Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Култура

Образ, който се родее със светците

Документалната творба за Константин Величков от Продрум Димов ще бъде представена в Централния клуб на БСП

Велин Георгиев

15. Ноември 2017 , брой: 224   66   0
Снимка


Колцина са хората, казали такива темелни неща от свое име, които да ни изпълват с уважение и респект: "Живее се в поробена страна. Не се живее в опозорена страна, особено когато си се родил в нея и си носил вериги за нея. България обаче навсякъде ще нося в сърцето си и ней ще бъдат всички мои мисли и чувства." Това са слова на приятеля, съратника и събрата на Иван Вазов - Константин Величков. Книга за него е стъкмил Продрум Димов. Заслугата на Продрум е да събере в едно книжно тяло най-важното от него и за него - за да се види по-нагледно, по-релефно що за човек е този нашенец. Иван Вазов е казал, че Константин Величков е човекът, чийто живот бе всецяло отдаден в служба на отечеството, на неговото възраждане и освобождение, на неговия умствен и духовен напредък, благородният деятел с богато надарена природа, бляскав оратор, даровит държавник, дълбоко чувстващ поет, идеално честният гражданин, беззаветно любящ България.
Такива думи са изрекли за Константин Величков и Стоян Радев, Николай Райнов, Михаил Арнаудов, Иван Сестримски и много други. Защо припомням всичко това? За да го върна в съзнанието ни, в паметта ни, в пантеона на големите българи. Защото тегне някаква забрава над името му, над образа, който се родее със светците.
"Величков е бил крайно впечатлителен по природа, с жив, нервен темперамент, с идеална насока на ума..." - твърди акад. Михаил Арнаудов. А Николай Райнов прибавя конкретен щрих към образа му: "...тоя романтичен дух, работил едновременно в толкова много посоки, е можел да бъде ясновидец, за когото съдбините на България представляват отворена книга."
Ето такъв колос стои до своя приятел и събрат Иван Вазов и ние трябва да не забравяме това, да го носим в себе си, в личния си пантеон. Затова на 16 ноември от 17,30 ч. в Централния клуб на БСП на ул. "Позитано" 20 ще бъде представянето на документалната книга за Константин Величков.

 

 

 

Култура

  • Памет
    23. Ноември 2017 230
    63
    0

    ДЕН НА СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ. Патрон на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. На тази дата през 1263 г. в съборния храм на Владимир митрополитът и свещенството тържествено извършват обреда на погребението на княз Александър Невски. Празникът е посветен на руския национален герой и светец, княз на Новгород, живял през ХIII в. Князът, предвождащ малобройна войска, на 15 юли...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"