27 Април 2024събота04:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

27 години простотии стигат!

Ликвидирахме селското стопанство и индустрията, а десните заложиха на бесния антикомунизъм и изкривяването на историята

/ брой: 224

visibility 36

Проф. дхн Иван БАНГОВ

Спомняме си как започна всичко. Носеха се въодушевени песни "45 години стигат", "Времето е наше". Надеждите бяха големи, а обещанията - още по-големи: "България - Швейцария на Балканите" и т.н.
Появи се музикалният жанр чалга и всичко у нас се превърна в чалга. Докато обаче сред чалга парчетата имаше и някои по-професионални, повечето от решенията на политиците бяха пълна чалга.
Дойдоха Ран и Ът да ни ограмотят в капитализма. След това дойде Лукановата зима, след която Костов освободи цените и последва апелът на тогавашния премиер "За Бога, братя, не купувайте!".
След това едни, които нищо не разбираха от селско стопанство, започнаха да го ликвидират. Те не знаеха какво е "експоненциална експлозия". Като пример ще дам моя случай. Моят прадядо е притежавал земите на цяло село. Той имал 5 деца - 1 син и 4 дъщери. На сина оставил повече земя, но и на дъщерите дал за прикя. Всички те са имали по 3-4 деца, моята баба - 4. Тези деца са имали по 2-3 деца. Накрая се оказа, че аз владеех 1-2 дка земя и около 2 дка ливади. Те, разбира се, отидоха при житните барони. Аз получавам около 35-36 лв. на година. Какво остава за тези, чиито прадядовци са имали по 5-10 дка земя? Така селското стопанство у нас бе превзето от житни култури, а прославената с градинарството си България внася плодове и зеленчуци. За които по пазарите ни лъжат, че са български. С животновъдството стана същото. Преди 1989 г. България е имала около 50 млн. крави, а сега - само 200 000. Така започна декомунизацията в селското стопанство.
След това ни връхлетя банковата криза. Хората, които имаха пари за гарсониера, можеха да купят с тях хладилник. Така им се пада - това са пари, спечелени при комунизма.
Последва приватизацията на индустрията, която някои наричат "криминална". Почти цялата тежка индустрия стана на скрап.

Безработицата нарaсна, с нея - и мизерията

Казаха, че имаме прекалено много тежка индустрия, а трябвало да развиваме малките и средните предприятия. Само дето тези, които го казаха, не разбираха, че пазарът на произвеждащите малки и средни предприятия е тежката индустрия. Това поне разбрах, като работех в такива фирми в САЩ, Германия и Унгария. Създаде се индустрия, произвеждаща на ишлеме към чужди фирми. Обаче и тя не беше достатъчна. Инак се нароиха малки търговски обекти в гаражите и такива в областта на услугите. След като навлязоха големите търговски вериги, повечето от тях фалираха.
Като видяха целия провал и че сме най-бедната държава в Европа, десните започнаха да обясняват, че това било, защото комунистите ръководели икономиката. Така рече един бивш директор на "Булгаргаз". Демек, ако всички са като него, България ще цъфне и върже. Жалко, че клонирането стигна само до овцата Доли, инак щяхме да го клонираме и да го назначим на всяка ръководна длъжност. Други десни разправят, че българският селянин се отучил да работи по време на комунизма. Истина е, той тогава забрави ралото и "Дий, воле, дий".
Трети говорят, че през тези 45 години било прекъснато нормалното развитие на държавата. Каква нормална държава е имало, като, особено през 20-те години, земеделци и комунисти са били избивани, а депутати, критикували правителството, са били убивани на улицата. Френският писател Барбюс написа роман за тези престъпления, продължили на практика до 1944 г.
Разбира се, в първите дни след 9 септември, когато не е имало ни полиция, ни милиция, който е имал да си отмъщава на някого - отмъстил е. Голям шум се вдига около атентата в църквата "Свети Крал", сегашната "Св. София". Говори се, че този атентат е поръчан от Коминтерна. Истината е друга - тогавашният секретар на Коминтерна Васил Коларов е пратил писмо да не се провежда атентатът. Според съветника на цар Борис - Лулчев, атентатът е проведен от тогавашната Държавна сигурност (Л. Лулчев, "Благословение"). Дали е така, не мога да кажа. 
Тук е мястото да обърна внимание на

особеностите на българския антикомунизъм

Възседнаха го синовете и дъщерите на близките до висшата номенклатура, както и агенти на бившата ДС. А комисията по досиетата ли? Досиета се използваха и сега се използват по предназначение. Не мога да подмина онова, което бившият образователен министър Сергей Игнатов направи, за да очерни ВАК. Извади досиетата на известни учени, членове на съветите и комисиите на ВАК. Повечето от тях не бяха доносници.
Тъй като у нас се забелязва все по-голяма "носталгия" към периода преди демокрацията, десните наложиха бесен антикомунизъм. Стигна се дотам, че който хвали комунизма, да бъде глобяван. Това е парекселанс Маккартизъм. И този закон беше гласуван от ГЕРБ, където почти цялото ръководство са бивши партайгеносен (партийни другари) от БКП. А (вече бивш) депутат от ГЕРБ даже заяви от трибуната на Народното събрание, че БКП била терористична организация, забравяйки, че членовете на една терористична организация са терористи, т.е. и ръководството на ГЕРБ са били такива.
Въпреки че нашите демократи постоянно говорят, че уважават всяко мнение, в държавата се е установила самоцензура - за годините преди 1989 г. да се говорят само лоши неща. Самоцензурата е резултат от скрита цензура. Така журналист от многотиражен седмичник, пишейки за историята на футбола, за всеки провал на националния отбор на световно първенство, се чувства задължен да обвинява Политбюро.
Вече се очертава нова област в литературата -

капиталистически реализъм


Докато при социалистическия реализъм положителният главен герой е ударникът комунист, който гради светлото комунистическо бъдеще (четете романа "Мъже" от Георги Марков за пример), то в капиталистическия реализъм главният герой са буржоата, фабрикантът, банкерът отпреди 1944 г. Не сегашните капиталисти, защото те са комунистически олигарси. Така една дама, вдъхновена от филма "Сексът и града", написа "Сексът и комунизма". Там отрицателният герой - комунистическатa номенклатура, яде лук и мирише на лук, а бившият буржоа е елегантен и мирише на парфюм. Абе, аз се сещам къде го е мирисала тоз лук авторката, ама хайде да не се заяждаме. Главната героиня нищо не я интересува, само прави секс и мечтае да отиде в Западна Германия. Като че на Германия й трябва такъв... Абе, и ние правехме секс по времето на комунизма, ама залягахме и над материала. Неслучайно получих покани и работих в американска, германска и унгарска фирма. 
Тази самоцензура се разпространи и към материалите за Русия и Путин. Заразени от западната антируска истерия, антикомунизмът и русофобията при някои десни достигнаха нивото на страстна религия. Според Асоциацията на психиатрите в САЩ такава религиозност говори за mental disorder (умствено разстройство).
Сред десните се навъдиха едни историчари, а и професионалните историци станаха политически коректни, внимават какво говорят. Пак за самоцензура говорим. Това личи най-ясно по въпроса за македонската нация. Те налагат тезата, че тя е създадена от чужда сила - Коминтерна. Най са ми интересни войводите от ВМРО. Те или не си знаят историята, или се правят, че не знаят някои факти. Чисто и просто забравят датата 6 май 1924 г. Какво е станало тогава? Ами тогава се е провела Майската конференция във Виена между ВМРО на Тодор Александров, ВМРО на генерал Протогеров и Коминтерна и там чрез Майския манифест е обявена "македонската нация". След това и Тодор Александров, и ген. Протогеров са убити от хората на Ванче Михайлов по заповед на ген. Вълков. След 1934 г. той е получил 4 смъртни присъди. Тъй като Мусолини е искал Македония за Италия, Михайлов се е съгласил.* Тогава кой от героите на ВМРО е останал да милее за България?
Изключително

негативната роля на царските режими

някак се премълчава у нас. Илинденското и Преображенското възстание не са подкрепени от царския режим, защото нито илинденските, нито преображенските дейци са искали съединение с България заради режима на Фердинанд. Преображенци са искали да правят отделна Странджанска република. Да не говорим за действията на Фердинанд в края на Балканската война. Вместо да изчака решението на руския цар за една зона около Скопие, той се обръща към Австро-Унгария и решава да уреди въпроса с военни сили. Знаем как го решава. Даже върховистът Борис Сарафов се скарва с Фердинанд и заговорва за македонска нация.* И Майската конференция, и обявената македонска нация са следствия от скарването на ВМРО-тата с Александър Цанков.
Най-пресен е скандалът с изказването на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че Съветската армия е спасила евреите в България. Не съм съгласен с процентите на Иво Христов - по-малко от 80% са дебили, ама ги има. Наистина, спасили сме евреите и трябва да се гордеем с това, но това спасение е само при условие, че Съветската армия е победила. Ако Хитлер беше победил, ни цар Борис, ни църквата, никой нямаше да спре Хитлер да ги изпрати в газовите камери. Нещо повече - според един френски историк цар Борис е сменил политиката си спрямо българските евреи след провала на армията на Паулус при Сталинград, явно е усетил накъде отива войната. Всички тези исторически факти или се премълчават, или се изкривяват. Да не говорим за периода 1944-1989 г.
Няма да споменавам за мизерните заплати и още по-мизерните пенсии. Тук единственият лозунг на правителството е "Па-ари няма - действайте".
Трябва някой да извика, че царят е гол. И да каже, че така широко прокламираният либерален капитализъм не може да осигури просперитет на българите.
           
* Григор Николов, "Грешките на българските политици"


А беше завод...                                                               И живееха хора преди...


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ