16 Април 2024вторник16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мониторингът от ЕК остава поне до края на 2018 г.

България не е изпълнила нито една от препоръките за реформи в съдебната власт, гласи доклад от Брюксел

/ брой: 225

автор:Павлета Давидова

visibility 573

Въпреки хвалбите на управляващите за успехи в правосъдната и съдебната реформа, както и в борбата с престъпността и корупцията, Европейската комисия явно е на друго мнение. В поредния си мониторингов доклад ЕК отбелязва, че страната ни не е постигнала почти никакъв напредък. Става ясно, че мониторингът над страната ни ще продължи поне до края на 2018 г. Макар да няма нови препоръки, в документа се отбелязва, че предходните не са изпълнени. ГЕРБ и управляващите обаче смятат документа за един от най-положителните досега.
"Въпреки че комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще. Комисията приканва България да предприеме необходимите действия и да изпълни всички препоръки, а към края на 2018 г. ще оцени отново постигнатия напредък", категорични са от ЕК.
От Брюксел отправят остри критики към Народното събрание за непрозрачния законодателен процес. Отново има съмнения за посегателство върху независимостта на съда. Само по три от последните 17 показателя е отчетен някакъв напредък. ЕК продължава да настоява за структурни промени в прокуратурата и отчетност на главния прокурор. Очаква и ефективното разследване, разкриване и наказателно преследване на корупцията. ЕК отбелязва, че насоките в "пътната карта" за корупция по високите етажи са формулирани общо и не са изразени в конкретни действия.
Правосъдният министър Цецка Цачева смята, че ЕК отчитала обективно и ясно положителни тенденции и постигнати резултати. Правел впечатление "цялостният положителен тон на доклада", в който имало ясни оценки и позитивни констатации. Министърът все пак призна, че според документа се очаква работата да продължи. Цачева щяла да работи за отпадане на мониторинга през 2019 г.
Цветан Цветанов от ГЕРБ също отчете, че докладът е обективен и заяви, че партията му е доволна от доклада. Според него у нас е постигната сигурност, която е очаквана от европейските партньори. Той самодоволно призова опозицията да прочете доклада, а не да пречи на законодателния орган. Изпълняваме всичко, записано в доклада на ЕК, а не решенията, които излизат от пленума и конгресите на БСП, заяде се Цветанов. "Може би г-жа Нинова още живее във времето на 2007, 2008, 2009 г., когато имахме тежки констатации и много на брой препоръки, които трябваше да изпълни правителството. Ако нямахме и това прекъсване от първия мандат и имахме втори и трети заедно на правителство на ГЕРБ, нещата щяха да изглеждат много по-различно и днес нямаше да имаме този доклад. Той щеше да бъде прекратен", коментира Цветанов. По думите му за 18 месеца, в които са управлявали "Орешарски и компания", били съсипали всичко, което ГЕРБ съградили като авторитет.
Крум Зарков от БСП определи въодушевлението на ГЕРБ от доклада като необяснимо. Той подчерта, че в документа е отбелязано, че не е изпълнено нито едно предписанията, които получихме през януари. (Цялата позиция на БСП на стр. 11.)
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ оцени доклада като обективен провал. Според него двойно положително отрицание е подходяща квалификация за доклада и даде своята оценка в тази стилистика: "Да бе, да". Карадайъ добави, че за несвършената работа можело да се намерят много оправдания - дори и климатичните промени могат да пречат на ГЕРБ, смята той. Оправданията да ги търсим другаде, не в климатичните промени или в, ако баба ми беше мъжка, добави лидерът на ДПС.
"Този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне. Въпреки позитивния доклад имаме принципна позиция, че тази дискриминационна спрямо България и Румъния мярка трябва да отпадне", заяви Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 270

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 264

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ