20 Април 2024събота09:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

"Човек от народа" ли?

Освен уважаван лектор, Б.Б. е и виден пожарогасител. Ненапразно е доктор на тези науки. Много успешно гаси с оставки

/ брой: 230

visibility 145

Любомир КАЛЕВ

Прочели заглавието, само връстници и киномани от две-три поколения след моето ще се досетят за името на режисьора и сценариста на филма за Тодор Живков, излязъл в чест на 70-годишния му юбилей през 1981 г. Известният кинодокументалист е баща на Олег Христов Ковачев, отлично изиграл на 11-годишна възраст в партньорство с Апостол Карамитев главната роля във филма "Рицар без броня" (1965 г.) - "класиката" на Борислав, а не на "Борис" Шаралиев, както Поли Златарева нарече и филма му "Всичко е любов" в централната емисия "По света и у нас" на 29.03.2015 г.
Старанието да се докарваш пред началството е повече лицемерие, присъщо и на партийно изявени народоинтелигенти в борба им за "заслужил" и "народен". Макар че признанието и известността на социалистическите културни дейци не зависеше от званията, с повече морален, отколкото материален характер, всички се стараеха, повечето заслужено.
Днес не е по-различно, за да не кажа пошло. Хонорарите не са високи, в много случаи и по-ниски, но държавните, изгодните държавни поръчки са много и не са за изпускане. Стараят се всички - и представителите на ГЕРБ, които, по примера на водача си, го дават твърде народно в Народното събрание.

Най-алчните за лично угояване,

злоупотребили с името на вожда, бяха набързо отсвирени, като Живко Мартинов от Добрич. Други, като проф. Николай Петров, си платиха за предишни оглушки. Изгоря като Арлекино и председателят на НС Димитър Главчев. Не му издържаха нервите. Прегря, хайде да не е от любов, от престараване. Изневери му чувството за мярка, присъщо на всеки дипломиран експерт счетоводител.
На сатирика Радой Ралин приписват крилатия вопъл "Докога в страната ни бащина ще вилнее страшната простащина?". Прости сме и затова се разбираме, снизходителен е и Бойко Борисов (Б.Б). към лошия човешки "матриал" - управленски или управляван, преценете сами.
На извинилия се за прямотата си проф. Иво Христов не му достигна "нихилизъм", за да заключи, че преминалата през много поколения "дебилност" - "робска покорност", както правилно я изтълкува проф. Иван Ангелов на стр. 10 в бр. 222 на ДУМА от 13.11.2017 г., - вече ни е вродена. От телевизионния екран професорът неведнъж е давал воля на разочарованието си от студентите, подражатели на "местни силови авторитети" и чалга вкусове. Последните три думи в кавички от секретната грама на американския посланик Джон Байърли от 05.09.2006 г. , публикувана в рубриката "Няколко думи" на ДУМА, бр. 225 от 16.11.2017 г., се отнасят за Б.Б. Но парламентарните активисти на ГЕРБ съвсем не са обидени. Те искат само оставката на Иво, и то без да излизат от залата.
Въпреки Бойковото и на съдружниците му

"сенчесто минало",

анализирано в раздела "Мръсотия", посолството, макар да знае с кого си има работа, залага на бившия БКП член - "изключително популярен", "силно проамерикански настроен", с "по холивудски перфектни медийни инстинкти", "важен съюзник в установяването на военните бази".
Да заложиш на послушанието пред достойнството, да разчиташ на човек, "обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото" - информация, потвърдена и от ЦРУ, е отколешен най-влиятелен компромис на американската геополитика, готова и на целувка с дявола, само и само ескадроните й, след разруха, да целунат земята и да възцарят "вечна обич, вечна правда над света". И отличникът Б.Б., хвален не само от класната си в общообразователното училище, безусловно се вписва в него.
И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пред когото Б.Б. се прави на много убедителен в ролята на човек от народа, освен ако не е фалшиво любезен, не пести похвали, макар че нито една от януарските препоръки в "мониторинговия" му доклад (какво новоезиково изящество!) по механизма за наблюдение и сътрудничество на (а не "от страна на") Европейския съюз, не е изпълнена.
Въпреки че "подобни ненужни конструкции" са излишество в стилистиката на българския език и без тях "изразът също може да мине и да бъде ясно разбран", днес те се радват на безкрайното ни гостоприемство - като следите от ГМО и ядки в сладкиша. (Изкушен съм и цитирам проф. Стефан Брезински, стр. 135 от книгата му "Българският eзик свещен..." на Издателска къща "Хермес", 2015 г.)
Но, за да продължа с народния Б.Б., ще кажа, че, освен уважаван лектор, е и виден пожарогасител. Ненапразно е доктор на тези науки. Много успешно гаси с оставки. Не иска да работи "в режим на липса на мнозинство" - поредната "идентификация" на съратника му Тома Биков (Т.Б.), поканен в "Панорама" на 17.11.2017 г.
Приложил съвета на социалдемократа Мартин Шулц за "политиката на празния стол" и за да не е полупразна залата на НС на 21.11.2017 г., когато ще я уважи председателят на Европарламента Антонио Таяни, Б.Б. предложи на опозицията мир и смирение с поднесената на председателя Главчев оставка и така провали коварния й план да саботира българското европредседателство. Не бил го молил, казал му "Решавай ти!".
И аз след такава "молба" щях да се сбогувам с говорилнята. Затова може и да е справедлив упрекът на председателя Александър Йорданов пред Снежана Иванова в "Хоризонт за вас" на 17.11.2017 г. за грубата му в случая политическа грешка, за която партията му прескъпо ще плаща. Изпратен с прощалната декларация на любимеца ми Цв.Цв. "Ние винаги ще бъдем с теб, колега Главчев!", той правилно възнамеряваше да освободи и мястото си на народен представител.
Да потиснем егото си, да преглътнем горчивия урок и да бъдем смирени, продължава да "идентифицира проблемите" Т.Б. в стил Б.Б. Имаме една "ситуация" (езиковата прелест на депутата!), и, "ако я извадим като фал", ти

показват червен картон

- продължавам по смисъл "панорамния" му коментар пред Бойко Василев.
Такава е Главчевата длъжност, няма място за неуспех. Съгрешилият си тръгва, за да не могат изкушените "да клатят лодката" - такъв беше и въпросът на водещия към Крум Зарков: "Не се ли изкушавате да...? Да, "изкушението" й беше поднесено на тепсия, но с мигновената си атака опозицията само поизбърса праха и паяжините от правилата на парламентаризма в българското НС. Езикът в него - моето изкушение! - "отвратително загрубя" и "това се случва (много жизнена е и тази "самосевка"!), защото няма смислена тема за разговор" - съгласен съм с "финалното изречение" на представителя на "БСП за България".
Спокойно гледам в бъдещето ази... и там ще има нужда от гавази! Отличникът Б.Б. едва ли си е представял, че ще охранява "човека от народа" през последния период от живота му. Може би, поучил се от разговорите си с него, пожелавам му да ги изложи в книга, днес той е приел неговата роля? И се старае пред морето от геги и хурки, пред зависимите, назначените от него службогонци. И пред дъщеря си, чието имение в Лос Анжелис, регистрирано на фирма на адвоката й със седалище на Каймановите острови, има го и на снимка в интернет, струва, ако всичко, показано и написано в сайта е вярно, 350 млн. долара. За "дебилите" това естествено няма значение. Те ще нарекат "новината" фалшива, ще ме дамгосат като жертва на руски хакери и ще продължат - кой искрено, кой дежурно - да гласуват за човека от народа. За дълго ли?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ