Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Разследват фондацията на Клинтън заради сделката за уран с Русия

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   160   0Американското министерство на правосъдието е поискало прокурори да разследват предполагаеми злоупотреби на фондацията на семейство Клинтън, както и продажбата на Русия на уранова компания по времето на президента Барак Обама. Това става ясно от документ, с който разполага американската телевизия NBC. Според документа не е изключено да бъде назначен специален прокурор, който да разгледа оплакванията на републиканците, които според демократите са само опит да се разсее вниманието от разследването за връзки между предизборната кампания на Доналд Тръмп и Русия.
Прокурорите ще трябва да решат дали има нужда от започване на ново разследване по определени въпроси и дали има нужда от задълбочаване в разследвания, които вече се водят, пише помощник главният прокурор Стивън Бойд.
Документът представлява писмо в отговор на запитване от председателя на юридическата комисия в Камарата на представителите Робърт Гуудлейт, който е искал да се проведе специално разследване срещу бившият кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън.
Според в. „Ню Йорк таймс“, който се позовава на източници от Белия дом, решението може да е било продиктувано от желанието на министъра на правосъдието Джеф Сешънс да остане на поста си, въпреки критиките на Тръмп заради решението му да си даде отвод от разследването за възможни връзки между кампанията на настоящия президент и Кремъл.
Впоследствие разследването се пое от специален прокурор Робърт Мълър и от комисии към Конгреса.
В края на октомври законодатели от Републиканската партия обявиха, че разследват продажбата на канадската компания „Uranium One“ на руската „Росатом“, която е била одобрена от тогавашния държавен глава Барак Обама. Това позволи на руската компания да поеме контрола върху 20% от американските запаси с уран, а продажбата беше одобрена, след като „Uranium One“ направи няколко дарения на Фондацията „Клинтън“ на бившия президент Бил Клинтън.
Те също така искат да получат повече яснота за това как ФБР и правосъдното министерство са решили да не повдигат обвинения срещу Хилари Клинтън по време на предизборната й кампания във връзка с използването на лични имейли за държавна кореспонденция.

 

 

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  83
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"