Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

ООН обвини ЕС и Либия в нечовешко отношение към мигрантите

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   78   0



ООН разкритикува политиката на Европейския съюз за подпомагане на либийските власти за мигрантите в Средиземноморието и връщането им в "ужасните затвори" в Либия.
"Страданието на задържаните в Либия мигранти е срам за човечеството", каза в изявление ръководителят на организацията по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин.
"Политиката на Брюксел за подпомагане на либийската брегова охрана и връщането на мигранти от Средиземноморието е нечовешка", допълни той.
Африканската държава отдавна е основен транзитен център за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, а много от тях стават жертва на сериозна злоупотреба в ръцете на трафиканти и други.
Зейд каза, че една вече тежка ситуация в страната "сега се превърна в катастрофална".
"Те нямат възможност да оспорят законността на задържането им и нямат достъп до правна помощ", се казва още в изявлението.
Според Департамента за борба с незаконната миграция на Либия 19 900 души са били задържани само от началото на ноември.
"ЕС и държавите членки не са направили нищо досега, за да се намали нивото на злоупотреби, претърпени от мигрантите", каза също Зейд. Той каза, че служители на ООН са посетили четири центъра по-рано този месец и са били "шокирани" от това, което са видели.
„Имаше хиляди изнемощели и травматизирани мъже, жени и деца, един върху друг, заключени в хангари без достъп до най-важните нужди и лишени от човешкото им достойнство", каза правозащитникът. "Ние не можем да бъдем мълчалив свидетел на съвременното робство”, допълни той.

 

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  87
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"