24 Април 2024сряда14:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Америка пречи на войната с терористите

Москва обвини Пентагона, че на практика прикрива "Ислямска държава", САЩ пък обявиха, че ООН им е разрешила да се бият в Сирия

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 67

Министерството на отбраната в Москва обвини американската армия, че на практика прикрива бойците на "Ислямска държава" край град Букамал и пречи на руската авиация да нанася въздушни удари по тях. В изявление институцията коментира отказа на САЩ да "нанасят удари по терористите от ИДИЛ, позовавайки се на това, че по техни данни бойците "доброволно се предават в плен" и сега попадат в обхвата на Женевската конвенция".
Обвиненията идват, след като сирийската армия обяви, че е освободила Букамал - последния град под контрола на "Ислямска държава" - от контрола на джихадистите. Силите на президента Башар Асад съобщиха, че разчистват последните анклави, в които се укриват бойците на "Ислямска държава", а издания, свързани с Дамаск и съюзниците им от ливанското движение "Хизбула", допуснаха, че лидерът на организацията, Абу Бакр ал Багдади, е бил там.
"За безопасното измъкване на отстъпващите от Букамал бойци на ИД от ударите на правителствените войски авиацията на (водената от САЩ) коалиция се опита да създаде пречки на действащите в дадения регион самолети", продължава съобщението. Без да навлиза в подробности, то уточнява, че самолети на коалицията са навлезли във въздушното пространство над 15-километровата зона около Букамал, "за да пречат на работата на руските Въздушнокосмически сили".
"При това на питане от командира на руските сили защо (бойци на "Ислямска държава") осъщестяват в зони под контрола на международната коалиция прегрупиране, за да извършват нови атаки, американците не можаха да отговорят нищо. Институцията заяви още, че САЩ, имитирайки борба с тероризма в Близкия изток, всъщност защитава интересите си, като прикрива "Ислямска държава".
Пентагонът не е коментирал официално твърдението на руското министерство на отбраната. Турция обаче официално изрази възмущението си от американската помощ за ислямистите.
Междувременно ръководителят на Пентагона Джеймс Матис смята, че ООН е разрешила на САЩ да влезе на територията на Сирия. Той заяви това, отговаряйки на въпрос на журналисти, се казва в съобщение на сайта на ведомството, цитирано от Лента.ру.
"ООН заяви, че ние по принцип можем да преследваме "Ислямска държава". И ние сме там, за да ги унищожим", коментира Матис юридическото основание за присъствието на САЩ в Сирия.
Американската армия ще се бие срещу "Ислямска държава", докато групировката иска да се бие, каза министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че по-дългосрочната цел на американската армия ще бъде да не позволи на "Ислямска държава" да се върне, след като групировката загуби контролираните от нея територии.
Съветът за сигурност обаче не е давал на Съединените щати разрешение за военни операции в Сирия. В Дамаск нееднократно заявяваха, че не са санкционирали присъствието на американските сили на територията на страната, така че те се намират там незаконно.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 213

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 200

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 235

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ