26 Април 2024петък08:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Френските филми на "Киномания"

Седмият фестивал се открива с "Прекратяване на огъня" в присъствието на режисьора Еманюел Куркол

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 843

Страстта и характерното очарование на френските филми ще зарадват зрителите на тазгодишната "Киномания". Фестивалът на френския филм е част от панорамата за седма година и се осъществява в партньорство с Френския културен институт. Началото ще даде "Прекратяване на огъня" днес в "Люмиер Лидл", а режисьорът на филма Еманюел Куркол ще бъде специален гост на откриването.
Във френската програма са включени няколко заглавия, свързани със знаменити творци като "Гоген - Пътуване до Таити" на Едуар Делюк, с участието на Венсан Касел в ролята на именития художник; "Роден" на Жак Доайон, разказващ за живота на легендарния скулптор; "Далида" на Лиса Асуелос, пресъздаващ трагичния живот на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те г., както и "Джанго", който разкрива историята на популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и на неговата борба в окупираната от фашисти Франция през 1943 г. Сред заглавията е и филм за пионерите на киното - Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на фестивала в Кан Тиери Фремо селектира най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. "Люмиер" е не толкова документален, а 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма. Изабел Юпер ще видим в "Мадам Хайд" на Серж Бозон, изпълнен с ексцентричен комизъм трилър - свободна импровизация върху популярния сюжет за доктор Джекил и г-н Хайд, но с изненади. За изпълнението си Юпер получава награда за най-добра актриса в Локарно. Марион Котияр ще очарова зрителите във филма на режисьора Гийом Кане "Рокендрол".
Котияр ще видим и в "Призраците на Исмаел", където е в образа на мистериозната Карлота - съпругата на кинорежисьор (в ролята Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години, която внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). "В легло с Виктория" пренася в разхвърляния живот на трийсетинагодишна разведена адвокатка с две деца, на ръба на нервна криза. Режисьорът и сценарист Жюстин Трие е създал романтична комедия. В съвсем различна стилистика е "Момичето от Брест" - гневен филм, който насочва вниманието към сериозни проблеми и цели да разтърси една самодоволна система, представяйки истинската история за дългата борба на една жена да бъде приета насериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия. Филмът е заснет по бестселъра "Медиатор 150 мг", а режисьор е Еманюел Берко. "Сто и двадесет удара в минута" отдава почит на политическия активизъм и се превърна в модерна класика на гей киното. Разказвайки свои лични преживявания, Робен Кампийо, режисьор на продукцията, представя случилото се през 90-те г. с парижката група активисти ACT UP, чиято мисия е да привлече вниманието към болните от СПИН.



"Прекратяване на огъня" - реж. Еманюел Куркол
Снимка НДК

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ