16 Април 2024вторник13:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Eдва 11,3% от българките вземат между 1000 и 2100 лева

Над 80% от сънародниците ни смятат, че мястото на жената е вкъщи

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 24

У нас жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. и само 11,3% от работещите българки получават заплата между 1000 и 2100 лв. Средно с 85 лв. по-ниско е възнаграждението на дамите в сравнение с мъжете на една и съща позиция. Това става ясно от доклад на МТСП за равнопоставеността на половете в България. Според него заплатите на близо 44% от работещите у нас жени са до 500 лв. Най-голяма е разликата в заплащането на труда на жените и мъжете, работещи в туризма - около 19%. Ниските заплати водят и до ниски пенсии - жените вземат средно 115 лв. по-малко. Припомняме, че преди дни социалният зам.-министър Зорница Лусинова обяви, че според индекса за равнопоставеност на половете от 2017 г. на Европейския институт за равенство между половете България е постигнала осезаем напредък в последните 2 години, като се придвижила с 10 места напред в класацията.
Най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а на мъжа е да печели пари, смятат 81% от българите, сочат пък данни от юнско проучване на Евробарометър за половото равенство в ЕС. България е на първо място по полови стереотипи в ЕС, на опашката са скандинавците - в Швеция 3%, в Дания 4,4%, в Холандия 4,6%.
В същото време 74% от българите смятат, че мъжът трябва да има същите задължения в домакинството като жената, а 68% са на мнение, че мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. ДУМА припомня, че през 2016 г. у нас са изплатени 7189 обезщетения на мъже за отглеждане на малко дете. Любопитно е, че въпреки споменатите стереотипи и разлики в заплащането на труда, България е на второ място в ЕС по отношение на полово равенство по високите позиции на компании и други организации.
ДУМА припомня, че в края на април 2016 г. влезе в сила създаден набързо Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Тогава Министерският съвет създаде Национален съвет по равнопоставеността, в който членуват заместници на всички министри, вицепремиерът по демографската политика, представители на всички държавни агенции, на омбудсмана, на работодателските и синдикални организации, на неправителствени организации и др., а председател е министърът на труда и социалната политика. Макар да бе приветствано приемането на такъв закон, нищо по отношение на неравенството на половете, нито по отношение на заплащане на труда на жените у нас не се промени, откакто той влезе в сила. Статистиката не се е променила, въпреки че от 2005 г. до 2015 г. се приемат Национални планове за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете, а от 2009 г. се разработват Национални стратегии.


В България работят най-много жени във високите технологии
По време на европредседателството си България ще акцентира и върху ролята на жените в дигиталния свят, обяви неотдавна Зорница Русинова. Тя припомни данни на Евростат, според които страната ни е на първо място в ЕС по дял на жените, работещи в сектора на информационните и комуникационните технологии - 27,7%, докато средното равнище за ЕС е 16,1%.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ