20 Април 2024събота07:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Крум Зарков:

За 17-и път ЕК ни каза: Добре, но опитайте пак!

Мониторинговият доклад е обективен - нито една препоръка не е изпълнена

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 808

Както знаете, излезе поредният доклад на ЕК, 17-ият поред. В него ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени януари месец. В резултат на това България ще се озове в доста непривичната ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните си принципи в тази страна, а именно върховенството на правото.
На този фон въодушевлението от представителите на ГЕРБ за този доклад е наистина необяснимо. В него ясно е заявено - законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен, недостатъчно добре подготвен, произвеждащ скандали и гражданското общество се чувства изключено от него. В този доклад е констатирано също, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта.
Новият закон също е доста резервирано коментиран в доклада. Отново, както и през януари, ЕК продължава да се съмнява доколко е удачно решението Комисията за конфискация да бъде основа на новия т.нар. антикорупционен орган. Поставен е акцентът върху ефективното разследване - разследване, което ние сме убедени, че няма да се случи с новия закон.
И така за 17-и път ЕК ни каза: Добре, но опитайте пак. Пак ще е догодина. И ако сега в положителния, позитивния контекст на нашето председателство ние не успяхме да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, то действително това не ни кара да сме оптимисти. Оттук нататък считаме, че работата предстои, съдебната реформа в България не е завършена и това се констатира много ясно в този доклад. Затова смятаме този доклад за провал.
За 10 години няма трайни резултати в борбата с корупцията във властта. Ето, скоро ще сме 2018-а, 10 години ще станат. Тези 10 години бяха изпуснати в борбата с корупцията по висшите етажи на властта и това продължава да разяжда нашата държава.
От ЕК не знаят вече какво да ни кажат, от една страна. От друга страна, документът е обективен. Вътре пише, че нито една от препоръките, които са ни казали през януари, не е изпълнена. Януари месец бяха издадени 17 препоръки. Тогава всички политици се обединихме около няколко неща: първо, че те са изпълними, второ, че можем да ги изпълним до края на годината, за да се използва и политическият контекст на председателството, за да махнат механизма, преди да сме станали председатели. 10 месеца по-късно се оказва, че нито една от препоръките не е изпълнена.
Какво повече да кажем?
Случиха се няколко неща. Докладът непрекъснато констатира - има напредък, но препоръката не е изпълнена. И ще ви дам няколко примера. Изборът на ВСС - в доклада е записано, че процедурата е успешна, че е била по-добра от предишния път, но констатира и че дискусията не е била достатъчно широка, не е била достатъчно обективна, че в правната комисия не е могло да стане правилната и качествена дискусия.
Докладът казва, че правим ново законодателство и по НПК, и по ЗСВ, но и констатира начина по-който го правим - с предложения на народните представители, без обществено обсъждане, с неглижиране на становищата на специално създадения съвет и т.н.
Няма да превеждам на Еврокомисията, тя е написала това, което е имала предвид, и заключението е следното: за никоя от препоръките комисията не може да отчете, че е изпълнена. Как по-ясно да се каже?


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ