24 Април 2024сряда03:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Кръвта на саамите" печели наградата "ЛУКС"

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 462

Копродукцията на Швеция, Дания и Норвегия "Кръвта на саамите" печели единадесетата филмова награда "ЛУКС". Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург. Филмът на шведската режисьорка Аманда Кернел разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.
Председателят Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти и каза: "Наградата "ЛУКС" е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие. "Седмото изкуство" е родено тук, в Европа, и е двигател на култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включвайки също така историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот."
В рамките на традиционните Филмови дни ЛУКС у нас в началото на декември предстоят прожекции с вход свободен на трите филма финалисти - "120 удара в минута", "Кръвта на саамите" и "Уестърн". Те ще бъдат представени в седем града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със "София филм фест".
"Уестърн" на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия) може да гледаме на 1 декември в София, на 11-и в Плевен и на 13-и в Смолян. Носителят на наградата "Кръвта на саамите" на Аманда Кернел (Швеция, Норвегия, Дания) ще бъде прожектиран в София на 2 декември, във Варна на 5 -и и в Стара Загора на 12-и. "120 удара в минута" на Робен Кампийо (Франция) може да бъде видян на 3 декември в София, на 4-ти в Пловдив и на 7-и в Благоевград.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ