20 Април 2024събота11:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнозинството в НС одобри затягане на банковия надзор

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 57

Мнозинството в парламента прие вчера на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. За промените гласуваха 109 депутати и 54 се въздържаха.
 С промените в Закона в критериите за лицензиране се въвежда допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура. Банките се задължават да предоставят на централната банка информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50% от капитала.
Разширява се кръгът от лица, чиито експозиции  трябва да се третират като експозиции към свързани с банката, като се предлагат изменения за усъвършенстване на режима за регулиране на риска. За такива лица се причисляват - администратори на банката, нейни акционери с квалифициран или по-висок дял, лица, които контролират банката, дъщерни дружества на банката.
По време на дебатите председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че този законопроектът е поредна стъпка към повишаване ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банките. "Всички тези промени ще доведат до повишаване на изискванията при лицензиране на банки. Задълбочават се и изискванията при изследването на свързаните лица при кредитиране от банки и създават законови условия всички препоръки и условия на европейския банков орган да бъдат прилагани и от БНБ и българските банки", каза тя. Стоянова поясни, че отговорността на банковия надзор нараства изключително много с тези правомощия. Надявам се, че с тези промени надзорът на БНБ ще оправдае доверието, което му се дава, допълни Стоянова.
Депутатът от БСП за България проф. Румен Гечев обясни, че БСП ще подкрепи всички текстове, които са свързани със засилване на банковия надзор, но уточни, че се гласува текст, който тепърва ще бъде променян, тъй като има недостатъци, които трябва да се отстранят. "Не само този проект, цялата работа в парламента ни е такава. Съгласни сме, че трябва да има сериозна преработка на текстовете, защото първият риск, е да се даде голяма власт на подуправителите на БНБ. Трябва да гарантираме, че решенията ще се взимат колективно и отговорност трябва да се носи от целия Управителен съвет, а не само от подуправителите", заяви Гечев.
Йордан Цонев обясни, че ДПС ще подкрепи промените и уточни, че водещият мотив на НС е европейското законодателство, а не препоръки, на който и да е орган.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ