28 Март 2024четвъртък15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Александър Станков:

Налагайте млади футболисти в България

„В Китай нямат заложби за футбол, но дори световни звезди се провалят там заради трудната адаптация“, смята бившият селекционер на младежките национали

/ брой: 231

автор:Мони Георгиев

visibility 1454

Александър Станков е един от малкото ни футболни треньори, работили с успех в чужбина. По време на завършилия преди месец футболен сезон в Китай, провеждащ се по системата пролет-есен, той пое и спаси от изпадане втородивизионния „Мейджоу Хака“, където пък завари бившия национал Валери Божинов. Станков познава добре футбола в азиатската страна, тъй като е наставлявал още „Далян Аербин“ (2010-2011) и „Хунан Билоу“ (2015). Роден е на 3 септември 1964 г. в Хасково. Син е на легендата на ЦСКА и бивш треньор и президент на „армейците“ Борис Станков. Като футболист играе за „Тетевен“, „Миньор“ (Бухово) и „Банкя“, а кариерата му на треньор започва като помощник в "Хасково" (1998-99) и преминава още през кипърския „Алки“ (Ларнака, 1999–2000), ЦСКА (2000, 2001, 2003-04; помощник – 2000, 2009), „Черно море“ (2001-02, 2014), дубъла на руския „Криля Советов“ (2005), националния ни отбор до 21 г. (2006-08) и „Локомотив“ Пд (2013-14).

- Г-н Станков, защо във футболен Китай, където се изливат милиони евро, канят български специалисти, а нашите отбори наемат чужденци? Тези дни във фейсбук известен наш треньор бе написал, че ако резултатите на Делио Роси начело на „Левски“ бяха дело на български специалист, той отдавна да е уволнен от „синия“ клуб…
- Бих започнал оттам, че в Китай трудно се канят български специалисти, конкуренцията вече е много голяма. Там също са на вълна чужденци, големи имена. Трудно е да започнеш дори в отбор от третото ниво, има много португалци, испанци… От друга страна, ние наистина не ценим собствените си кадри. Българските треньори в чужбина не са много, но постигат нелоши резултати. Крайно време е да разберем, че всяко постижение на българин зад граница в който и да е спорт, трябва да се цени високо, защото да се пробие е тежко.
Виждате Мъри Стоилов какво прави в Казахстан… Но всичко е плод на невероятен труд и доказване във всеки момент.
- Това не е първият ви период в Китай. Различно ли е сега нивото на футболd в най-многолюдната страна на планетата?
- Факт е, че допреди няколко години никой не обръщаше внимание на китайското първенство. Но държавата, провинциите и фирмите вложиха огромни инвестиции. Настоящият президент на страната е запален по футбола. Китайците искат непрестанно да се доказват пред света. Построиха се много стадиони, привлякоха се именити треньори от чужбина и в резултат конкуренцията се вдигна неимоверно. Човек просто не може да си представи за какво става на въпрос. Вече се отделят и средства за наставници на треньори в академиите, защото искат да започнат „производството“ на собствени кадри. Това е много трудно, тъй като китайските деца нямат заложби за футбол като нашите, например.
- Не е ли парадоксално, че вече дори в спортове, които не са традиционни за тази страна като тениса на маса, гимнастиката и вдигането на тежести, китайците постигат забележителни успехи, само във футбола не? Играчи от Южна Корея и Япония отдавна пробиха в силни европейски шампионати, за разлика от китайските…
- Китай още не е футболна нация. Няма заложби в антропологичните данни на младите момчета. Въпреки  всичко, те се опитват да направят бум в този най-популярен спорт в света. Трудно е, но те няма да спрат да наливат пари и да се откажат да постигнат някакви резултати. Купуват скъпи звезди от целия свят. Местните футболисти също бележат израстване, но когато играе националният им отбор без чужденците, се вижда разликата.
- Как стоят нещата с детско-юношеския им футбол?
- Китайците обичат да копират това, което не могат сами да направят. Това важи не само за футбола – и по отношение на автомобилостроенето, на индустрията във всяка област. По света е на мода испанският модел на функциониране на футбола и те се опитват да го пренесат. Но също така строят много игрища за подрастващите. Стремят се чрез специалисти, най-вече от Испания и Холандия, да изградят структури от най-ранна детска възраст.
- Ще продължите ли да работите в „Мейджоу Хака“?
- Изкарах много тежък сезон. В Китай това, че си постигнал добър резултат или нещо, което е било трудно, не ти гарантира нищо за бъдещето. Имах разговори с ръководството и е доволно от мен, но поставих условия за евентуално подновяване на контракта   и в момента обмислят. Аз пък имам възможността да разговарям с други отбори, имам предложения не само от Китай, но и от други страни. До средата на декември вече трябва да знам бъдещето си.
- Каква е причината Валери Божинов, а вероятно и още много европейци, да не се адаптират в азиатската страна?
- Не искам пак да акцентирам колко е трудно, но само, който не е работил там, не знае.  Китай е много специфичен, съвършено различна култура. В града, в който бях аз, е доста тежко да живееш и работиш. В Мейджоу няма къде да  пиеш едно кафе, да отидеш след работа да разпуснеш. Единственото развлечение е да си на базата, да тренираш, а вечерта да се прибереш в квартирата и да отделиш време за себе си. Другото са тежки пътувания. Примерно, ние сме в Южен Китай, имаме пътуване 5 ч. на север със самолет. В нашия град е 36 градуса, а отиваме да играем на 3-4 градуса. Много път, много напрежение, коренно различен начин на мислене. Може би заради това. Изключително добри треньори и футболисти са идвали тук и тепърва ще идват, но хора, които не знаят как да се приспособят към местния начин на живот, трудно постигат резултати.
- „Джансу Сунин“ на Фабио Капело завърши 12-и от общо 16 отбора в елита…
- Да, трудно се спасиха. Това, че си Капело е гаранция за много пари, но не и че ще имаш успехи.  Много бързо и адаптивно трябва да научиш нравите им. В момента, в който мислиш, че си научил всичко за Китай, идва огромна изненада.
- Дайте пример.
- Още от първия ми период. Ако тръгнеш да крещиш на футболистите в съблекалнята, че не са направили нещо както трябва, няма да те разберат. Но ако направиш една строга, специфична физиономия и ги гледаш 2-3 минути в очите, това аз съм тренирал пред огледалото, реакцията е съвсем различна. Запечатало ми се е в главата едно определение на Люпко Петрович –  „Там, където свършва логиката, започват китайците.“
- Следите ли какво се случва в българския футбол?
- Определено, няма как да е иначе. Проблемите обаче от години си седят, вървим с много ситни крачки напред. Но има и нещо друго. Прекалено са ни завишени критериите – и на футболната общественост, и на журналистите. Далеч съм от оправдателен режим, но и преди години съм задавал същия въпрос – на базата на какво ги имаме високите изисквания?
- Може би на онзи феноменален успех от САЩ 1994?
- По-скоро на базата, че ние искаме да имаме успехи. Нашата страна е много малка, икономически не е на никак високо ниво, има хиляди проблеми в държавата. Искаме обаче футболът да е отделна губерния. Искаме да гледаме футбол с качество, доближаващо се до това в Англия и Испания, а националният отбор да се класира всеки път на европейски и световни. Не става. Случващото се тук е реално отражение на всичко, което е около нас. И това съм го казвал в интервю още преди 12 г. Всички в бранша знаем, че трябва да се инвестира в детско-юношеския футбол, но нямаме обща методика. В разговор със Стюарт Пиърс през 2007 г., когато моите младежки национали играеха срещу предвожданите от него английски, той ми обясни, че от 56 редовно играещи футболисти във Висшата лига, трябва да избере група от 18. А аз тогава събрах едва 5-има, играещи по 90 минути. И трябва ли да задължаваме клубовете с ултиматуми да налагат млади футболисти? Че ако съм треньор на клуб и ако имам млад футболист с потенциал, защо да не го пускам, а трябва да ме заставя БФС? Но се иска смелост, подкрепа от ръководство, президент. Да, когато играеш с млади, те лъкатушат като резултати, но всичко става с търпение и много труд.
- По-добро ли е нивото на първенството ни от момента, в който го оставихте?
- Откакто се върнах наскоро, гледах няколко мача. „Лудогорец“ – ЦСКА бе на добро ниво, другите не ме впечатлиха. Обидно ми е да гледам празния „Васил Левски“ и мач пред 50 човека. Първенството при всички положения е по-оспорвано, но не виждам промяна като качество.
- Няма как да подминем темата „ЦСКА“.
- В живота ми най-мразя хората без мнение и хората, които се плашат да го изразяват и само лавират като ветропоказатели. Не искам много да я коментирам и да я избягвам тази тема, но ми е обидно, когато се срещам с приятели, познати, чуждестранни треньори, мениджъри… Обидно ми е и не знам за себе си какво да отговоря, когато ме попитат от кое ЦСКА си – „ЦСКА 1948“ или „ЦСКА-София“? Всичко се преобръща в мен. Трябва да има едно ЦСКА. Смешно е, обидно е, не може да има 2 отбора с името ЦСКА. „Червената“ общност трябва да е обединена. Представяте ли си да има два „Реал“ (Мадрид)-а?
- Казахте, че претенциите към националния ни отбор са високи, но ако направим паралел с 360-хилядната Исландия, която се класира за Мондиал 2018…
- Ние също сме имали силни периоди. Видяхте обаче, че Италия като нас не се класира. Има една приказка „Търколило се гърнето и си намерило похлупака. Аз мисля, че похлупакът е националният отбор, а гърнето – Хубчев. За мен той е подходящият селекционер във всеки един аспект – с ясни правила и изисквания, отстоява си позицията. Има позитивна искра в представянето на тима. И трябва да я адмирираме.  А не както сега има популисти, които чакаха успеха на Григор Димитров на АТП турнира в Лондон и започнаха да викат „Браво, Григор, фантастичен!“ Същите вероятно не са гледали един негов мач и чакат лошите му периоди, за да го оплюят. Аз съм човек, който разбира положените усилия и лишения за този успех на Гришо и колко са ценни за родината подобни постижения. Наскоро четох изказването на мой приятел, професор, как в България трябва много да се трудим, да спазваме законите, да влагаме много усилия в попрището, в което работим. А тук е трудно да си честен, трудолюбив и не на последно място – независим.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ