24 Април 2024сряда01:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всеки трети над 20 г. е активен пушач

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 167

В България 37,4% от населението над 20 г. са активни пушачи, показват данни от "Национално проучване на факторите на риска за здравето" на НЦОЗА, 2013-2014 г. Тютюнопушенето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания, информират от ведомството. Нараства употребата от малолетни и непълнолетни на наргилета. За рисковете и последиците за здравето от тези продукти предупреждават от МЗ. Директорът на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила също предупреди за нарастващия интерес на подрастващите българи към наргилетата и подчерта, че е необходимо здравните власти да вземат мерки. 
За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене от началото на месец ноември регионалните здравни инспекции организират кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето.
Междувременно бе съобщено, че прогресивно се увеличава броят на болните от рак на белия дроб. У нас около 600-650 души на година заболяват от това, заяви д-р Марчела Колева, д.м. - специалист по медицинска онкология. Водеща причина за този вид рак е тютюнопушенето, но е важно и съдържанието на тютюна, филтъра, хартията на цигарата. Пушачите на пури по-рядко заболяват от тумори на дихателната система, каза д-р Колева. Тя подчерта, че българските специалисти в областта са информирани за новите методи на лечение, но им се налагат административни ограничения: "В един момент ви казват - вие ще лекувате 5 души, а пред вратата чакат 10 човека". По думите й лекарите, въпреки знанията си, които са на световно ниво, са поставени в ситуация, да не могат да предложат на пациентите да се лекуват с качествени медикаменти.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ