29 Март 2024петък10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заплашиха Варшава с огромна глоба

ЕС ще глобява Полша със 100 хил. евро на ден, ако не спре сеч във вековна гора

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 17

Съдът на Европейския съюз заяви в понеделник, че Полша ще бъде глобена със 100 000 евро на ден, ако не спре сечта в Беловежката гора, обявена за световно наследство на ЮНЕСКО.
Варшава от месеци води съдебен спор с Европейския съюз за Беловежката гора, която се намира на границата между Полша и Беларус и е дом на европейския бизон и на много редки птици.
Националистическото консервативно полско правителство утрои квотите за сеч въпреки протестите на природозащитни групи и критиките от Брюксел, че се нарушават европейските правила за защита на дивата природа.
Гората е включена в "Натура 2000" и е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя е предмет на остри спорове от месеци насам между правителството на Полша и Евросъюза. Европейската комисия обвини Варшава в незаконна сеч в Беловежката гора, която е един от най-старите защитени резервати в Европа, намиращ се на границата на Полша с Беларус на площ от 145 000 хектарa, и отнесе въпроса пред Европейския съд. На 27 юли съдът постанови незабавно спиране на сечта в гората, където е и най-голямата популация на зубри в света.
През септември Европейската комисия и Полша представиха своите становища по спора пред съда. Варшава обвинява Европейския съд в пристрастност и твърди, че става въпрос само за "оздравителна сеч" и за защита, за да се спре разпространението на насекоми ксилофаги (хранещи се с жива дървесина), да се защити пътният трафик и да се води борба с горските пожари.
Базираният в Люксембург Съд на ЕС в понеделник повтори становището си от юли, че Полша трябва да спре незабавно активното изсичане на дървета в гората.
Полша твърди, че то е необходимо, за да се гарантира сигурността на събирачите на гъби в гората.
В постановлението на съда се казва, че Полша разполага с 15 дена, за да докаже, че спазва забраната за изсичане, освен в изключителни случаи, когато това е абсолютно необходимо за гарантиране на обществената сигурност.
След това Европейската комисия ще направи оценка и случаят отново може да се върне в съда, ако се установи, че Варшава продължава да нарушава правилата на ЕС.
"Съдът ще реши... дали днешното разпореждане е било нарушено. Ако се установи нарушение, съдът ще нареди на Полша да плати на комисията най-малко 100 000 евро на ден", се посочва в изявлението.
Това е поредният конфликт на Полша с евроинституциите след критиките от Брюксел за овладяването от управляващите във Варшава на обществените медии и опита за контрол над съдебната система.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ