28 Март 2024четвъртък22:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Инициативата на ДУМА

Инициативният комитет за паметник-мемориал на децата, убити по времето на фашизма, започва процедурите за осъществяване на идеята

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 47

На 8 септември т.г. ДУМА обяви инициатива за издирване на забравените имена на деца, убити по времето на фашизма, и за съграждане на мемориал пред НДК в тяхна памет. Инициатори на идеята са Анжел Вагенщайн, журналистките Велислава Дърева и Велиана Христова и издателят Христо Георгиев. Още в първите дни стотици българи изразиха своята подкрепа за инициативата, други се присъединяват чрез фейсбук, десетки звънят на редакционните телефони или изпращат съобщения на електронната поща за връзка - society@duma.bg. В редакцията продължават да пристигат подписки и писма, някои съдържат имена на загинали деца в периода 1923-1944 г. До момента в редакцията са събрани имената и данните за 146 деца, измъчвани зверски и убити от българските фашисти - от пеленачета до 17-годишни момичета и момчета. Огромна помощ за събирането на данните за децата ни оказа Областният съвет на БАН-София с председател Йорданка Кринчева. Инициативният комитет реши да започне стъпките и процедурите за реализирането на идеята. Събирането на данни за загинали от фашистка ръка деца обаче продължава.
Обещахме периодично да информираме как се развива инициативата. Затова публикуваме няколко неогласени още писма, които получихме в редакцията:

Инициативата да припомним на българското общество в началото на ХХI век за трагедията на децата, загинали в българската съпротива, е изключително навременна и важна. Защото обществото бързо забравя, особено когато и властите полагат усилия за това чрез образователната система и контролираните медии. За да се помни и знае за антифашистката борба, за това колко много и различни хора са се включили в нея, независимо от репресиите. Децата са най-трагичните жертви и трябва да бъдат помнени и почитани, за да не се повтори тяхната трагедия отново.
Искра Баева
***

Считам, че нашето българско общество е в дълг към паметта на тези невръстни жертви на фашистките палачи, а това ще бъде и справедлив отговор на малцината силно крещящи фашизоидни личности и антибългарски елементи, които определиха Богдан Филов, ген. Луков и други отявлени български фашисти като жертви.
Според мен е добре да се разшири мемориалният списък, като в него се включат девойки и младежи до 20-годишна възраст, тъй като те са все още съвсем млади и са били ученици или студенти.
Иван Иванов
София

***
Подкрепям инициативата ви!
Изпращам ви снимка и кратък текст за 17-годишния ремсист от Брезово - Кольо Атанасов Колев, умъртвен след инквизиции в Брезовския полицейски участък.
Препоръчвам да се добави към задачите на комитета и издирване на децата, интернирани през периода 1941-1944 г. (за тези от Брезово мога да ви изпратя документи)!
С пожелание за успех в благородното дело
Иван Неделчев Панчев
гр. Пловдив
***

Общинският съвет на БСП-Доспат, обл. Смолян, подкрепяме инициативата на ДУМА да се изгради паметник на убитите деца през времето на фашистките режими в България до Девети септември 1944 г.
Председател: И. Савов
***

Присъединявам се към инициативата да бъде построен пред НДК паметник на загиналите против фашизма деца на България. Вечна слава на малките герои на Родината ни! С поздрав от мен за хубавата идея. Дано бъде подкрепена от голяма част от българското население!
Иван Стоянов, с. Шишковци, Кюстендилска област
***                                                                                                                                                                                                                                                                               
Считаме, че е време да се подготви и проведе акция за събиране на пари за монумента. Наред с прекия резултат акцията ще бъде полезна за популяризирането на идеята и като своеобразно обединяване на нормално мислещите хора в страната.
Евентуално полезни моменти по организирането на акцията могат да бъдат:
- Създаване на акционен комитет предимно от активисти на формациите с развита мрежа в селищата;
- Контролът върху акцията да бъде предоставен на А. Вагенщайн и партньори;
- Подготовката да съдържа:
- Формиране на работни групи в селищата и части на градовете;
- Отпечатване на формуляри за вноските - имена, ЕГН или рождена дата, сума;
- Отпечатване на брошурка с призива, известните имена на убитите деца и на последната страница - разписка
- Тя да се дава на всеки, отделил един лев от залъка си или стотици левове от богатството си;
- Подготвената акция да се проведе примерно само за един месец, през почивните дни;
-  Широко предварително известяване на мястото, времето, състава на групата.
Известяването, формулярите и брошурките ще намалят вероятността да започне събиране на пари от бандитската прослойка.

Доц., д-р Ив. Николаев,
Проф. д.ик.н. М. Нейков
***

Позиция на Общински съвет на БСП-Търговище

    ОбС на БСП-Търговище безрезервно подкрепя инициативата на в. ДУМА за изграждане мемориал на убитите деца през периода 1941-1944 г.
    Избиването на хора без съд и присъда, а понякога умъртвявани по най-жесток начин е жестоко престъпление. Когато става дума за отнемането на детски живот, това вече е нечовешко. Това е елемент от образа на българския фашизъм.
    На наша територия, в село Ястребино, са разстреляните шест невръстни деца - нашите ястребинчета. Паметта за тях е жива, за това злодеяние няма забрава.
    Предлагаме бъдещият мемориал на децата да се изгради в с. Ястребино.
***

Антифашистите от Бургас и областта приветстват и подкрепят тази необходима идея.
Фашизмът и фашизоидните елементи продължават да съществуват, народната памет отслабва. Намират се политици, които оспорват и отричат общонационалното значение на антифашистката съпротива и нейната победа.
Рушат се паметници, а на тяхно място се изграждат такива с измислени имена на масови убийци и злодеи, откровени фашисти.
Време е за решителен отпор!
Ние сме с вас!
Управителен съвет на БАС
Председател: Аргир Бояджиев


Първи дарения за паметника
В редакцията постъпиха първи дарения за осъществяването на идеята - още преди да е конституирана банкова сметка. Първите 300 лв. дари актрисата Саша Крушарска, изпълнителка на главната роля във филма "Звезди" със сценарист Анжел Вагенщайн и режисьор Конрад Волф, отличен с голямата награда на журито на фестивала в Кан през 1959 г.
А най-трогателна е баба Гина, която изпрати в редакцията в пликче 20 лв. за паметника на децата, откъснати сърцато от мизерната й пенсия.
  


  

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ