми в родното литературознание.
Преди 4 години пък завърши един епос, какъвто нашата литературна история не познава - създаде тетралогията "Биография на писатели, генерали и трети лица" (2 тома) и "Биография на отрепки" (2 тома). Книга, писана в протежение на три десетилетия. Случила се в сложен исторически контекст, отразила го в самото си писане, в стилистиката, езика, думите - историко-политическите промени в нашата татковина от 1989 г насам. Един роман, мислен първоначално за Йовков, сетне разраснал се до жанра на мита за Фауст, превърнал се в хроника на Прехода, отразил белезите на разрухата - икономическа и духовна. Една самотна книга. Една неразбрана книга. Ала някога това ще е класически текст на четвъртвековното разрушение, на което ние сега сме свидетели. Един роман със свой особен и уникален глас - преплитащ се както с класическите интонации на Гео Милев, примерно, но и имитиращ модулациите на Кундера, да речем, заиграващ се с идеите на Кант, Фройд и Лакан, и оставащ симеон-Яневски - мъдър, сериозен, лиричен, драматичен, ироничен. Един роман и за любовта - във всичките й форми и измерения - към жена, към приятели, към деца и семейство, към родина, към работа и наука...
Преди 15 години проф. С. Янев успя да наложи една магистърска програма в Алма матер, която години наред разработваше като свой семинар - творческо писане. Една истинска работилница за таланти. Където се канеха големи наши майстрои на словото - Иван Динков, Генчо Стоев, Йордан Радичков, Валери Петров, Алек Попов, Стефан Цанев, Недялко Йорданов...
Същевременно опитният литературен историк и теоретик разработваше един свой проект - Атлас на българската литература, където се опита да направи "жива история" на 250-годишната история на родната литература от Възраждането насам. Ала при работата над последния том, обхващаш периода от 1989 г. до 2012 г. екипът на проф. С. Янев срещна съпротивата, всъщност незаинтересоваността на институциите, като МОН, Културното министерство, БАН, СУ... А именно този период от нашата литература е най-нов, най-интересен за нас като съвременници, то всичко става пред очите ни... Има литература и литературна наука през тези изтекли 25 лета, но не е проучена, не е изследвана щателно. Идеята на проф. С. Янев беше именно да положи началото на това начинание. Дано сега в навечерието на този хубав юбилей институциите се размърдат и заинтересоват от делото на големия литературен деятел С. Янев. Още повече, че се протръби из медии, че щяло, видите ли, да се обърне специално внимание на филологическата наука. Ето повод да се докаже твърдението. Честит юбилей, Майстор Янев! И нека Господ даде сили и време да завършиш още много книги! Амин!

Покана
Литературна вечер, посветена на 75-годишнината на проф. Симеон Янев, ще се проведе на 27 ноември 2017 г., понеделник, от 18 ч. в големия салон на БАН, ул. „15 ноември“ № 1. Слово за юбиляра ще произнесе проф. Светлозар Игов. Специално участие в събитието ще вземе Мариус Куркински. Организатори на тържеството са Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и издателство "Захарий Стоянов". 


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ