29 Март 2024петък00:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

БСП няма таван в електоралната си подкрепа

Доклад на Кирил Добрев пред Пленума на БСП на 18 ноември т. г.

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 95

Продължение от вчерашния брой

Настоящият пленум следва да насочи вниманието си и създаде организация, която да позволи овладяване на "патриотичната ниша" от БСП.  Много е важно да възвърнем своите позиции и сред хората, преминали през системата на МВР. Те могат да ни бъдат изключително полезни предвид начина, по който нашите опоненти правят избори напоследък. Това МВР днес не е онова МВР на Бойко и Цветанов и днешните служители на системата не хранят добри чувства към ГЕРБ, обратно - мразят ги.
Всичко това налага вземането на конкретни мерки както на национално, така и на местно ниво.
Да обърна внимание и на всички онези партии, които смятахме за наша конкуренция вляво. Всички те заедно на избори получиха толкова, колкото Жельо Бойчев в 23 МИР. Мисля, че това внимание е достатъчно.
Традиционно всеки път в годините на прехода, когато Висшият, по-късно Националният съвет е обсъждал организационните и кадровите въпроси и мерките за разширяване на влиянието на партията, винаги се обръща особено внимание на синдикати, други професионални организации, структури на гражданското общество, клубове по интереси, читалища, спортни клубове, организации на бившите военни, служителите от МВР, Ловно-рибарския съюз и други подобни структури. Без да имаме претенцията, че откриваме топлата вода, ние отново трябва да възложим на нашите членове и симпатизанти активно да участват в работата на подобни организации и при възможност да заемат ключови позиции там.
С две думи - нека превземем структурите на гражданското общество, а ако не можем - поне да ги направим наши партньори. В БСП трябва да се откажем от принципа, че проблемите на хората на наемния труд са запазени единствено и само за синдикатите. В цял свят дейността на левите партии е свързана с тази на синдикатите. Другарят Боян Балев е правил дисертация по тази тема - само че, д-р Балев,

синдикатите в България не ни искат

Ние им звъним да ги подкрепим, а те дори крият местата си за протести. Това не означава обаче, че БСП трябва да продължава "абдикацията" си по темата.
Анализите показват, че широка подкрепа сред младите хора имат и гражданските организации в сферата на екологията, неформалното образование и доброволческите организации. Те създават нагласи за по-голяма социална чувствителност и нишата, в която реализират своите проекти, съвпада с приоритетите на БСП. Нашето партньорство с тях е почти никакво. Бихме могли заедно да участваме или да подпомагаме реализацията на проекти. Да използваме техния експертен потенциал и по този начин да разширяваме своята подкрепа.
След като говорихме за патриотичната ниша и гражданско общество, няма как да не обърнем внимание на

смесените райони и огромните ромски общности

които на места решават изборите. Последните мерки, уважаеми другарки и другари, които сме взимали като партия, са били на пленум през 1999 г. В началото говорих за демонтаж на влиянието на БСП - смесените райони са част от тези места, където БСП е буквално извадена от политическия живот.
Да, взимани са решения за финансова помощ в смесените райони, даже и сегашният НС взе решение за допълнително финансиране, но политика не се прави само с пари. За наша най-голяма изненада след последните парламентарни избори ние имаме ръст, стигащ до няколко пъти в подкрепа на БСП именно в тези райони, където сблъсъкът между ДПС, ДОСТ и ГЕРБ беше най-силен.
Резултатът от този сблъсък седи в залата на НС и се казва Александър Симов.
Готов съм заедно да вземем решение да изградим специално звено, което да създаде организации, приятелски кръгове във всяка една от тези общини, които наричаме смесени.
Днес е и мястото този пленум да каже едно важно изречение - няма да ползваме под наем и на франчайзинг ромски партии. Смятам, че БСП със своите позиции по места, със своите експерти, с които разполага, е в състояние да създаде мрежа от организации и контакти за правене на реална политика в ромските общности.
Да поговорим за структурата на нашата партия...

Основната партийна организация

 е това, което различава БСП от другите партии. Сам по себе си този факт показва, че ние трябва да ги запазим. Привърженик съм на поговорката, че за да има висока и стабилна къща, трябва да има здрави основи. За мен основите, на които се крепи нашата партия, са именно основните партийни организации и държа да развенчаем всякакви слухове, че ще закриваме ОПО-тата. Напротив - въпросът е как да реорганизираме и съобразим дейността им с новите реалности. Тук имам един провокативен въпрос, зная, че по време на дискусията един от основните въпроси ще е за ОПО-тата, и в този ред на мисли искам да попитам вас - членовете на НС - кога за последен път сте ходили на събрание във вашето ОПО. Ето, Драгомир Стойнев членува в Опан, ОПО Бял Извор - сигурен съм, че до Опан ходи често, но дали е стигал до Бял извор? Защото, ако Драгомир Стойнев, както е по устав, посещава редовно ОПО-то си, аз смятам, че тази организация ще бъде по-активна и изпълнена със съдържание.
Има огромна разлика между партийния живот на основните организации в малките населени места, там, където хората се познават и виждат всеки ден, и партийния живот в големите квартали от типа на "Люлин" и "Младост" в София, "Тракия" в Пловдив, "Владиславово" във Варна и др., които за по-лесно ще наричам "спални вагони". Те са различни, но има нещо, по което си приличат, и това е движението на информацията, което смятам, че е елемент от организационната работа.
Формата, естествено, пак е различна - в големите градове все повече общуваме виртуално, отколкото реално. Смятам, че за нас е много важно да превърнем ОПО-то в информационна точка. Организацията трябва да получава регулярно информация от горе на долу, дали ще е от вестник Дума, дали от информационен бюлетин, дали ще гледа телевизия - няма значение. Колкото повече канали за информация, толкова по-информирани ще бъдат нашите партийни членове. Но още по-важно, за да бъде БСП адекватна към проблемите, трябва да получава и обратна информация от ОПО-то.
В момента едни от най активните и живи ОПО-та са организациите по интереси. Без значение какви. Понякога там се събират хора на чисто приятелски принцип и ние трябва да стимулираме създаването на повече такива организации. Тук включвам и организациите, които се създават на професионален принцип. Не мога да не дам за добър пример другарите от Пловдив, където са най-силните подобни организации - на лекари, на учители и др.
Апропо, няма как да имаме претенции, че приоритети на нашата партия са образованието и здравеопазването, и да нямаме основна организация, която да се занимава с тези проблеми. Искам да доразвия една стара идея на Бойко Великов да обединим професионалните ОПО-та във федерация, които да работят в обща електронна платформа към ресорните съвети на НС. Провеждането на регулярни сбирки и срещи с председателите на ОПО и общинския съвет е задължително. И тук искам да дам за пример другарите от ГС на БСП в София.
Продължава да бъде актуален и въпросът каква е връзката между ОПО-та по местоживеене и изборната администрация, засягаща съответното място. През годините сме говорили за една секция - едно ОПО, стигнахме до едно ОПО - няколко секции. Днес смятам, че в организацията на изборния процес трябва да бъдат включени хора по местоживеене, без значение в кое ОПО членуват.

Общински партийни съвети


Започвам с политиката, която трябва да води ОбС. БСП заяви категорично, че е опозиция и единствена алтернатива на ГЕРБ в национален мащаб. Но какво правим, другарки и другари, с нашите общински съветници по места? Дали в общините сме същата тази алтернатива и категорична опозиция, за която говорим? На национално ниво политиката на партията се формулира от националните й органи - ИБ, НС, конгрес. Парламентарната група изпълнява тази политика.
Народните представители се явяват изразители на политическа воля, определяна от партията.
Дали обаче стоят така нещата и по места?
Много често наши общински съветници действат съобразно свои собствени разбирания. Липсва всякаква субординация. Да казвам ли, че групата на общинските съветници трябва да изразява ясно позицията на партийната организация?
Партийната организация трябва да бъде основен източник на формулиране на политиката на партията в местната власт. Не групата съветници формира политиката на партията по места, не ПГ формира политиката на БСП в национален мащаб - двете групи са функция, говорител и изразител на партийните органи в различните нива, защото са избрани именно с подкрепата на тези организации.
Там, където организациите нямат капацитет, нямат изградени ОПО-та по интереси, да се създадат групи от наши съмишленици, особено при формиране на важните политики.
Дотук с правенето на политика. Сега малко с правенето на избори - общинската организация организира и провежда изборния процес. Щабът и изборната администрация са неща, които не се правят месец преди изборите, а застъпниците ги определяме в повечето случаи даже дни преди вота. Случайно попаднах на обучение на изборната администрация на ГЕРБ във Варна. Беше 4 месеца преди изборите. Аз толкова мотивирани и решени на всичко хора не бях виждал скоро. Време е да разберем, че изборната администрация заедно със застъпници и организатори могат да бъдат и най-добрите агитатори по време на кампанията и елемент от победата на изборите.

Областни партийни съвети

По устав ОблС има само координиращи функции и подпомага дейността на общинските организации. Всъщност Областният съвет трябва да прави връзката между националното ръководство, в лицето на НС, и общинските организации. Няма как да разглеждаме ОблС като функция и дейност, без да споменем дейността на народните представители - формирането на областни политики, които да бъдат издигнати на национално ниво, организирането на приемни.
ОблС е онова звено и трябва да работи за издигането на местни политики на национално ниво, както и обединяването на едни и същи местни проблеми в национални приоритети за решаване. Факт е, че ОблС са най-активни при реденото на листите, но наша основна задача е да ги изпълним със съдържание и между парламентарните избори. Днес ОблС са далеч по-добре финансирани, за да могат да функционират и да имат самочувствието на лице на партията в областта.
Не мога да не спомена и щатните кадри към всяка област - организатор и координатор. Смятам, че координаторът и организаторът имат и политически функции. Тяхната задача е да свеждат на работно ниво решенията на националните органи. Координаторът подпомага дейността на областния съвет. Образно казано, той е представителят на НС, който е на терен и трябва да бъде живата връзка между централата и общинските структури.

Национален съвет

Задачи и оценки на НС не можем да даваме. Но нека споделим какво ни е направило впечатление. Основната тема в последните няколко години при взимането на решения в НС е дали има или няма кворум. Често даже си играем с него. Прочетох повече от 500 страници дискусии и решения през годините. Никога по никакъв повод не съществува темата кворум. Имало е дълги заседания с обедна и следобедна почивка, имало е нощни заседания, имало е броене на гласове, не просто гора от ръце и видимо мнозинство, но никога решения на НС не са пропадали заради липса на кворум.
И тук се връщам в началото на своето изказване. Иска ми се всеки един член на НС освен своето професионално участие в комиси и съвети заедно и съвместно с ОблС да отговаря за конкретни общини или райони.
Активизирането на всеки един член на НС може да съживи дейността в повечето основни партийни организации.
Не мога да не споделя огорчението си, че колкото по-делегиран е един член на НС, толкова по-голям е броят на неговите отсъствия.
Може да е неприятно, с риск да ми се обидят младите другари, но те работиха на две писти - веднъж делегиран от всеки един район и втори път отделна листа за членове на НС, а в крайна сметка се оказва, че те са едни от най-отсъстващите.
През последната година ние успяхме да дадем сериозни възможности на млади хора от нашите редици да влязат както в състава на Националния съвет, така и в новата парламентарна група, която е радикално подмладена. Факт е, че не всички млади хора в България могат да станат депутати, кметове или съветници, но моля тези, които са станали, да бъдат по-активни, защото само млади хора могат да увлекат истински след себе си други млади хора. За мен големият проблем при младите хора не е в приема. Успяваме да ги ангажираме и привлечем. Няма събрание, в което да не връчваме партийни билети на младежи. Всеки от вас е присъствал на такова събрание. И тук имаме един риторичен въпрос - знаем ли какво се случва с тези млади хора, след като станат членове на партията?
Подробният анализ на движението на членския състав обаче показва, че не приемът е големият проблем, а

задържането на приетите членове

защото са чести случаите, в които новоприетият член напуска партията през следващите няколко години. Т. е. ние не сме успели да му създадем перспектива, че от участието му в БСП има някакъв смисъл. С другаря Дурев спорим, но за съжаление ще го опровергая - далеч по-голям е процентът на приетите и останали в БСП млади през 1997 г.  Те са избрали БСП, когато е била на дъното. По-голям е процентът на напусналите млади, които са избрали БСП, когато сме били на гребена на вълната.
И тук отварям само един въпрос и го оставям за друг пленум: БСП - идеали и работа за

кауза, или просто бюро по труда?


Няма как да очакваме радикално подобряване на организационното състояние на партията, ако не се изгради един гръбнак от по-млади и в активна възраст членове и симпатизанти, които да са ангажирани в партийната работа, без да изискват реализация на изборна длъжност.
Трябва да признаем, че имаме един проблем, който стои от поне 10 години. Работните органи към НС - комисии и съвети, заседават понякога по-рядко, отколкото някои основни партийни организации. Можем много дълго да дебатираме за качеството на продукта, който произвеждат като документи. Факт е обаче, че тяхната работа е изключително полезна както на парламентарната група, така и на Изпълнителното бюро. Потенциалът на тези работни органи като че ли не се използва в пълния му обем.
Отчитаме и факта, че материалите за заседанията на НС в повечето случаи биват изпращани в последния момент, което понякога затруднява членовете на НС при подготовката им за заседанията. Същото се случва и с решенията, които взима НС, и тяхното изпращане до структурите по места. В посочените по-долу мерки сме заложили и такива, които да доведат до преодоляване на тези проблеми.
На България й предстои европредседателство. Точно европредседателството трябва да генерира идеи с каква платформа БСП ще се яви на

изборите за Европейски парламент

Аз продължавам да вярвам, че с ясни национални и патриотични послания, независимо от факта, че изборите са европейски, могат да ни донесат този път по-различен резултат. Ние трябва ясно да дефинираме националния интерес на България в обединена Европа - ще ядем ли храни второ качество, ще пием ли по-скъпи лекарства, ще има ли Европа за бедните и Европа за богатите и къде ще бъдем ние в тази схема. Факт е, че на европейски избори е ниска мобилизацията и активността. Не гласуват дори много партийни членове. Но ако превърнем европейските избори в генерална репетиция за местните - сигурен съм, че можем да постигнем далеч по-висока мобилизация. Да, правилно ме разбрахте - това, което казвам, е още преди европейския вот да имаме избистрена концепция и кандидати, които да бъдат основният двигател за провеждането на европейските избори. Имаме шест месеца след това да пренастроим машината и да оберем луфтовете там, където има нужда.
В контекста на най-близките избори, които ни предстоят, а именно европейските - не мога да не обърна внимание и на работата ни с нашите симпатизанти и членове, които трайно живеят в чужбина. В проведени разговори с представители на клубове на БСП в Германия, Великобритания и Молдова бяха изведени препоръки за подобрение на работата с българските общности зад граница.
Бяха конкретизирани няколко основни проблема - достъп до информация, свързана с дейността на БСП и политическите инициативи, липса на финансиране, съфинансиране и логистична помощ за инициативи на тамошно ниво, липса на комуникация и познанство между нашите хора в чужбина - народните представители и дори членовете на Европейския парламент. Липсва връзката между политическата фигура и обикновения гражданин. Не се отчитат специфичните проблеми и изисквания на българските общности в различните страни, липса на периодични срещи с тях и др.
Уважаеми другарки и другари, скъпи колеги,
Със сигурност има доста неща, които съм пропуснал в доклада си. Със сигурност има още какво да се каже за организационното състояние на нашата партия. Със сигурност мерките, които ще предложим, може би ви звучат познато. Неслучайно в ръцете си държите и основната статистика по области, както и какво е свършено през последните 18 месеца. За нас е особено важно членовете на НС да имат пълна информация за случващото се в организационно отношение, защото, както казах и в доклада си - информацията е част от организационната работа. Потокът от информация от горе на долу и обратно трябва да бъде непрестанен. Спускането на решения от страна на ръководството и получаването на обратна връзка от страна на нашите организации може само да улесни общата ни работа.
Според нас е време цялата партия, всеки един неин член да каже своята визия за структурата и функционирането на БСП в бъдеще. Да направим допитване всъщност как си представяме функционирането на БСП. Колкото по-бързо изясним реалния състав на партията и неговите качествени характеристики, толкова по-ценни и обективни ще бъдат предложенията, които получаваме отдолу.
Добър пример в тази посока е създаването на електронен регистър на партийните членове. Започнат е през 2012 г. от Сергей Станишев, през 2015 г. Михаил Миков даде нов тласък на този процес. И не влагам нито грам ирония. В качеството си на зам.-председател по партийната дейност разбирам колко е трудно всъщност да се пребориш с инертността, обхванала голяма част от организациите ни.
Време е, преди технологията да е остаряла, да завършим този процес. Вярвам, че ще ни подкрепите в решението следващата отчетно-изборна кампания за 50-ия конгрес на БСП да я направим само с електронни членски карти.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ