19 Април 2024петък06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Вие ще си отидете, Вапцаров ще остане

Отворено писмо

/ брой: 227

visibility 2665

До началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
флотилен адмирал Боян Медникаров
Копие: До всички членове на Академичния съвет на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров"


Уважаеми г-н адмирал,
Странна, неразумна и недостойна история се случва в последно време с командването и Академичния съвет на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", свързана с името на патрона на морската Алма матер на България.
Очевидно сме свидетели на унизително недомислие и скандал в цялата история на Морското училище.
Както вече сам сте се убедили, решението на Академичния съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" да удостои г-н Симеон Сакскобургготски с почетното звание "Доктор хонорис кауза" беше посрещнато с недоумение и възмущение от морската общественост, от българските антифашисти и от семейството на Никола Вапцаров. Това недоумение и възмущение намери израз в медиите и в социалните мрежи. То Ви беше изказано в лицето от четирима бивши началници на ВВМУ. Лично аз съм силно изненадан, възмутен и огорчен.
Вие смятате, че г-н Симеон Сакскобургготски имал важен принос за "спасяването" на Военноморското училище. Тук мога сериозно да поспоря с Вас, но известно ми е, че това почетно звание се присъжда и на политици без никакви заслуги към науката и към съответното училище.
Проблемът е другаде!
Решението на Академичния съвет неизбежно поражда асоциацията, че с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се удостоява синът на цар Борис ІІІ, който е подписал смъртната присъда на патрона на училището Никола Йонков Вапцаров и поетът е бил разстрелян "В името на Негово Величество".
И това решение, взето по Ваша лична инициатива, беше възприето като неуважение към паметта на Вапцаров, като отстъпление от неговата Вяра!
Пред четиримата свои предшественици Вие твърдите, че "Комунизмът е забравен и решението няма политически контекст".
Разбирам, че Вие много бързо забравяте. Решението, което според Вас няма политически контекст, вече има своите политически последствия.
Ретроградните сили в България възприеха Вашето решение като сигнал за поругаване на личността, поезията и идеите на Вапцаров. В медиите се появиха призиви, че било недостойно Морското училището да носи името на "терорист" и името трябвало да се смени?!
Как Вие ще отговорите на тези призиви?! (Съветвам Ви да се запознаете с отговора, който контраадмирал о.з. Румен Попов дава от страниците на в-к "Дума", брой от 3.11.2017 г.).
Нима никой от членовете на Академичния съвет на ВВМУ не можа да предвиди „страничните” ефекти от това единодушно прието решение?!
Разбира се, г-н Симеон Сакскобургготски не е виновен за престъпленията на династията, но, докато той като дете тъне в охолство под наблюдението на цяла свита начело с регентите, то в какво бяха виновни ястребинчетата, разстреляни в негово име след възцаряването му през септември 1943 г., в какво бяха виновни десетките деца на антифашисти, избити от помагачите на Хитлер в България.
Тук не става дума за съблюдаването на формални критерии, а за висок морал и съвест, за човешки чувства, за дълбоки неизлечими рани в българското общество.
И тук за мен пак възниква въпросът за патрона на Морското училище Никола Вапцаров - МОРЯКА и ПОЕТА, "който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира", въздигнат на пиедестал в цялото му духовно величие от преподавателя във ВВМУ проф. д.пс.н. инж. кап. I ранг о.р. Илия Пеев в изследователския му труд под горното заглавие.
Мисля си, че би било полезно всички членове на Академичния съвет да прелистят тази книга още веднъж.
Единодушното решение на Академичния съвет на ВВМУ обижда чувствата на българските антифашисти, на семейството на Вапцаров, на почитателите на международно признатия български поет, на випускниците на ВВМУ, възпитани в духа на своя патрон Никола Вапцаров, които милеят за своето Училище и в трудни моменти се вдигат в негова защита. Подкрепата на тези вапцаровци ще бъде нужна на Вас и на Военноморското училище и в бъдеще и техните чувства трябва да се уважават.
Убеден съм, че този акт на Академичния съвет поставя в неудобно положение и самия г-н Симеон Сакскобургготски.
Господин адмирал, не забравяйте, че Вие сте само временно на този пост и освен повишаването на нивото на научната и преподавателската дейност, освен утвърждаването на националния и международен престиж на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" Ваш дълг е да съхранявате традициите, съградени от Вашите предшественици, свято да пазите името на патрона на Морското училище!
Вие ще си отидете, но паметникът на Никола Вапцаров в Морското училище на България ще остане! Паметта и преклонението пред поезията на Никола Вапцаров в България и по света ще останат!
Помислете върху казаното в моето писмо. Вярвам, че още не е късно.

С уважение,
Адмирал Иван Добрев,
Почетен председател на Клуб "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР и почетен член на СОСЗР
Почетен член на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ