26 Април 2024петък07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Помагаме ли на България, посочвайки Русия за враг?

Българските политици неправилно разчитат посланията на Москва

/ брой: 225

visibility 18

Петър КУЦАРОВ

Руско-американските отношения се намират в долна мъртва точка. Освен че се върнаха към времето на студената война, отношенията между двете държави се характеризират със санкции, контрасанкции, фалшиви новини и други елементи на дезинформация, включвани в понятието хибридна война. А на война всички средства са позволени. Понякога Америка и Русия привидно слизат от международната арена. И тогава на ринга излизат новите приятели на САЩ, без някой да ги задължава. Подобен е случаят с нашата страна. Да сте чули Гърция да посочва Русия за свой враг, макар че и южната ни съседка е член на НАТО и ЕС?
Кога идват посланията на Русия? След като бившите президент и министър на отбраната се надпреварваха да плюят по Руската федерация, последва нестандартен отговор - Путин обяви Кирил и Методий за македонци. Правителството прие и Народното събрание, в угода на САЩ, повтори тезата и посочи Русия като свой враг. И това бе включено в официален доклад. В отговор дойде твърдението, че Червената армия е спасила българските евреи. Поредното поругаване на Паметника на Съветската армия не беше осъдено официално от никоя българска институция. Е, МВнР се обади след поругаване на Паметника "Альоша".
Но въпросът даже не е в заемането на отношение или позиция. Въпросът е до спазването на поети задължения съгласно междудържавния договор с Русия. Вандалското отношение към посочените паметници не краси нашата страна. Нека "заслужилите" борци против комунизма да проумеят вредата, която нанасят на България. Резултатите от техните действия се сравняват с отношението към подобни руски паметници в Германия и Австрия.
Посланията на Русия за произхода на Кирил и Методий, за това кой е спасил българските евреи, са политически. Те са отговор на отношението на нашата страна към Русия и руските паметници у нас. Нужно ли е български ръководители да се качват на международния ринг, когато той е свободен, за да защитават чужди интереси? Как помагаме на България, посочвайки Русия за свой враг? Какво постигаме? Докога ще бъде допускано поругаване на паметници, независимо от отношението и мнението на отделни лица и групи? Необходимо е не само осъждане на вандалщината, а мерки от съответните органи за недопускане на подобни действия.
И последно! Изказванията на Русия за произхода на Кирил и Методий и спасяването на българските евреи трябва да се разглеждат като политически послания. Те не са научни или други твърдения, а предупреждения. България и Русия са съседни държави, да не говорим за историческите връзки между двете страни. За Америка Русия може да е и враг, но за България Руската федерация е съсед. И както казва поговорката, със съседа трябва да се добрува и другарува. Не бива да се допуска действията на открити и скрити дейци на "Америка за България" да натрапват за наш враг най-голямата държава в света.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ