29 Март 2024петък16:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Да отбележим заедно 140 години от Освобождението на България!

Обръщение

/ брой: 224

visibility 14

Скъпи сънародници и приятели на
България и българския народ,

Навършват се 140 години от Освобождението на България и възстановяването на нашата държавност.
На 24 април руският император Александър II с манифест обявява война на Османската империя. На 22 юни руската армия форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов. Генерал Гурко с 12 000-ата си войска, в която е включено и българското опълчение, освобождава старата ни столица Търново, прехвърля Балкана и освобождава Стара Загора.
Но победният щурм е спрян от 40-хилядната армия на Сюлейман паша. Брянският и Орловският полк, заедно с така наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка заедно с 5-хилядното българско опълчение... Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов
 "О, Шипка!"
Българи и приятели на България, ние никога не ще забравим героизма на всички, които изковаха победата на нашето Освобождение! Решихме по подобаващ, достоен начин да отбележим 140-ия юбилей на тази освободителна за България война.
Учредихме Общонационален комитет под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев, който да координира и подпомага проявите и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.
Предвиждат се изложби, издаване на книги, конференции, тържества с участието на популярни артисти, писатели и обществени дейци, реновиране на паметниците, построени в чест на загиналите гренадири, сержанти, офицери и български опълченци.
Обръщаме се към вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, приятели на нашия народ, да съберем необходимите средства, за да отбележим достойно и гордо свободата, на която се радваме 140 години.

Открихме сметка в Банка ДСК:
02/0000000024835866
    IBAN:  BG 92STSA93000024835866
    BIC:  STSABGSF

Даренията могат да бъдат в лева, евро, долари, рубли. Разчитаме на вашата подкрепа! В края на 2018 г. ще издадем книга на дарителите, където ще публикуваме точен отчет и имената на всички, дали своята лепта за това свято, благородно и всенародно дело - честване на 140 години от Освобождението. Да бъдем заедно, както това са сторили нашите опълченци и руските освободители на легендарния връх Шипка в името на свободата на България!

    Общонационален комитет
за честването на 140-годишнината от Освобождението на България



 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ