28 Март 2024четвъртък20:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Незаконни разкопки над рудник "Ораново" застрашават мината

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 12

Хора копаят въглища над рудник "Ораново" и това застрашава мината, заяви вчера кметът на Симитли Апостол Апостолов часове, след като миньор загина в рудника. Според кмета незаконните разкопки може да доведат до фатални последствия.
"Преди месеци дадохме сигнали до всички институции, че в рудника се копае незаконно. Те бяха получени от жители на квартал "Ораново" в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо", заяви още Апостолов. Той се позова на мнението на стари миньори, според които е останал един пласт въглища в горната част. След като той се вади, има опасност рудникът да потъне, допълни кметът на Симитли. Запитан за условията на труд в рудника, Апостолов каза: "Откъдето и да погледнете рудник "Ораново", той прилича на концлагер, но за условията вътре нищо не мога да кажа".
Междувременно Главната инспекция по труда  установи, че смъртният случай в мини "Ораново" е бил предшестван от неразрешено вдигане на бариера по време на маневри с вагон. Това се казва в съобщение на инспекцията, която продължава да изяснява обстоятелствата, при които газоизмервач загина, блъснат от вагон.
По първоначални данни от разследването около 16,40 ч. във вторник по уклон 2 са се движили четирима работници, между които и загиналият. По същото време електровозчикът на горното ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полетял надолу. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката, се казва в съобщението. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набрал скорост и след като преминал около 120 м, ударил работника. Другите трима не са засегнати. Пострадалият е бил инструктиран в деня на злополуката. 55-годишният миньор от с. Долно Осеново Стефан С. почина в  болница "Пулс" в Благоевград.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ