20 Април 2024събота06:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Преговорите за нов немски кабинет зациклиха

Партиите все още имат непреодолими различия помежду си

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 35

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още съществуват сериозни различия между партиите, които се опитват да сключат коалиция помежду си. Въпреки това тя изрази надежда, че ще бъде постигнато разбирателство в последния ден от предвидения срок за проучвателни преговори.
По думите й нейният консервативен блок – Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), както и Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените имат „много различни позиции“ по редица политически въпроси. Въпреки това тя смята, че тяхното обединение може да сработи.
Вчера бе последният ден от срока, с който политическите партии разполагат, за да решат дали могат да съставят кабинет заедно. Седмиците на диалог обаче бяха белязани от множество спорове и несъгласия, които варират от политиката за бежанците, през опазването на климата до реформите на ЕС. Вторият човек при свободните демократи Волфганг Кубецки заяви преди последния кръг преговори, че "над Ямайка надвисва ураган", имайки предвид изтичащия срок и нерешените въпроси между евентуалните коалиционни партньори.
Необичайното обединение между консерватори, либерали и зелени – наречено коалиция „Ямайка“ заради цветовете на партиите, отговарящи на тези от ямайското знаме, се оказа единствен вариант за Меркел, която се готви за четвърти мандат начело на страната. Тя обаче не е изпробвана на национално равнище и не е ясно дали и доколко подобно управление ще бъде стабилно.
Парламентарните избори през септември нанесоха удар по партията на канцлера, която, макар и да завърши на първо място, отчете най-ниска подкрепа от години насам. В същото време за първи път от края на Втората световна война насам в Бундестага влезе крайнодясна партия в лицето на „Алтернатива за Германия“.
„Ако консерваторите, Зелените и СвДП не могат да се разберат, няма начин да избегнем нови избори“, написа в коментар седмичникът „Шпигел“. „Никой не го иска. Но достатъчно ли е, за да се оправдае обединението?“, посочва още изданието.
Най-продаваният германски ежедневник „Билд“ дори отиде още по-далеч, като написа, че Меркел е изправена пред своята „най-опасна нощ“. „Не само четвъртият мандат на канцлера зависи от успеха на „Ямайка“, но също и цялата й политическа кариера“, коментира изданието.
Сред основните противоречия между евентуалните коалиционни партньори е това за мигрантите. Консерваторите са склонни да затегнат правилата за получаване на убежище в Германия, като ХСС дори настоява за слагането на горна граница за прием.
Не така обаче стоят нещата за Зелените, които защитават идеята за намаляване на рестрикциите за събиране на членове от едно семейство в страната.
Въпреки изтичането на срока, който страните си бяха поставили, очаква се разговорите да продължат и днес, както и през уикенда. След три седмици на преговори обаче започнаха да се чуват и гласовете на умората. Министър председателят на провинция Саарланд Анегрете Крамп-Каренбауер, която е съпартийка на канцлера Меркел, заяви, че ако за това време не са успели да постигнат единство, то едва ли има смисъл да се губят още три дни в търсенето му.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ