Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Позиция

Да отбележим заедно 140 години от Освобождението на България!

Обръщение

15. Ноември 2017 , брой: 224   99   0Скъпи сънародници и приятели на
България и българския народ,

Навършват се 140 години от Освобождението на България и възстановяването на нашата държавност.
На 24 април руският император Александър II с манифест обявява война на Османската империя. На 22 юни руската армия форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов. Генерал Гурко с 12 000-ата си войска, в която е включено и българското опълчение, освобождава старата ни столица Търново, прехвърля Балкана и освобождава Стара Загора.
Но победният щурм е спрян от 40-хилядната армия на Сюлейман паша. Брянският и Орловският полк, заедно с така наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка заедно с 5-хилядното българско опълчение... Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов
 "О, Шипка!"
Българи и приятели на България, ние никога не ще забравим героизма на всички, които изковаха победата на нашето Освобождение! Решихме по подобаващ, достоен начин да отбележим 140-ия юбилей на тази освободителна за България война.
Учредихме Общонационален комитет под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев, който да координира и подпомага проявите и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.
Предвиждат се изложби, издаване на книги, конференции, тържества с участието на популярни артисти, писатели и обществени дейци, реновиране на паметниците, построени в чест на загиналите гренадири, сержанти, офицери и български опълченци.
Обръщаме се към вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, приятели на нашия народ, да съберем необходимите средства, за да отбележим достойно и гордо свободата, на която се радваме 140 години.

Открихме сметка в Банка ДСК:
02/0000000024835866
    IBAN:  BG 92STSA93000024835866
    BIC:  STSABGSF

Даренията могат да бъдат в лева, евро, долари, рубли. Разчитаме на вашата подкрепа! В края на 2018 г. ще издадем книга на дарителите, където ще публикуваме точен отчет и имената на всички, дали своята лепта за това свято, благородно и всенародно дело - честване на 140 години от Освобождението. Да бъдем заедно, както това са сторили нашите опълченци и руските освободители на легендарния връх Шипка в името на свободата на България!

    Общонационален комитет
за честването на 140-годишнината от Освобождението на България

 

 

 

Общество

 • На фокус
  Как една странна коалиция от работодатели, експерти и граждани не позволи обективен поглед върху споразумението СЕТА
  23. Ноември 2017 230
  152
  0

  В понеделник присъствах на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) - орган в държавата, който се представя на сайта си като "гражданския парламент" на България. Поводът беше гласуване на становище относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада, известно повече с латинската си абревиатура СЕТА...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"