29 Март 2024петък04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Слагат ни нова такса в цената на водата

След 2020 г. ВиК-та да събират по 10 ст. на куб. метър за "солидарност", предлага МРРБ

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 1153

Изцяло по нов модел ще се определя цената на водата след 2020 г. Потребителите ще плащат такса "солидарност" по 10 ст. за кубик, които ще отиват за инвестиции в регионите, в които ВиК-тата не са се обединили, или в такива, където водата се доставя чрез помпи, труднодостъпни райони и т.н. Ще има цена за социално слабите, които ще имат символична сметка, ако ползват 1,5 кубика вода на човек месечно, но ако надхвърлят това потребление, ще плащат за количествата в повече по цените за богати, предаде Медиапул. Новият тарифен модел е разписан в стратегията за водния сектор, подготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка. Документът е почти готов и до края на годината предстои да бъде представен. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора, организиран от Камарата на строителите у нас и Българската асоциация по водите.
Таксата "солидарност" от 10 стотинки за кубик щяла да се заделя за инвестиционни нужди и запълване на дупката от 8 млрд. лв., необходими за справяне на проблемите със загубите на вода и подобряване на качеството на доставката и услугите.    Идеята е натрупаните от тази такса средства да се разпределят за инвестиции в регионите, в които не е направена консолидация на сектора, или в такива, където водата се доставя чрез помпи, труднодостъпни райони и т.н., обясни Малина Крумова. До момента само 16 области в страната са постигнали консолидация на ВиК услугите в една водна асоциация. Други шест са на различен етап от консолидирането. В останалите шест - Монтана, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Ловеч и Разград, няма изгледи това да се случи, стана ясно от представените данни.
За да се осигурят липсващите 8 млрд. лв., цената на водата ще се определя по нов модел, който ще влезе в сила след 2020 г. Новият тарифен модел предвижда да отпадне прагът за социална поносимост, каза Малина Крумова. В момента той е 2,5 на сто от средния доход на домакинствата за съответния регион. Така ще има две тарифи - за социално слабите и за останалите българи. Водата на социално слабите българи, които към момента са около 1,1 млн. (толкова получават енергийна помощ), ще се дотира от държавата. Предпочетеният модел предвижда те да плащат минималната социална цена за минимално потребление вода, каза Крумова.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ