24 Април 2024сряда17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глоба грози регионалния министър заради яз. "Бели Искър"

Бездействието на контролните органи е тежко укоримо, котегорична е зам. главният прокурор Ася Петрова

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 38

Заради бездействие при стопанисването на яз. "Бели Искър" и липсата на действия по укрепването на стената му министърът на регионалното развитие Николай Нанков може да отнесе глоба. Това стана ясно от вчерашната пресконференция на прокуратурата, последвала съобщението, че Сотир Цацаров е изпратил писмо и до премиера Бойко Борисов. Държавното обвинение констатира тежко укоримо бездействие на контролните органи.
Прокуратурата започва процедура спрямо МРРБ, която може да завърши с глоба за министъра, защото не е предприел действия по укрепването на яз. "Бели Искър", категорична бе зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя се възмути, че макар отдавна да има констатирани проблеми около поддръжката на язовира, ремонти още не са започнали, а отговорността кой да извършва поправките се прехвърля между няколко институции. Петрова смята, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът "Софийска вода" не трябва да инвестира в укрепването на водоема.
По-рано, близо 10 месеца след последните скандали около необезопасения и неремонтиран язовир "Бели Искър", правителството обяви, че ще вземе някакви мерки. Преди вчерашното заседание на кабинета Бойко Борисов каза, че е изискал от министрите на икономиката и екологията, от МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки и обезопасяване на съоръжението. Премиерът съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е настоял с писмо правителството да предприеме спешни мерки за обезопасяването на язовира, който е с пукната стена.
Още през февруари за съоръжението, което се намира над столицата, бяха издадени поредица от предписания, включително и за ремонт на спуканата стена. Тогава се оказа, че спор между държавата и общината за собствеността на яз. "Бели Искър" възпрепятства ремонта. Движение по казуса няма вече около 6 години, а институциите си прехвърлят отговорността.
След вчерашното признание на Борисов всички ресорни министри се скриха, за да избегнат коментар по темата. Само столичният кмет Йорданка Фандъкова се спря в опит да замаже ситуацията.
Зам. главният прокурор Ася Петрова обяви, че над половината язовири у нас продължават да са в частично неизправно състояние. Тя се позова на нова проверка на водоемите, разпоредена от прокуратурата. "Няма наказани за неизпълнени предписания. Вместо да бъдат глобени, на нарушителите са издадени нови предписания", констатира заместничката на Цацаров. Тя изброи, че близо 80 язовира са в предаварийно състояние, а 205 са опасни за населението, т.е. тя повтори същите данни, оповестени от прокуратурата и в началото на годината. От новия доклад става ясно, че само в 11 случая Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се е опитала да санкционира нарушители. Констатира се още, че предписанията на агенцията масово не се спазват. Петрова недоумява защо ДАМТН не налага глоби на виновните за това състояние на язовирите, след като в Закона за водите има текстове, които дават право на агенцията да санкционира. Издадените актове от агенцията за опасни язовири са само шест, уточни тя.
"След като през март потърсихме помощ от Министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад. В него министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки", каза зам. главният прокурор. Тя определи действията на ДАМТН като тежко укорими.

БСП първа сигнализира за проблема
Още в края на 2014 г. БСП постави остро въпроса за неизяснената собственост на 238 язовира. След засиленото обществено внимание, последвало наводненията в Мизия, дори бе свикано извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с представители на Върховната административна прокуратура. През ноември 2015 г. прокуратурата излезе с доклад, според който 90% от потенциално опасните обекти продължават да бъдат такива. Корнелия Нинова и депутати от левицата бяха инициатори на промени в Закона за бедствията и авариите, свързани с техническата поддръжка и ремонт на язовирите.

Институциите продължават да си прехвърлят отговорността
Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължи да прехвърля отговорността за състоянието на язовир "Бели Искър" върху областния управител на София. От МРРБ настояват, че язовирът е публична държавна собственост и е отговорност на областния управител на Софийска област. "Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столичната община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера", оправдават се от министерството.
"Безопасната експлоатация на язовира е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост", заявиха от МРРБ. Оттам допълват, че за реконструкцията на язовирната стена предстои "в най-кратък срок" да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет щял да определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.
Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. "Бели Искър", оплака се областният управител Илиян Тодоров. Той заподозря, че като представител на "Атака" е "по-удобен" за прокурор. Тодоров заяви, че заради бездействие и липса на ремонт на стената регионалният министър има акт от август 2017 г., започнало е и административно производство.
"Въпреки че язовирът не е собственост на Софийска област, съм готов да избера проект за укрепване на стената. Готов съм да предприема ремонтни дейности единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното измъкване на редица министри, кметове и държавни служители", заявява Тодоров.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 365

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 282

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 380

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ