20 Април 2024събота02:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов корупционен скандал взриви Румъния

Премиерът в сянка крал милиони от еврофондове, ОЛАФ иска от Букурещ 21 млн.

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 587

Корупционен скандал заради обществени поръчки за 21 млн. евро разтърси висшите етажи на властта в Румъния. Обвинен и този път е лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. Същевременно хиляди отново щурмуват улиците на Букурещ и другите големи градове с искания за социална справедливост и запазване на антикорупционния модел в страната.
Антикорупционната прокуратура в северната ни съседка започна разследването срещу Драгня по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Обвинението е, че контролираната от Драгня фирма "Тел Друм" незаконно е печелила поръчки за пътно строителство в периода 2001-2012 г. Държавната компания най-напред е била приватизирана от 55-годишния политик и негови съдружници чрез техни посредници. Впоследствие фирмата печели поръчки за строителство чрез използване на поверителна информация за конкурсите. Драгня и съдружниците му са обвинени в злоупотреба с обществено положение, избягване на данъци, пране на пари и злоупотреба с поверителна информация.
Групата продължава да действа и до днес, като в нея влизат 8 души, предаде Романия Инсайдър. Всъщност посредством "Тел Друм" са изпълнявани проекти и без никакви обществени поръчки, а с пряко възложение, твърдят от специализираното румънско обвинение. Един от проектите е на стойност 25 млн. евро, като 13,7 млн. евро са европейско финансиране. Само по този случай има щета от 5,5 млн. евро за държавния бюджет на Румъния, смятат от румънската прокуратура. А през 2009 г. с фалшиви документи "Тел Друм" печели проект за рехабилитация на 50 километра път на стойност 13,4 млн. евро, от които 6,9 млн. евро са европейско финансиране. Директната щета за румънския държавен бюджет от този случай е 1,2 млн. евро. Заради скандала вече беше поискана оставката на Драгня, който отрича всичко. "Никога не съм формирал престъпна група", заяви той пред журналисти в понеделник.
От ОЛАФ настояват Румъния да възстанови средствата от европейския фонд за регионално развитие, които смята за откраднати при схемата. Те се равняват на 21 млн. евро.
Това обаче не е първата злоупотреба, за която е заподозрян. В началото на годината управлението на партията му доведе до най-масовите протести в Румъния от десетилетия насам именно заради плановете си да намали правомощията на антикорупционната прокуратура. В крайна сметка предложенията бяха оттеглени.
Самият Драгня е обект на корупционни разследвания, а не можа да стане премиер, защото е осъден за изборни измами.
Румъния, която остава сред най-корумпираните държави в ЕС през последните години, взе изключителни мерки. Те доведоха до разследвания, арести и съдебни процеси срещу много политици и други влиятелни лица, обвинени в злоупотреби.
Новите обвинения срещу Драгня могат да събудят недоволството срещу него в лош момент. Антикорупционните настроения в момента се комбинират с недоволството, което назрява заради планирани от правителството на Михай Тудосе реформи в плащанията на осигуровки.
Според синдикати и работници те прехвърлят тежестта от работодателите към работниците. Плануваните реформи вече изкараха хиляди работници на улиците.
Паралелно с протестите срещу данъчната реформа продължават да текат и такива срещу правосъдната - намаляването на правомощията на антикорупционното звено.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ