Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

В 48 села в Северозапада няма обществен транспорт

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   78   0За хората от 48 населени места в Северозападна България не е осигурен никакъв обществен транспорт. В тях жителите са 8754. За други 43 населени места с 6878 жители има транспортни връзки под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа им до работа, административни, здравни и образователни услуги. Това показва одит на Сметната палата, в който са установени пропуски и слабости както в нормативната уредба на обществения пътнически транспорт, така и в действията на отговорните органи и институции.
Транспортните проблеми в Северозападния район са анализирани заради трайното най-ниско равнище на развитие. Районът обхваща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.
От Сметната палата са установили, че липсва процедура за обсъждане с гражданите на планирани промени на автобусните линии и маршрутните им разписания. Изискванията за възлагането на обществените превози не са спазили общините Белоградчик, Враца, Вършец, Кула, Мездра и Плевен, в резултат на което са лишили превозвачите от възможността за получаване на компенсации. Има неяснота при прилагането на Закона за обществените поръчки при възлагането на обществените пътнически превози.
Сметната палата дава 21 препоръки на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, 3 препоръки на  директора на ИА "Автомобилна администрация" и 6 препоръки на кметовете на проверените общини, които трябва да се изпълнят до края на 2018 г. Сред тях са да се обсъди възможността за обединяване на транспортните схеми при тяхното разработване и утвърждаване с единно ръководство на процесите.
 

 

 

България

  • Николай Нанков може да отнесе глоба заради необезопасяване на яз. "Бели Искър"
    23. Ноември 2017 230
    101
    0

    Регионалният министър Николай Ненков може да отнесе глоба заради бездействие при стопанисването на опасния яз. "Бели Искър". Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Ася Петрова, след като преди това премиерът Бойко Борисов призна, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от него незабавни действия за укрепване на язовира до столицата....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"