24 Април 2024сряда19:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска оставката на Главчев заради изгонването на Нинова

Председателят на НС направи безпрецедентен опит да наложи цензура на опозицията

/ брой: 225

автор:Павлета Давидова

visibility 55

ПГ "БСП за България" започва подписка с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Димитър Главчев след безпрецедентния вчерашен скандал. Той изключи микрофона на Корнелия Нинова и я изгони от залата до края на пленарния ден. Забрана за участие в две заседания получи и съпартиецът й Антон Кутев. Обстановката в НС се нажежи след искане на опозицията премиерът Бойко Борисов да дойде в НС и да обясни какво точно има предвид, като заявява пред медии, че в парламента има наркотрафиканти и хора, купували гласове.
"Нормално е министър-председателят да дойде и да обясни кои са тези наркотрафиканти. Когато опозицията призовава министър-председателя смирено, възпитано, с оглед на това, че сме притеснени за тази институция - храма на българската демокрация, парламента, да бъде така любезен да дойде в пленарна зала и да каже кои са именно тези хора. Не вярвам, че министър-председателят може да говори неща, без да ги е проучил и без да знае", обясни зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той добави, че Борисов не би трябвало да се поддава на конкретни статии и на фалшиви новини. В яростна защита на премиера се впусна гербаджията Данаил Кирилов, според когото било недопустимо БСП да иска подобни обяснения. Той размаха текстове от прокуратурата и МВР за ареста на брата на депутата от БСП Георги Стоилов Илия Стоилов при разследване за рекет и наркотици, спомена и народния представител от левицата Манол Генов, разследван за купуване на гласове.
Филип Попов призова Главчев да не допуска от парламентарната трибуна да се раздават присъди. "Спекулирайки с нашето предложение, г-н Данаил Кирилов издаде присъда. Г-н Борисов прави същото пред медиите, говорейки за замесени в наркотрафик", допълни депутатът и изтъкна, че ако информацията е вярна, трябва да има арестувани и доказателства, в противен случай е клевета. "Започнах с това, че ще представя известни факти. Те не се доказват в съда, защото са известни. Прочетох ги, защото не знам 80% от българите могат ли или не могат да четат", изцепи се Кирилов.
Словесната разпра бе последвана от декларация от БСП, прочетена от Корнелия Нинова. "Министър-председателят на България, който и да е той, твърди публично, че в НС има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници. И вие оправдавате това изказване с четене на вестници. Защо заради този човек се подлагате на това самоунижение? Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал "безделници"?", заяви тя. Лидерът на БСП се възмути и от думите на Борисов, който преди време нарече народните представител безделници. "Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобно на тази, която г-н Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена за това. Целият български народ плаща за това", припомни тя. Нинова определи подобно поведение като тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато съдът не се произнесе. Българският министър-председател руши институциите в България, заяви тя.
Докато Нинова говореше, Главчев я заплаши, че ще я накаже по чл. 162 - за оскърбяване на НС и членовете на МС. Тя опита да оспори, което видимо ядоса Главчев. След като изключи микрофона, Главчев отстрани Нинова до края на заседанието. Соцлидерката отказа да напусне трибуната и около нея се струпаха депутати от БСП. С няколко реплики Антон Кутев си докара отстраняване от две заседания. Депутати от БСП пък започнаха да скандират "Оставка". Хаосът принуди Главчев да даде 10 минути почивка.
"Беше направен безпрецедентен опит от председателя на НС да се налага цензура, да се ограничава възможността опозицията да говори, народните представители от БСП да поставят актуалните въпроси. В знак на протест напускаме днешното заседание на НС", обяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Жельо Бойчев. "Настояваме да бъдат отменени наказанията, които той наложи на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Опозицията и нейният глас няма да бъдат запушени. Ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията в страната", категоричен бе Бойчев.

Игри с кворума
Преди скандала БСП успя да вкара в дневния ред своя проект за промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, предложен още през лятото. За гледането му като първа точка в дневния ред гласуваха 176 депутати, един бе против, а само 12 се въздържаха. Управляващото мнозинство подкрепи социалистите с ехидни усмивки.
Предложенията на БСП предвиждат забрана за приватизация на обособени части от обекти, включени в забранителния списък. Кристиан Вигенин от БСП обясни, че за законопроекта е била декларирана принципна подкрепа на Комисията по икономическа политика и туризъм преди няколко месеца. Разглеждането било отложено на основание, че правителството подготвя почти идентични текстове и след като бъдат внесени, двата законопроекта ще бъдат гледани заедно. "Оттогава минаха месеци, а все още не виждаме проект на правителството. За да стане ясно, представете си сладкарница, която има на витрината хубава торта, на нея пише "не се продава", но влиза клиент и казва "дайте ми няколко черешки от тази торта". Човекът зад щанда казва, че има забрана тортата да се продава, но нищо не пише за обособените части. Затова аз ви давам черешките", аргументира се Вигенин. По думите му текстовете, предложени от БСП, са свързани с това, че "на тези торти не се продават и черешките".
След като БСП напусна пленарната зала, законопроектът така и не бе представен от вносителите. Въпреки това над 90 депутати гласуваха "за" и законът бе приет. Хамид Хамид от ДПС поиска прегласуване и поименна проверка преди това. Оказа се, че липсва кворум. Димитър Главчев даде нова 30-минутна почивка и опита да събере липсващите депутати. Дългото и монотонно четене на Главчев и паралелното преброяване от Цвета Караянчева "събра" 122 депутати и заседанието продължи. Още на първото гласуване обаче с палците си се отчетоха едва 120 души, а опозицията заподозря, че кворум няма.
Делян Добрев от ГЕРБ предложи заради "поведението на БСП и изгубените часове" депутатите да удължат работния си ден до 16 ч. Без дебати и разисквания управляващото мнозинство на бърза ръка отметна на второ четене Закона за концесиите и изменения в Закона за Комисията за финансов надзор.


Снимки Емилия Костадинова


ДПС също видя двоен аршин
Поведението на Димитър Главчев възмути и представителите на ДПС, които напуснаха парламентарната зала няколко минути след възобновеното заседание. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отбеляза, че ГЕРБ прилагат двоен аршин по определени теми. "Двоен аршин се вижда и на това заседание. Корнелия Нинова и Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение към тях", обясни той.
Карадайъ смята, че се създава усещане, че институцията председател на Народното събрание липсва. "Досега предупреждавахме, че демокрацията в страната е в опасност, сега може да кажем, че демокрацията е в криза. По конституция България е парламентарна република, а усещането е за премиерска република", критичен бе председателят на ДПС. По думите му отстраняването на лидера на най-голямата опозиционна партия също има своя знак в тези процеси.
От ДПС обаче не дадоха категоричен отговор дали ще подкрепят искането на БСП за отстраняване на Главчев като председател на НС.


Цветанов обяви, че напрежението е умишлено
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че БСП умишлено създава напрежение. В тази ситуация трябва да участваме в намаляването на напрежението, което умишлено беше създадено и се провокира много умело от страна на БСП, настоя той. Цветанов бил готов да подкрепи отмяна на наложените наказания. "БСП бойкотира председателския съвет при Главчев. Има процедура, по която може да се пусне искане за отмяна на наказанията, които бяха наложени от председателя на парламента, но към настоящия момент няма такива внесени искания", обясни гербаджията.
Димитър Главчев обаче се справял много добре като шеф на НС, придържал се към правилника и винаги вземал отношение, обяви Цветанов. "Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, обръща се към друга парламентарна група и казва: "министър-председателят ви унижава, той ви обижда", опита се той да защити Главчев.
"Соцлидерът обиди депутатите, намеквайки, че са послушковци. За мен има много сериозен дебат, който трябва да се случи в НС, и това е профанизацията на езика в парламента и от трибуната му. Това за мен е дебатът, който всъщност трябва да се случи, и аз не симпатизирам на г-жа Нинова, че се е поддала на този език", включи се и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Според него наказанието й било адекватно, защото тя се опитала "да провали деня на НС".
Не можете да говорите в декларация каквото си искате

Димитър Главчев "не налага" цензура на Корнелия Нинова дори когато й напомня, че не е на пленум на БСП

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ