29 Март 2024петък06:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На първо четене НС одобри единодушно промените на БСП в Търговския закон

Депутатите одобриха забрана за прехвърляне на задлъжнели фирми и възможност работници да започнат процедура по несъстоятелност при 2 неполучени заплати

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 5

Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител БСП за България, приети единодушно от депутатите на първо четене. Според вносителя все още е възможно недобросъвестен работодател да прехвърли своите дялове или фирма на трето лице, което е неплатежоспособно, и по този начин да ощети както кредиторите, така и работниците и служителите. Цели се прекратяване на порочната практика фирми със задължения, предимно към Националната агенция за приходите (НАП), и с неизплатени заплати да се прехвърлят на малоимотни или социално слаби граждани, от които кредиторите не могат да съберат вземанията, посочва се в мотивите.
Промените дават възможност и работниците да започват сами процедура по несъстоятелност, което ще им гарантира, че ще получат заплатите си при евентуален фалит на работодателя. Това става, ако една трета от наетите по трудов договор лица подадат искане до съда за откриване на процедура по несъстоятелност, в случай че повече от два месеца не са си получавали възнагражденията.
От левицата изразяват притеснение, че все още е "запушен" достъпът до Фонда за гарантиране на вземането на този тип задължения, защото по закон трябва да започне процедура по несъстоятелност, която по различни причини не стартира навреме. Затова на първо гласуване бе решено вземанията на работниците до откриването на процедурата по несъстоятелност да бъдат на първо място в списъка на кредиторите на дружеството. 
"Искаме да се прекрати порочната практика - фирми със задължения, предимно към НАП и работници, да се прехвърлят към малоимотни и социално слаби граждани, от които кредиторите не могат да съберат вземания. По този начин бившите собственици се освобождават от пасивите на фирмата и оставят всичките й задължения на новия собственик, като в същото време регистрират друго дружество и започват на чисто своята дейност", заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той обясни, че предложените от БСП промени са съобразени с практиката и целят да пресекат най-често регистрираните случаи на злоупотреби.
"Предлагаме по време на ревизия да не може да се прехвърля собствеността. Добавяме и изискването при прехвърляне на дружествени дялове да се представя удостоверение от НАП за липсата на задължения от публично-правен характер", обясни той. По неговите думи, в случай че дружеството има задължения, то прехвърлянето на дяловете на трети лица излиза от компетенциите на нотариуса и преминава в компетенциите на окръжния съд. "Съдът да е този, който ще прецени дали дружеството има активи и икономически потенциал, поради което трябва да бъде стабилизирано или дружеството е свръхзадлъжняло, новият собственик не предлага решения за обезпечаване на кредиторите и дружеството следва да бъде обявено в несъстоятелност, като досегашните съдружници и управители ще трябва да понесат съответните санкции, предвидени в закона", допълни Зарков.
Като втора основна насока на законопроекта на левицата народният представител посочи по-добрата защита на работниците и служителите, които не са получили дължимото си възнаграждение. "Искаме да дадем възможност една трета от наетите лица от длъжника да подадат до съда откриване на процедура по несъстоятелност, в случай че повече от два месеца не са изплащани отработените им заплати", каза още Зарков. Според него по много причини специалният ред за обезщетение и заплащане на работниците на отработените им заплати не проработва. "Трябва да предвидим мястото на служители и работници с неизплатени задължения в открилата се вече процедура на несъстоятелност. Търговският закон е търпял вече промени в тази насока, работниците и служителите са се придвижили места напред, но това не е достатъчно - те трябва да заемат първо място в този списък", категоричен е Крум Зарков.



Искаме да се прекрати порочната практика - фирми със задължения, предимно към НАП и работници, да се прехвърлят към малоимотни и социално слаби граждани, от които кредиторите не могат да съберат вземания, заяви Крум Зарков
Снимка Eмилия Костадинова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ