26 Април 2024петък13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пълна дупка

Топлим въздуха на София и плащаме за това

/ брой: 230

visibility 52

С. Ватева
Домоуправител на бл. 208, вх. В, "Фондови жилища", София


Хиляди столичани бяхме свидетели и изтърпяхме стоически тазгодишния мащабен планов ремонт на топлопроводната мрежа на "Топлофикация" София. Преди тръбите бяха положени в циментови корита, покрити с циментови плочи (капаци) и след това зарити. При демонтажа наблюдавахме как тези циментови капаци много старателно бяха отстранени, подредени, а след това натоварени на камиони и извозени незнайно накъде. Новите тръби бяха положени на мястото на старите, покриха ги с тънък пласт пясък, баластра и асфалт, а преминаващите през тревни площи и градинки - с пръст.
Като домоуправител в блок 208, вх. В - "Фондови жилища", София, и във връзка с началото на отоплителния сезон и изтеклите срокове за извършване на големите планови ремонти в района ни уведомих с електронна поща "Топлофикация" София за следното: "След извършената подмяна на тръбите на топлопреносната мрежа до абонатната станция в блока ни все още не са изпълнени следните довършителни дейности:
- Не са изолирани напълно тръбите в абонатната ни станция
- Не са зарити (топлоизолирани) тръбите от тротоара до блока ни - покрити са само с 3-4 см пясък, зее дупка, дълга около 4-5 м и широка около 1,5 м
- Не е възстановена част от тротоара пред блока ни, разрушен при ремонта."
Отговорът първоначално беше съвсем формален, а след моето настояване стана поучително-злобно-ироничен:

"Уважаема г-жо Ватева,

Графиците на подизпълнителите не кореспондират с желанието на домоуправителите, а с договори, по които има клаузи за изпълнение и съответните срокове. Относно представителите на общината Ви уверяваме, че все още няма нищо подписано, съответно приет - това е лесно проверимо от всеки активен домоуправител в съответната община. Относно включването на тези представители в актуването, това не е еднолично решение или приумица, а изискване за реновациите по всички проекти, в които участват средства по Европа. Относно сметките и откритите тръби - първо ние няма да го допуснем, защото това е директна загуба само и единствено за нас като дружество, което е неприемливо и немислимо по никакъв начин. Вие като клиенти плащате реално доставената енергия до Вашата абонатна станция - оттам тя се замерва. И накрая - относно недоверието. Именно заради доверието и прозрачността законът предвижда за дейности като тази фирмите подизпълнители да се подберат с публичен търг, а тръбите - с обществена поръчка, в случая са чешки с евросертификат за качество, изолация и антикорозионно покритие. Всички тези наши дейности са под строг мониторинг от редица институции, а решенията се надзирават от СОС.
Петър Скакалов"

На 27.10.2017 г. по телефона отправих същия сигнал в Инспектората на СОС, но все още няма реакция от тяхна страна. Парното вече е пуснато, температурите вече са около нулата и тепърва ще застудява. А ние отопляваме въздуха над София, нали! Всички абонати на дружество "Топлофикация" ще плащат загубите им при преноса за това, че тръбите до блока ни са открити.
Горенаписаното онагледявам с недотам качествени (направени от мен) любителски снимки с надеждата, че все някой ще откликне на този макар и наглед дребен, но мисля важен проблем.


Снимки авторката

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ