20 Април 2024събота04:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП напусна пленарната зала

Социалистите ще се върнат само за оставката на Димитър Главчев, дебатите по бюджета и за вот на недоверие

/ брой: 226

автор:Павлета Давидова

visibility 1150

Парламентарната група "БСП за България" напусна пленарната зала до отстраняването на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Решението на червените депутати обяви Корнелия Нинова в специално изявление в кулоарите на парламента. Малко е тясно, но трябва да знаете, че сме всички тук, подчерта тя, заобиколена от депутатите от левицата.
Депутатите от левицата решиха на свое заседание вчера, че ще се върнат в залата за участие само в три заседания - гласуването за освобождаването на Главчев от председателския пост, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вота на недоверие. "Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа. Ще участваме в заседанията на комисиите. През останалото време всички народни представители от "БСП за България" отиваме в районите си, където започваме срещи и разговори с гражданите по важни за техния живот въпроси. Не само членове и симпатизанти на БСП, всеки, който иска, е добре дошъл", обяви лидерът на БСП.
Нинова заяви, че сряда е била важен ден за България и за председателството на Съвета на ЕС. "Не се разбра, но след сериозни усилия от наша страна тогава Кристиан Вигенин трябваше да внесе проект за общо решение на НС, с подписите на всички ни, за приоритетите по председателството. Поели сме ангажимент пред парламента, народа, европейските посланици на нарочна среща да помагаме на правителството и да търсим национално съгласие по тези теми", обясни тя. "Главчев обаче изгони председателя на най-голямата опозиционна партия точно преди решението да бъде внесено. По този начин ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие по тези теми", категорична бе Нинова.
Социалистите ще поканят на среща всички европейски посланици. Там ще бъдат представени приоритетите на ПГ "БСП за България" и виждането й за бъдещето на ЕС. Ще ги информираме, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията, подчерта Нинова.
Минути преди изявлението зам.-председателят на ПГ Жельо Бойчев и негови колеги внесоха в деловодството 88 подписа с искане за отстраняването на Главчев. Подписи са положили и депутати от ДПС. Искането ще бъде първа точка в дневния ред на парламента днес, като правилникът предвижда председателят да бъде изслушан. За да бъде прието предложението, то трябва да бъде подкрепено от повече от половината от присъстващите в залата народни представители.
Междувременно Димитър Главчев обяви, че е прегледал стенограмите от скандалното заседание, в което изгони Корнелия Нинова и Антон Кутев. Главчев обяви, че преразглежда наказанието си и вместо от две, гони Кутев от едно заседание. Социалистът коментира, че решението е самоинициатива на Главчев, а не по негова молба. "И двете наказания - и моето, и на Корнелия Нинова, бяха абсолютно безсмислени. Не може да изгониш лидера на опозицията от залата за това, че говори неща, които са абсолютно очевидни", добави той.
Решението на БСП да бойкотира пленарните заседания и поведението на ДПС, които също отказаха да се регистрират, изправи управляващото мнозинство пред тежки проблеми с набирането на кворум. Едва от третия път се събраха 121 депутата, преди това гербаджиите нервно говореха по телефони и се чудеха как да извикат отсъстващите. Наличието на кворум доведе до неописуема радост сред мнозинството, което дори си ръкопляскаше. Данаил Кирилов се презастрахова от разпадане на кворума, като поиска поименно преброяване - депутатите имат право само на едно такова на ден. Макар официално да присъстваха 122 души, 30 секунди по-късно само 112 души гласуваха.
Ако БСП и ДПС продължат с бойкота, ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще имат сериозен проблем със събирането на 121 депутати за начало на заседанията. Управляващите имат необходимия брой депутати, но ако няколко от тях отсъстват заради командировки или други ангажименти, няма как да се събере необходимият кворум без подкрепата на "Воля". Веселин Марешки вече обяви, че оставката на Главчев не била тяхна тема. "Когато искахме оставките и казахме, че трябва да има вот на недоверие, всички ни казваха, че сме глупаци и нищо не зависи от нас. Не сме взели решение", добави той.


88 са подписите за оставката на Димитър Главчев


Корнелия Нинова обяви, че до отстраняването на шефа на НС БСП ще влиза само в парламентарните комисии
Снимки Емилия Костадинова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ