Тайната на младостта е в шоколада и виното
Умереното пиене, определено като до 7 напитки седмично за жени и 14 за мъже, намалява риска от смърт
/ брой: 231
Яденето на шоколад и пиенето на червено вино могат да предотвратят бръчки, твърдят изследователи. Учените открили, че какаовото лакомство и нискоалкохолната напитка допринасят за подмладяването на старите клетки, карайки ги да изглеждат по-здрави.
Екипът от изследователи прилага съединения, базирани на химикали, които естествено се срещат в червено вино, тъмния шоколад, червеното грозде и боровинките. Тези храни са богати на флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.
Когато застаряваме, нишките на ДНК в клетките ни постепенно губят защитните теломери, пише bistro.bg. А в рамките на часове от опита с така наречените реверсаролови аналози старите клетки започват да се делят и теломерите им стават по-дълги.
Д-р Ева Каторе - изследовател в университета в Ексетър, която e извършила експериментите, е изненадана от степента и бързината на промените в клетките. "Когато видях някои от клетките в съдовете за култивиране, не можех да повярвам. Тези стари клетки изглеждаха като млади. Беше като магия. Повторих експериментите няколко пъти и във всеки един случай клетките се подмладяваха. Аз съм много развълнувана от последиците и потенциала за това изследване", разкри д-р Каторе.
Чаша вино или бутилка бира на вечер може да намали риска от ранна смърт, твърдят още учените. Умереното пиене, определено като до 7 напитки седмично за жени и 14 за мъже, значително намалява риска от смърт от сърдечни заболявания и други проблеми. Дам Сали Дейвис - британският лекар, направил проучване сред над 300 000 американци, заявява, че няма "безопасно ниво" на пиене. Изследвания от Университета в Тексас и Университета Шандонг в Китай сочат, че ползите за сърцето ясно надделяват над рисковете, особено сред възрастните хора.