29 Март 2024петък17:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Оптимистична теория... А реалността?

Тъжни изводи за днешната ни действителност

/ брой: 226

автор:Константин Иванов

visibility 2134

Една малка анкета с няколко въпроса.
1. "Ние не можем да се похвалим с особена социална дисциплина. Държавна вещ у нас е тази, която може да се обсеби без всяко гризене на съвестта. Такова отношение имаме въобще към имуществото на юридическите личности (общини, дружества), чието безнаказано "докопване" е чисто и просто геройство. Колко души гледат на държавата само като на институт, чрез който косвено се богатее, а не само на пряк извор на забогатяване? Съществуват ли у нас примери на нравствено линчуване на обсебителите на обществени средства? Колко пъти е прилаган законът за преследване на незаконно забогателите чиновници, гласуван още през 1895 г.? Коя опозиционна партия, след като в агитациите си е обещавала ревизиране богатствата на членовете на управляващата партия, след дохождането й на власт е създала този опасен прецедент?"
Познайте:
а/ в кой вестник (телевизия или радио) е отпечатана (произнесена) горната констатация;
б/ коя нашумяла през последните години афера е дала повод за цитираните разсъждения:
- ликвидирането на КТБ;
- десетките незаконни вецове, построени върху земи - публична държавна собственост, без необходимите документи, чийто скъп ток плащаме.

2. "Днес тези, които смятат държавата за своя, лъжат безобразно същата държава в данъчните си декларации и правят всичко възможно, за да осуетят плащането на определения им данък."
Според вас авторът има предвид:
а/ Иво Прокопиев;
б/ Делян Пеевски;
в/ Цветелина Бориславова;
г/ Цветан Василев.

3. "А когато няма корупция отгоре, такава е немислима и долу."
Автор на тази мисъл е:
а/ Цветан Цветанов;
б/ Ахмед Доган;
в/ Иван Костов;
г/ замесените в "суджукгейт".

4. "В това отношение казанлъшкият мемлекет-чорбаджия Груйолу и тетевенският х. Тило бяха изпреварили всички, превръщайки своето ходене по обществени работи в шествия с феодален церемониал:
1. Най-напред тичат три кучета, които лаят и предупреждават, че чорбаджията иде;
2. Ганчо, млад момък с потури, чепкен и кожена шапка на главата;
3. На няколко крачки зад Ганча - едно заптие;
4. На около десет крачки зад заптието Стоенчо Груйолу, обикновено със самурен кюрк;
5. На известно разстояние върви Митьо Коев (чибукчия) с чибука на Груйолу, поставен в сукнен калъф;
6. 3ад Митьо вървят "аазите" - българи, членове на Общинския съвет. Задаването на Груйоловото шествие спира цялото движение по улицата, а тези, които са били седнали по дюкяните, веднага ставали на крака, да го поздравят."
Това е откъс от съвременен фейлетон, написан в ретростил и пародиращ:
а/ кортежите от коли на милицията и УБО, с "буркани", подаващи непрекъснат вой на сирени и предшестващи лимузините със затъмнени стъкла на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков;
б/ кортежите от коли на полицията и НСО, с "буркани", подаващи непрекъснат вой на сирени и предшестващи лимузината със затъмнени стъкла на три пъти премиера Бойко Борисов.

5. "Лансирането на една кинозвезда или млад водач на една партия като величие, държавник, спасител, авторитет днес става с едни и същи средства на рекламата. Започва се с издаването на собствен вестник, който непрекъснато се занимава с въпросната персона. Вчера заминал, днес пристигнал, посетил, бил посетен, говорил на многолюдно събрание, което с бурен ентусиазъм изслушало речта, изпълнена с мъдрост и житейски опит, бил посрещнат с музика и манифестация, направи изявления, изказал своето становище, има хрема, не приема на имения си ден, посети японска изложба, убоде се на трънче, поряза си пръста, пази стаята и пр."
Тук е излишен въпросът за кого става дума. Просто добавяме: "прерязва лента, епилира си космите на гърдите и краката, вкарва дузпа от трети опит, прегръща и целува де що му падне чужд държавник, говори за Господ като за "Началника", три папи го галят по главата".

6. "Парвенюто е успял вече да стане "голям" човек. Той трябва да изчезне като плебей и на бърза ръка, почти отведнъж да се претвори в господар с всичкото му вътрешно самочувство и външен вид. "Ех, приятелю, казва Големанов на Енчо, ти си все същият, а аз не съм същият. Сега инак мисля, инак приказвам, инак стъпвам, инак ме гледат хората и всичко по-инак. Чудно нещо е това властта... Изведнъж станеш по-голям, по-тежък, по-важен. Ще трябва друг бюст."
Тези разсъждение са на ниво:
    а/ селски кмет;
    б/ областен управител;
    в/ депутат;
    г/ министър;
    д/ премиер;
    е/ всички изброени.

7. Коя от изброените социологически агенции е организирала анкетата: "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл", "АФИС", "Маркет Линкс", "Сова Харис" и от кое средство за масова информация - вестник, телевизия, сайт, е разпространена през ноември 2017 г.?





Не си губете времето да търсите или да гадаете, драги читателю. Всички тези наблюдения, коментари и тъжни изводи за днешната ни действителност са с давност почти осемдесет години. Те са от книгата на най-големия български социолог Иван Хаджийски (1907-1944) "Оптимистична теория за нашия народ". Разбира се, пародията на "анкета", в която се посочват имена на съвременни политици и явления, има съвсем ясна цел: да се подчертае актуалността, за съжаление, на написаното от Хаджийски.
А тази актуалност, тези не само непреодолени, но и изродили се в още по-застрашителни размери порядки, сякаш влизат в противоречие, опровергават оптимизма на Иван Хаджийски, поставят под съмнение верността на теорията му.


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ