20 Април 2024събота18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От 1 януари минималната заплата става 510 лева

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 889

От 1 януари 2018 г. минималната заплата става 510 лв., а минималната часова заплата 3,07 лв. при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. Това става ясно от проект за ПМС, обнародван на електронната страница на МТСП. Тази заплата е определена в средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 г.
Увеличението с 50 лв. ще увеличи разходите на работодателите за труд по-малко от 1%, сочи прогнозата на експертите. Нетният доход на наетите ще нарасне с 37,18 лв. За минимална заплата работят около 402 хил. души.
МТСП ще предложи на правителството да одобри Конвенция 131 на Международната организация на труда за определяне на минималната заплата, а Министерският съвет трябва да я предложи на Народното събрание за ратифициране.
Ратифицирането на Конвенция 131 на МОТ от 1970 г. ще задължи страната да създаде система за определяне на минималната заплата. Във формулата трябва да бъдат взети предвид потребностите на работниците и техните семейства, общото равнище на заплатите в страната, разходите за живот, обезщетенията за социално осигуряване и относителният жизнен стандарт на други социални групи. Тя трябва да включва икономически фактори, сред които са брутният вътрешен продукт, нивата на производителност, заетостта. В момента у нас минималната заплата не се определя по ясна формула.
През първото полугодие на 2017 г. в Румъния минималната заплата е със 17,08% по-висока от тази в България. Девет пъти е разликата между най-високата и най-ниската минимална заплата в ЕС - от 1998,59 евро в Люксембург до 235,20 евро в България, сочат данни на Евростат за първото  полугодие на 2017 г.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ