Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Мнение

За "слабите" и "немощните"

Не са дебили тези, които забогатяха от това, че доведоха България до мизерия, а народа й - до духовна нищета

15. Ноември 2017 , брой: 224   104   0
Снимка


Румен Попов
контраадмирал о.з.

Професорът Иво Христов изрази болката си за духовното здраве на нашия народ по твърде рязък начин. Но стотиците хиляди българи "функционално неграмотни" и неколкото десетки хиляди изобщо не  посещавали училище са наистина повод за болка и тревога. Те водят към деградация и наистина срамно състояние на обществото. Преди няколко години г-н Бойко Борисов почти по същия начин определи народа ни като "лош матр'ял" и сам с гордост се присъедини към простите, като заяви: "...и аз съм прост". За господата простотията, катастрофата с нравствеността и духовността са благоприятни условия за безпроблемно управление. Тези, които се тревожат от това - вън от парламента.
Латинското значение на думата debilis е "слаб". В себе си тя крие болка и състрадание. Тогава кое определение за народа ни е по-приемливо? Но ако проф. Иво Христов изразява дълбоката си загриженост от нравствената и културната слабост на значителна част от народа, господин Б.Б. е спокоен, защото това му позволява дълго да управлява този народ. В едно обаче и двамата не са прави: в кръга на дебилите и простите има доста хора, които нито са прости, нито са дебили. Но които сътвориха това зло.
 Не са дебили тези, които направиха всичко в продължение на почти 30 години за материалната разруха на стопанството и за масовата морална деградация. Не са дебили, защото от своята "народополезна" дейност те добре облажиха себе си и осигуриха богато наследство на челядта си у нас и в чужбина. Не са дебили и политиците, които спретнаха "справедливата реституция", та държавата "върна" огромни богатства на хора, които трудно могат да докажат, че бащите им са ги натрупали.
Светила на стопанските науки организираха и проведоха приватизацията на държавна собственост за 30 милиарда, от което същата държава получи 3 милиарда. Епохално дело, а не дебилизъм! Сега те, недебилите, обикалят телевизии и конференции и със самочувствието на благодетели обявяват: "Аз давам работа, аз давам заплати".
Дебили ли бяха тези, които разрушиха кооперативното земеделско стопанство и разпарчетосаха земята на 5-6 милиона парцела "в реални граници"? Един професор президент неуморно ратуваше за тази светла идея, преодоля ретроградната съпротива на всякакви бивши комунисти и я доведе до победен край. Сега стотина арендатори владеят по много хиляди декари българска земя срещу жълти стотинки рента за владелците "в реални граници". Не дебили направиха това, напротив - учени мъже и жени бяха.
Може ли да си дебил и да се изхитриш да продадеш "Кремиковци" и авиокомпания "Балкан" за 1 (един) долар. Интелектуално напрежение и инженерен гений, а не дебилизъм, бяха нужни, за да се разруши Мавзолеят, щото... няма значение защо. Важното беше да се изтрива паметта народна, за да освободи място на новата идея: "Ненавиждай миналото и богатей". И недебилите забогатяха, а за останалите - останалото от нищото.
Светли умове разрушиха най-модерния паметник на България пред НДК. Със силата на властта  общинари и министри победиха аргументите и думите на интелектуалци, скулптори, архитекти в защита на паметника. Естетическите ценности, културното наследство, езикът на хората на духа са неразбираеми за властимащите. Сега там поставиха един лъв да плаши дебилите и да радва недебилите.
 Не "дебили", а "творци" бяха наречени хора, които оскверняват Паметника на Съветската армия в София, "Альоша" в Пловдив или композицията пред сградата на БСП на "Позитано". И понеже това не е вандалска проява, общината поддържа техните "творчески начинания". Тези "творци" имат и държавната подкрепа, защото комунизмът и споменът за него у нас са престъпление, а фашизмът - "той никога не е бил по нашите земи". Затова у нас няма антифашисти. Терористи и чужди агенти - да!
Кой може да се усъмни в здравоумието на група български "интелектуалци", които писаха сърцераздирателни протести до всички международни институции срещу номинацията на българка за генерален секретар на ООН? Представяте ли си как би изглеждала ООН с генерален секретар от комунистическо потекло? Позор за света.
Дали дебили отредиха място на Русия в списъка на заплахите за Отечеството? Колко послушание е нужно, за да се разчете шепотът на "стратегическите съюзници" и колко политическа воля и интелектуално напрежение коства на правителството да приеме такова мъдро решение. Това не може да се съчини от дебили.
Дълъг е списъкът на мъдреците, облечени с власт и храбри, поради безотговорност, които вкупом доведоха народа до мизерия и жалко състояние на духа. Така че, проф. Христов, прав сте само частично. Истинските дебили и дебилизмът не са всред народа български. Потърсете го в светлите сгради на парламента и правителството, на комитети и фондации. Когато видите и чуете титаните на мисълта и словото, които шетат из тези коридори, няма да изпитате гордост и радост, а съмнение в тяхното държавническо здравомислие. Прибавете към тъжните числа и тях. Тогава всичко ще бъде точно.
                                                                                                                 
 

 

 

Общество

 • На фокус
  Как една странна коалиция от работодатели, експерти и граждани не позволи обективен поглед върху споразумението СЕТА
  23. Ноември 2017 230
  152
  0

  В понеделник присъствах на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) - орган в държавата, който се представя на сайта си като "гражданския парламент" на България. Поводът беше гласуване на становище относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада, известно повече с латинската си абревиатура СЕТА...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"