20 Април 2024събота04:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Думата обяви чуждите медии за агенти

Никой от руските депутати не гласува "против" поправките в закона

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 12

Руските депутати подкрепиха законодателните промени, които позволяват чуждестранните медии в страната да бъдат записвани като "чуждестранни агенти" в отговор на подобна мярка от страна на Вашингтон срещу телевизионния канал "Раша тудей" (RT).
С поправката чуждестранни медии, които получават финансиране извън границите на Русия, ще бъдат класифицирани като "чуждестранни агенти", т. е. организации, които прокарват интересите на чужда държава.
Досега подобна мярка имаше само във връзка с неправителствените организации.
Медии като "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа", "Радио Свобода", които получават финансиране от американския Конгрес, ще влязат в графата. Членовете на парламента дадоха противоречиви мнения за това дали новият закон ще се прилага и по отношение на телевизионния канал Си Ен Ен.
Общо 409 от 450 депутати подкрепиха изменението, никой не гласува "против" или "въздържал се".
Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой заяви, че приемането на мярката е било наложено от действията на САЩ. "Това решение, което взимаме, е принудително - никой от нас не искаше да вземе такова решение и то изобщо няма да повлияе на свободата на изразяване в нашата страна", каза той.
Критерий медия да бъде обявена за "чуждестранен агент" е финансирането (или подпомагането с друго имущество) и сред източниците са изброени: чужди държави или държавни органи, международни и чуждестранни организации, чуждестранни граждани или лица без гражданство, упълномощени от чужденци физически лица, както и руски юридически лица, получаващи пари от чужбина.
Самото получаване на средства също подлежи на тясно и широко тълкуване. То може да е под формата на дарения, инвестиции или вноски от акционери, но също така и на реклама или продажба на услуги. Именно тази неяснота принуди много руски неправителствени организации да отказват дори минимални суми от чужбина.
След одобрението на Думата изменението трябва да получи зелена светлина и от Съвета на федерацията, след което да бъде даден за подпис на президента Владимир Путин.
Според закон от 2012 г. неправителствени организации с чуждестранно финансиране и дейност, определяна като "политическа", са длъжни да преминат през редица проверки и да се определят като "чуждестранни агенти" в документи.
Редица организации прекратиха дейността си в отговор на закона.
Руската телевизия RT потвърди в понеделник, че се е регистрирала като чуждестранен агент в САЩ, спазвайки срока на американското министерство на правосъдието. Според Вашингтон каналът е пропаганден орган на Кремъл. Той е и във фокуса на разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори от 2016 г. в САЩ.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ