27 Април 2024събота01:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Граждани от Сливенско отказват да плащат скъпата вода

Те се заканиха да блокират пътен възел "Петолъчката", заявиха, че няма да си плащат сметките

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 177

Граждани от област Сливен блокираха вчера сутринта за кратко пътя София - Бургас, до разклона за с. Тополчане, заради увеличението на цената на водата. В протеста участваха жители от населени места от трите общини на Сливенска област - Твърдица, Котел и Сливен, където водоснабдяването е гравитачно. Протестиращите заявяват, че ВиК-то няма основание за повишаване на цената, защото от години не са правени инвестиции във водоснабдителната мрежа. Освен това на много места водата е гравитачна и не била качествена. Протестиращите заявиха, че няма да плащат вода, а след десетина дни планират да блокират пътен възел "Петолъчката".
По-късно вчера заради протестите ВиК-Сливен публикува отговор на КЕВР във връзка с разпространената по-рано декларация срещу поскъпването на ВиК услугите. В него е отбелязано, че дружеството е изготвило и предоставило в КЕВР още на 30.06.2016 г. бизнес план и заявление за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услуги за периода 2017-2021 г. в съответствие с измененията в закона. А те въвеждат норма за единна цена на ВиК услуги на обособената територия, включително и за тези населени места, за които преди това са се прилагали цени за доставяне на вода по гравитачен път. Комисията е поставила изисквания и указания към ВиК-то, а дружеството направило корекции и изменения в проекта на бизнес плана. На 30 август м.г. пък е имало обществено обсъждане, на което обаче не са присъствали представители на общините, влизащи в територията на ВиК оператора, нито пък в 14-дневен срок са постъпили становища на заинтересовани лица. Така с решение от 25 септември 2017 г. КЕВР е утвърдила новите цени на дружеството.
Цената на водата в Сливен бе увеличена с 16,7% от октомври, като общата сума без ДДС за водоснабдителни и канализационни услуги е 2,04 лв. за куб. метър. С въвеждането на единна цена за цялата област най-голямо е увеличението в населените места с гравитачно водоснабдяване - с над 100%. Те са общо 28. От дружеството заявиха, че с увеличаването на водоснабдителната услуга в Сливенско ще се осъществят инвестиционни проекти като изграждане на нови водопроводи, помпени станции и др.

 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ