25 Април 2024четвъртък13:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Паметта за нашите общи герои е свещена

Изявление на Регионалната национално-културно автономна република "Паисий Хилендарски" в Крим

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 22

Българската общност в Крим е сериозно обезпокоена от оскверняването на монумента на съветския воин освободител в Пловдив и го възприема като поредната провокация, чиято цел е да опорочи многовековните братски отношения на руския и българския народ. Неслучайно като обект за това е подло избран паметник, който е станал символ не само на мъжеството на съветския войник, но и на руско-българското единство.
"В Болгарии русский солдат", се пее за него в известната песен и в двете страни ласкаво го наричат "Альоша". Трудно е да се намери в света друг пример за такова трогателно отношение към паметник, олицетворяващ братските отношения на два народа. Затова смятаме, че оскверняването на "Альоша" е перфиден акт на вандализъм, който реже на живо и оскърбява най-съкровените чувства на руснаците и българите. Това е поредният опит да ни скарат, да се зачеркнат свързващите ни духовни корени и общото ни героично минало. И е избрано особено време за това - в навечерието на празнуването на 60-ата годишнина от поставянето на величествения монумент, когато жителите на Пловдив се готвеха да му отдадат почести на тържествени мероприятия.
Ние сме убедени: подлото намерение не се оправда! Жителите на Пловдив му противопоставиха сплотеността си и незабавно реагираха на случващото се, като застанаха в защита на мемориала и организираха охраната му.
С официално изявление излезе Министерството на външните работи на България, като решително осъди акта на вандализъм, при който бяха използвани нацистка символика и антисемитски лозунги. Подобни действия са "абсолютно неприемливи и са в разрез с традиционната толерантност и търпимост, присъщи на българския народ, а също - с приетите от страната задължения по линията на ЕС и международните организации, свързани с борбата с расизма, ксенофобията и престъпленията на основата на ненавистта", се казва в изявлението на МВнР.
Да напомним, че България е единствената страна в Европа, защитила в годините на Втората световна война живеещите на нейната територия евреи. В София е имало масови протестни акции, българите са преграждали железопътните линии и са спирали влаковете, с които фашистите са се опитвали да извозят еврейското население към лагерите на смъртта.
За народ, в чиято история има подобни факти, дал на света такива антифашисти като Георги Димитров и активната антифашистка Съпротива, са противоестествени профашистки и антисемитски изяви. Неизвестните лица, осквернили паметника на Альоша, по никакъв начин не изразяват идейните убеждения на целия български народ. И за нас - българите в Крим, това са абсолютно чужди елементи, аутсайдери, които не знаят собствената си история, действащи в интерес (не е изключено да е и по поръчка) на антируски и в крайна сметка антибългарски сили.
Надяваме се, че компетентните български органи ще направят сериозно разследване на случилото се, ще привлекат към отговорност виновните и ще вземат действени мерки занапред да не се допускат такива престъпления.
Молим кримчаните, всички граждани на Русия, да не се поддават на тази гнусна провокация и да не се се водят по нейните изпълнители, които се стремят по всякакъв начин да внесат негативи в отношенията на руския и българския народ. Нека да се ръководим от това, че "светлата памет за съветските воини, българските воини антифашисти, участвали в съюзническите войски и в Съпротивата, завоювали мира и свободата за Европа, е свещена и не трябва да става обект на съмнителни политически акции".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ