28 Март 2024четвъртък20:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАН: Проектът "Белене" е жизнеспособен

Според учените най-добре е държавата да участва в него

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 192

При инвестиционен разход под 10,5 милиарда евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30, лихва под 4,5% проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен. Това става ясно от доклада на Българската академия на науките (БАН), който беше представен вчера.  Според учените проектът става значително по-жизнеспособен, ако в него участва държавата. В региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата. Най-лошият вариант е, ако нищо не се прави по проекта "Белене", смятат от БАН. АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран, ако се спазва анализът на БАН.
АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати параметрите, които сме посочили в нашите финансови анализи, заяви вчера директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Александър Тасев, който представи резултатите на доклада за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ ДБеленеУ. Той обясни, че отговорът на въпроса за реализацията на активите на АЕЦ ДБеленеУ е трябвало да мине през един наистина сериозен анализ на всички фактори, които оказват влияние на проекта. По думите му са разработени различни сценарии за икономическото развитие на страната ни през следващите години, както и производството и потреблението на електрическа енергия в България и региона.
Тасев отбеляза, че от гледна точка на правния анализ най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено дотук, просто ще се зареже. Резултатите показват също така, че участието на държавата в проекта съвместно със стратегически инвеститор би подобрило значително финансовите резултати."Държавата би трябвало да участва в едно такова наистина мащабно строителство", посочи той.
От доклада на БАН стана ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособен, заяви при официалното представяне на доклада енергийният министър Теменужка Петкова. Трябва да намерим начин да оползотворим по най-добрия начин парите, които са вложени в АЕЦ "Белене", а това са над 3 млрд. лв, каза тя. Решението трябва да се вземе с консенсус, защото засяга бъдещите поколения. Анализът бе направен в сложна обстановка, когато имаме платено оборудване, имаме площадка, имаме специален закон за НЕК с отпуснати над 1 млрд лв. заем, който трябва да се върне през 2023 г., добави енергийният министър. Крайното решение за "Белене" трябва да се вземе само след широка дискусия на анализа, каза още тя и отбеляза, че не могат да си поставят краен срок за АЕЦ "Белене". Решението за АЕЦ "Белене" трябва да е бързо, но не прибързано, каза Петкова.



Вчера бе представен докладът на БАН за възможностите за реализация на проекта "Белене"
снимка БГНЕС

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ