Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Изкривената информация

30 правителства манипулират интернет с фалшиви новини

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   229   2Проучване на манипулациите на социалните мрежи установило, че при изследвани 65 държави, правителствата на 30 от тях се оказват активни в насочването на информацията във фалшива посока.
Проучването 2017 "Свобода на мрежата" е извършено от "Фридъм хаус". Миналата година правителствата, които са манипулирали информацията в интернет, са били 23.
Изкривяването на информацията се извършва по различни начини - платени коментатори, тролове, "ботове" - такива се наричат автоматизираните страници в нета - фалшиви новинарски сайтове и пропагандни издания, сочи докладът на "Фридъм хаус".
В проучването е установено, че манипулациите онлайн и дезинформацията са изиграли важна роля в изборите в най-малко 18 страни през изминалата година, включително в САЩ.
"Използването на платени коментатори и политически ботове за разпространение на правителствена пропаганда беше инициирано от Китай и Русия, но сега е глобално", каза Майкъл Абрамовиц, президент на "Фридъм хаус".
"Ефектите от тези бързо разпространяващи се техники върху демокрацията и гражданския активизъм са потенциално опустошителни".
За трета поредна година, заключават от "Фридъм хаус", Китай е най-големият нарушител на свободата в интернет пространството, което е резултат от засилената цензура в интернет, нов закон, който отстранява анонимността онлайн и хвърлянето в затвора на дисиденти, използващи социалните мрежи.
Други страни увеличават усилията си да цензурират и манипулират информацията. Това включва "клавиатурна армия" от хора, наемани срещу 10 долара на ден от филипинското правителство, за да създават впечатлението за широка подкрепа на бруталните действия на властите срещу наркотрафика. В Турция пък властите използват около 6000 души, които да работят срещу опонентите на правителството в социалните мрежи.
Междувременно Русия затяга контрола върху интернет. Блогърите, които имат по 3000 и повече посещения на сайтовете си, трябва да се регистрират към руското правителство и да се придържат към закона за регулиране на медиите.
Проучването установи, че правителствата в най-малко 14 страни ограничават свободата на интернет в опит да се справят с манипулирането на съдържанието. Като пример е посочен случай в Украйна, при който бяха блокирани услугите, базирани в Русия, включително най-широко използваната социална мрежа и търсачката в страната, в опит Киев да се справи с проруската пропаганда.
Междувременно премиерът на Великобритания Тереза Мей отправи остри критики към Кремъл в речта си на годишната вечеря, която по традиция се дава от кмета на лондонското Сити, предаде Би Би Си. Тя подчерта, че режимът на Владимир Путин се опитва да подкопае свободните общества.
"Знаем какво правите, нищо няма да постигнете. Защото подценявате устойчивостта на нашите демокрации, притегателната сила на свободните и отворени общества, отдадеността на нашите страни към алиансите, които ни свързват", посочи Мей.
Тя обвини Москва, че се опитва да сее раздор в западните общества чрез разпространяване на фалшиви новини, както и че се меси в избори и осъществява кибершпионаж.
Испански министри пък представиха в Брюксел доклад за руска намеса в референдума за независимост на Каталуния, с цел да се дестабилизира испанската държава. Министърът на отбраната и министърът на външните работи заявиха, че разполагат с доказателства, че намесата е осъществена от държавни и частни групи от територията на Русия, също и на Венецуела. В туитър, фейсбук и други социални мрежи и сайтове е осъществена мащабна кампания за налагане на сепаратистките идеи и влияние върху общественото мнение в навечерието на допитването.
Външният министър Алфонсо Дастис уточни, че в социалните мрежи са намерени фалшиви профили, от които половината са били използвани от Русия, а около 30% - от Внецуела. От тях е разпространявана информация, преувеличаваща предимствата на отделянето на Каталуния от Испания.
Министър Дастис е поставил въпроса пред Кремъл. Лидерите на сепаратисткото движение в Каталуния отрекоха, че е имало намеса на Москва в референдума. Русия също отрича.

 

 

Пардон за ... "...човешки квари"

С молба да се чете и осмисля като "човешки твари".

ПО ГЛОБАЛНАТА ТЕМА: "КОЙ Е ГОСПОДАР НА ПЛАНЕТАРНАТА ИСТИНАТА?"

= „Комитет Генассамблеи ООН принял антироссийскую резолюцию по Криму“

(Ольга Никитина; 15.11. 2017;https://vz.ru/news/2017/11/15/895295.html):

Третий комитет Генеральной Ассамблеи ООН („...Генеральная Ассамблея передает на рассмотрение Третьего комитета пункты повестки дня, которые касаются социальных и гуманитарных вопросов и вопросов прав человека“; http://www.un.org/ru/ga/third/index.shtml) — Третий комитет (с придсидотил: Л. Мак-Доналд –Суринам) большинством голосов принял антироссийскую резолюцию, содержащую безосновательные утверждения о якобы имеющихся в Крыму нарушениях прав человека, а также осуждающую «незаконное установление Россией законов, юрисдикции и управления» на полуострове.

За документ проголосовало 71 государство, в том числе страны ЕС, Канада и США.

25 стран высказались против, среди них – Россия, Армения, Индия, Иран, Казахстан, Китай, КНДР, Мьянма, Сербия, Сирия и ЮАР.

Еще 77 делегаций, в основном африканские и латиноамериканские страны, воздержались, передает ТАСС.

... Директор Департамента по гуманитарному сотрудничеству и правам человека МИД России Анатолий Викторов на заседании комитета ... признался, что не может «отделаться от ощущения, что мы находимся в каком-то театре абсурда, в котором нет никакой логики, но предельно понятна основная идея».

«Речь идет не о заботе о правах человека, а об одном из звеньев в цепи отчаянных усилий Украины пытаться любыми путями изменить статус Крыма вопреки ясно выраженной на референдуме в 2014 году воле его населения».

... Викторов отметил, что рисуя ложную картину происходящего в Крыму, Украина «стремится переключить внимание с собственных многочисленных систематических нарушений прав человека».

... Он предположил, что это делается для того, чтобы «создать псевдоюридические оправдания для военных провокаций и авантюр, и предупредил, что поддержавшие резолюцию страны «разделят ответственность» за последствия этих «крайне опасных фантазий Киева».

= SOS!...

До всички БГ и не само (фашингтонско_германистански) мъжки, женски и безполови оралисти_коматари – НАЗНАЧЕНИ (от... РЕГИОНАЛНИТЕ РЕЗИДЕНТИ на ГОЛЕМИТЕ, ДЕЙСТВИТЕЛНИ НАЧАЛНИЦИ - Заинтересованите НЕ_анонимни собственици на условно наречения „АНОНИМЕН КАПИТАЛ“, безпределно _ количествено центриран около глобалните планетерни, нео_колонизаторски, „пазарно“_печалбарски интереси на Фашингтонския Военно_Промишлен комплекс) за „планетарни дамократи“, за „модерни социалисти“, за „паркетни националисти“, за „либлиберални консерватори“, за „консервативни либерали“, за ... „туземни олигарси“ и за прочие законодатлено_политическа и финансово_икономическа власт_папкащи двукраки, млекопитаещи, гръбначни (условно казано) човешки квари ???...

Прочетете, осмислете и ако Ви стиска, пред Олтара на Човешката цивилизация хара_хири на публичните си лапацотения в защита на превратаджийската олигархистичната хунта, властваща в днешна Хохло_фашистка Украина си направете?!...

= «...Украинские военные для захвата Донбасса должны будут уничтожить Донецк, Луганск и Горловку. Такое мнение высказал генерал украинской армии, бывший глава Минобороны Александр Кузьмук... в интервью украинскому телеканалу ZIK.“.

(Из Владислав Фёдоров; „Украинский генерал: Ради Донбасса ... придётся стереть с лица земли Донецк и Луганск“; 14.11.2017; 17:42; https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1060474/ukr...):

„... Генерал добавил, что при такой попытке будет много жертв среди мирного населения. Кроме того, Кузьмук похвастался готовностью прямо в студии телеканала разработать и обосновать план по захвату Донбасса“.

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  87
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"